Peștera 2 din Masivul Bucșoiu, în Munții Bucegi

1   Pe poteca de la Poiana Pichetul Roșu spre cabana Mălăiești, în zona de unde se desprinde marcajul care duce pe Vârful Bucșoiu. Foto: Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu, Eliza Anghel, Virginia Vasile.

Acces. Pornim din Poiana Pichetul Roșu spre cabana Mălăiești (sau de la cabana Mălăiești), pe poteca turistică care încinge Muntele Bucșoiu (vezi harta și ghidul masivului). Când se desprinde (spre stânga) marcajul bandă roșie, către Vârful Bucșoiu, alegem această cale.

În scurt timp va apare, pe stânga cum urcăm, un perete de conglomerat străpuns de o fereastră. Mai spre vale de aceasta (imaginea 2), la 1725 metri altitudine (considerând Poiana Pichetul Roșu la 1445 m altitudine) se află intrarea Peșterii 2 din Bucșoiu, vizibilă și din poteca Pichetul Roșu - Mălăiești.

Cavitate dezvoltată în conglomerat. 21 metri dezvoltare, +7 metri denivelare. Descoperită și cartată pe 25 iulie 1982 de Ică Giurgiu și Gabriel Silvășanu.

2   Peretele în care se află intrarea în Peștera 2 din Bucșoiu. Foto: Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu.

4   Peștera 2 din Bucșoiu, aspect de pe galeria care suie la cota maximă. Foto: Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu.

Despre Peștera 1 din Bucșoiu, cea mai rece peșteră fără gheață din România, cu cascadele de la cea mai mare altitudine din România, care este în prezent peștera în conglomerat de la cea mai mare altitudine din România și care a deținut recordul național de lungime pentru peșterile dezvoltate în conglomerat citim pe larg la https://sites.google.com/site/romanianatura61/home/carpatii-meridionali/bucegi/muntii-bucegi-ghid-volumul-3-pestera-din-bucsoiu-valea-pietrelor-cu-recorduri-nationale.