Βυζαντινής Φιλολογίας

Argyriou Louiza

Louiza Argyriou finished her B.A. in Ancient Greek at the National and Kapodistrian University of Athens in 2018. Afterwards, she completed her master's degree in Manuscript Cultures at Hamburg University where she is currently enrolled in the M.A. program Ancient Greek and where she is also working as a research assistant in the project "Etymologika. Organisation and interpretation of knowledge in Greek-Byzantine lexica continuing into the Renaissance. Digital analysis of manuscript production, users and cultural environment".

Βασιλειάδης Ηλίας

Κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον του Ηλία Βασιλειάδη είναι η μελέτη του ανθρώπου σε κάθε έκφανση του και την αλληλεπίδραση του με τον κόσμο, τον συνάνθρωπο και την κοινωνία, προσανατολίζοντας την μελέτη του στην Βυζαντινή Περίοδο και την Πατερική Σκέψη. Κύρια πηγή της έρευνας του είναι η μελέτη των πατερικών πηγών και δη των συγγραμμάτων της χριστιανικής φιλοσοφίας, π.χ. Μέγα Φώτιο. Προσπάθεια του είναι η ανάδειξη του χριστιανικού πλούτου και η εφαρμογή του στον καθημερινό βίο μας.

Cocola Cristina

Cristina Cocola is currently pursuing a joint PhD in Byzantine Literature and Classical Studies at Ghent University and KU Leuven. Her doctoral thesis studies the influence of the Psalms and biblical poetry on the Byzantine katanyktic poems, especially analysing the main literary motifs of this genre. Her work is part of the projects ‘David Our Orpheus’ and ‘The Legacy of the Psalms in Byzantine poetry’, founded by FWO and FWF and carried out at Ghent University, KU Leuven and the Austrian Academy of Sciences.

Δήμος-Οικονόμου Χρήστος-Στέφανος

Ο Χρήστος Στέφανος Δήμος Οικονόμου είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Φιλολογίας ΕΚΠΑ με θέμα διατριβής "Βίοι και εγκώμια Εφραίμ του Σύρου: Μελέτη Φιλολογική". Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας (Κλασική κατεύθυνση) και διπλωματούχος του ίδιου τμήματος (Π.Μ.Σ. "Αρέθας"). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κειμενική κριτική - εκδοτική, την παλαιογραφία και την αγιολογία.

Πετροπούλου Αναστασία

Η Αναστασία Πετροπούλου είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας (τομέας Κλασικής Φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα. Τον Οκτώβριο του 2019 κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων ξεκίνησε να φοιτά στο ΠΜΣ «Αρέθας» με ειδίκευση στη Βυζαντινή Φιλολογία, το οποίο ολοκλήρωσε τον Φεβρουάριο του 2022. Τον Νοέμβριο του 2020 έγινε δεκτή στο ΠΜΣ «Παπυρολογία και Κλασική Γραμματεία», ενώ από τον Ιούνιο του 2022 είναι υποψήφια διδάκτωρ με θέμα τον ρόλο της Εκκλησίας στην οικονομία της Αιγύπτου από την βυζαντινή μέχρι και την πρώιμη αραβική περίοδο. Το 2017 συμμετείχε στο Β’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες». Ακόμη, το 2021 δημοσιεύθηκε το πρώτο της άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Βυζαντινά Σύμμεικτα με τίτλο «Ο συγγραφέας μέσα στη διήγηση. Η περίπτωση του Βίου της Θεοφανούς».

Φλάκας Ιωάννης

Ο Ιωάννης Φλάκας το 2017 αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ και, συγκεκριμένα, από την κατεύθυνση Κλασικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας. Το 2019 έλαβε το Δίπλωμα Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κοραής» από το ίδιο Τμήμα αλλά από τον Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας (διπλωματική εργασία με τίτλο «Τα αναστάσιμα ἑωθινὰ δοξαστικά του Λέοντος ΣΤ΄ του Σοφού. Μελέτη φιλολογική»). Το ίδιο έτος συμμετείχε, επίσης, στο 10ο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ με την ανακοίνωση «Τα περιουσιακά δικαιώματα των μοναχών υπό τη φωταγώγηση των Ιουστινιάνειων και Λεόντειων Νεαρών». Το 2022 ξεκίνησε η ενασχόλησή του με το συνολικό υμνογραφικό έργο του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ' του Σοφού στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του στον αναφερθέντα Τομέα.