Lalele pestriţe la Costişa, în Podișul Sucevei

Vasile Bouaru (Rădăuţi), Adrian Covaşă (Costişa) 

Căutând şi în anul 2019 locuri unde mai creşte laleaua pestriţă în judeţul Suceava, am găsit un areal unde, altădată se găseau din abundenţă, în partea nord-estică a satului Costişa (vezi harta alăturată).

1

Am ajuns în Costişa urmând drumul 49A, care se desprinde din alt drum pe care am fost tot după laleaua pestriţa, respectiv 291A care ne-a condus în zona Tărnăuca (https://sites.google.com/site/romanianatura54/home/carpatii-rasariteni/podisul-sucevei/laleaua-pestrita-fritillaria-meleagris-podisul-sucevei). Din sat ne îndreptăm spre locul numit de localnici Pârâul Rusului de la Ceala Deal sau în Bahnă la saivane. Cu Pârâul Rusului (care se uneşte cu Pârâul Climauţi) ne-am mai întâlnit în imaginea 39 de la https://sites.google.com/site/romanianatura61/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/fratauti---dornesti-de-a-lungul-sucevei-muntii-obcina-mare. Pe această porţiune de parcurgere a Râului Suceava am trecut pe la sud de satul Costişa.

2

Am urmat drumul de ţară care conduce în zona amintită şi ajungând la micul fir de apă Clit, care se varsă în Pârâul Rusului, ne-am abătut lateral şi la stânga şi la dreapta, câteva sute de metri. Am găsit foarte puţine lalele pestriţe (foto 1): faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, acum e mult mai frig, apoi, în aceste locuri, s-a arat foarte mult.


3Însă firavele lalele au avut puterea să crească mai departe (foto 2). Iată cât de mică este una dintre lalelele pe care le-am găsit (foto 3). Am găsit, din abundenţă, toporaşi (foto 4). 

4
5

Unele lalele erau închise (foto 5). 

6

Iată cum arată o lalea pestriţă văzută de deasupra (foto 6). 

7

Frumuseţea şi delicateţea acestei flori ne-a încântat mereu (foto 7). 

Donează 30 de lei