Penerbitan
Penerbitan
Penerbitan mengikut definisi MyRA:
Bilangan penerbitan berindeks
Kualiti penerbitan (Sitasi per penerbitan)
Jumlah bilangan penerbitan dalam jurnal berindeks MyCite
Kertas polisi
Bilangan kajian kes/laporan teknikal/piawai yang telah diterbitkan
Buku penyelidikan dan bab dalam buku penyelidikan: (i) Bilangan buku penyelidikan dan (ii) Bilangan bab dalam buku penyelidikan
Lain-lain penerbitan (Jurnal tidak berindeks, artikel di dalam majalah, surat khabar, karya asli dan penerbitan daripada persidangan)
📚Garis Panduan Penerbitan di UiTM
🔖Mengenalpasti Penerbit/Jurnal Pemangsa (Predatory)
📑Garis Panduan Penulisan Affiliation & Acknowledgement
📌Pengemaskinian Data PRIME
✒️Perkhidmatan Semakan Manuscript (Proofread)
Electronic Article Review Tracking System (eRTS)
Membantu warga UiTM mendapatkan pandangan dan ulasan daripada Resident Reviewer yang terdiri daripada profesor-profesor yang berpengalaman dalam bidang masing-masing dari sudut penggunaan bahasa, gaya penulisan dan kualiti penulisan sebelum manuskrip tersebut di hantar untuk dinilai oleh penerbit jurnal yang dipilih. Bukti/Sijil proofread boleh dipohon jika perlu.
Sistem eRTS UiTM: erts.uitm.edu.my/epts/login/index.php
PIC UiTM:
1. Sr. Dr. Norazian Mohd Yusuwan, Head of Ranking Department, UiTM Global (norazianmy@uitm.edu.my)
2. Mrs. Siti Nor Juhirniza Mior Mohd Tahir, Assistant IT officer (juhirniza@uitm.edu.my)
🔎Penggunaan Plagiarism Checker ‘TURNITIN’
Turnitin merupakan perisian yang dapat membantu pensyarah untuk menyemak kadar persamaan dalam penulisan artikel bagi mencegah plagiat dalam penulisan.