Mediaş - Târnăvioara - Copşa Mică, pe traseul avionului cu actele Unirii de la 1918

După ce am vizitat oraşul medieval Mediaş, revenim la intersecţia din poza 86 de pe porţiunea Dumbrăveni - Mediaş (https://sites.google.com/site/romanianatura84/home/podisul-transilvaniei/dumbraveni---medias-prin-podisul-transilvaniei-pe-la-fortificatii-medievale-pe-urmele-avionului-cu-actele-unirii-de-la-1918) şi ne deplasăm 300 m pe drumul 14A în direcţia Târnăveni, până la podul peste Râul Târnava Mare.

De pe pod privim spre aval unde, pe malul drept geografic zărim un dig pe care ne vom înscrie pentru a continua traseul (foto 2). Turnul Bisericii Evanghelice din Mediaş, cel după care s-a ghidat Vasile Niculescu în zborul istoric către Blaj, este vizibil de la mare distanţă (foto 3). După câteva zeci de metri parcurşi pe dig, privim spre înapoi, unde zărim în ceaţa dimineţii dealurile aflate pe malul drept geografic al Târnavei Mari.

În câteva sute de metri trecem pe sub o pasarelă (foto 5). Un melc merge în acelaşi sens cu noi (foto 6) iar florile de pe marginea digului îmbie albinele spre polenizare (foto 7).

2

3

5

6

7

Albia Târnavei Mari este bine flancată de vegetaţie astfel încât sunt puţine locurile de unde este vizibilă. Mai trecem de un pod aflat în partea vestică a Mediaşului şi continuăm înaintarea pe dig până acesta se termină la poalele unui deal (foto 8). Am văzut foarte mulţi ulii în această zonă. Dealurile pe la poalele cărora vom trece sunt abrupte (foto 10).

Mergem pe un drumeag care trece pe sub dealurile din poza 10. Drumeagul urcă puţin iar de unde avem vizibilitate fotografiem spre partea stângă geografic a Târnavei Mari, în sensul de mers spre vest (foto 12). La un moment dat zărim, nu foarte departe de noi, turnul unui biserici fortificate. Este în satul Târnava (foto 13).

8

10

12

13

După câteva sute de metri intrăm în satul Târnava. Din centrul său ne abatem spre stânga, însă drumurile din sat ne vor conduce din nou spre dealul din centrul imaginii 14. Zărim imediat, de aproape, biserica fortificată construită la sfârşitul secolului al XV-lea (foto 15).

14

15

Ne deplasăm apoi 500 metri pe latura nord-vestică a bisericii fortificate, pe drumul prin sat şi la prima intersecţie întâlnită ne abatem spre dreapta faţă de sensul de mers apoi imediat spre stânga, spre ieşirea vestică din sat. Ajungem la poalele dealului pe care l-am zărit în poza 14 (foto 16). Urmăm drumeagul care duce mai departe spre vest (foto 17).

16

17

Observăm păstăile de la salcâmii de pe marginea drumeagului (foto 18). Ajungem la intersecţia din poza 19 de la care ne abatem spre dreapta, în urcuș domol. Drumeagul din stânga duce spre o stână pe care e bine să o evităm, din cauza câinilor.

18

19

20

După un urcuş destul de lejer avem deodată vizibilitate spre vest (foto 20). O caracteristică a dealurilor pe care le vom întâlni mai departe este o porţiune de abrupt (foto 21), în special la cele aflate pe partea dreaptă geografic a Râului Târnava Mare. Drumeagul nostru traversează o pădure de salcâmi (foto 22) iar dintr-un loc mai degajat privim spre sud (foto 23).

21

22

23

Se zăreşte oraşul Copşa Mică, care a avut reputaţia de cel mai poluat oraş din Europa datorită fabricii care producea negru de fum (foto 24). În poza 24, în dreapta acelui turn înalt dar mai aproape de noi, se zăreşte turla unei biserici fortificate dintr-un sat pe care îl vom traversa, Târnăvioara, devenit azi cartier al oraşului Copşa Mică. Trecem pe lângă o interesantă porţiune de abrupt, loc în care se află câţiva trovanţi (foto 25).

24

25

Ajungem lângă un gard electrificat (pentru animale, deci nu cu tensiune periculoasă pentru om) de unde privim spre sud-est, către Copşa Mică (foto 26). Ne deplasăm apoi pe lângă gardul electrificat, prin partea sa dinspre amonte. În dreapta noastră, cum înaintăm, un alt deal cu o porţiune de abrupt (foto 27).

26

27

Zărim şi albia Târnavei Mari, ascunsă până acum de vegetaţia bogată de pe malurile sale (foto 28). Traversăm o porţiune cu iarbă înaltă şi ne apropiem de sat (foto 29).

28

29

30

Localitatea nu este prea întinsă iar în centrul său se află biserica fortificată construită în secolul al XV-lea (foto 30). O cercetăm doar din exterior pentru că în interior nu avem acces. Stând cu faţa la poarta de intrare pe sub turnul din poza 30, ne deplasăm prin partea sa stângă, 400 m până la o intersecţie de unde avem două variante. Dacă mergem spre stânga faţă de sensul de mers spre vest, vom avea de parcus câteva sute de metri înapoi spre est dar vom ajunge la intersecţia cu drumul 8 care, din vecinătatea unui pod peste Râul Târnava Mare, ne va scoate la drumul 14, în Copşa Sat, în partea estică a oraşului Copşa Mică.

Dacă ne vom deplasa spre dreapta, de la intersecţia din satul Târnăvioara, spre dealurile aflate la nord de sat, vom continua înaintarea spre vest, pe malul drept geografic al Râului Târnava Mare, pe un drum de ţară, având în faţă turnul de la una din acele fabrici poluante din Copşa Mică. Din Mediaş şi până aici am făcut două ore şi jumătate.