Colții Foarfecii (din Munții Cozia), ascensiune de la cabana Cozia

1

Dinu Boghez (Râmnicu Vâlcea) 


Bulzul, Durducul și Colții Foarfecii, forme de relief legate între ele prin Peretele Gardului, alcătuiesc fortificațiile cetății Cozia (vezi harta masivului la https://sites.google.com/site/romanianatura82/home/carpatii-meridionali/cozia/muntii-cozia-harta-turistica-an-2001 ). În decursul timpului, numai natura a izbutit să spargă acest zid în dreptul Spintecăturii Bulzului și Văii Gardului.

Dintre aceste vârfuri turnuri, Colții Foarfecii se evidențiază mai cu deosebire. Către aceste cleanțuri de referință pentru Cozia, din preajma mănăstirii Stânișoara pornește o muchie prelungă care se desfășoară în întregime de-a lungul Văii Gardului. Până sub Colți, creasta împădurită este abordabilă. În ultima parte însă, exclusiv mijloace alpine și cunoștințe corespunzătoare sunt cele care permit accesul pe vârful Colților; și aceasta în condițiile friabilității deosebite ale stâncii de Cozia.

Nouă, turiștilor obișnuiți totuși cu cățărarea, nu ne rămâne decât abordarea acestora venind dinspre cabana Cozia, acolo unde găsim locuri mai accesibile. Chiar din fața cabanei părăsim drumul, începând să coborâm destul de abrupt pe un traseu marcat cu punct roșu încercuit cu alb și iar cu roșu, care ne conduce la vârful dorit (imaginea 1).

În 15 minute ajungem la stâna din Foarfeci. Aflăm aici, dacă stăm de vorbă cu vreunul din ciobanii bătrâni, de ce în Cozia nu se face decât brânză de burduf. Calitatea ierbii, grasă ca și în Munții Făgărașului, este cea care determină elaborarea produsului atât de apreciat. Iată o apropiere deosebită a celor două masive, altfel atât de deosebite ca înălțime.

Continuăm drumul pe creasta arcuită spre stânga, apropiindu-ne pe nesimțite de obiectivul propus. Spre dreapta sunt păduri adânci de brad, iar spre stânga abrupturile impresionante ale Văii Gardului. Coborâm conduși de marcaj. Ne abatem pe fețele din dreapta, pe rupturile potecii strecurată printre tufe de ienupăr. Intrăm în pădurea de mesteceni pitici și brazi, atât de caracteristică Coziei. Coborâm accentuat, poteca atingând zone de stâncării care ne obligă la atenție sporită, apoi urcăm prin iarba mare care anunță Șeuța Doctorului. Până în șeuță facem de la cabană 3/4-1 ore.

De aici, spre stânga, pornesc potecile Văii Gardului și Punții Iadului. În dreapta este întunecoasa Vale a Zăvodului, ale cărei ape adunate din mulțimea izvoarelor firave le traversăm în aval de mănăstirea Stânișoara; pe aici zburdă deseori capre negre iar urșii își găsesc bârloguri sigure. Și, în fața noastră, peretele celui mai înalt dintre Colții Foarfecii, aproape vertical, presărat cu arbuști pitici, brăzdat de mici hornuri și brâne, cu tufe de merișor și afin.

Acum începe ascensiunea propriu zisă care nu va dura mai mult de 30 de minute. După ce intrăm în perete, urmând potecuța marcată, constatăm că urcarea nu este chiar atât de infernală. Ba chiar dimpotrivă, deși cu atenție sporită vom putea aprecia cu plăcere lanțul de hornuri și brâne.

Ne îndreptăm spre abrupturile primului și celui mai înalt dintre Colții Foarfecii. Poteca firavă, marcată, coboară puțin, ocolind primele stâncării. Apoi începem urcușul pe un horn larg, apropiindu-ne către sfârșitul acestuia de peretele din stânga. Aici, un loc surplombat a fost botezat Grota Dorului.

Urcăm în continuare și ajungem în curând într-o nouă șa, mult mai îngustă. De aici putem privi în voie în Valea Gardului. Mai departe, poteca se desfășoară pe o succesiune de brâne, după fiecare din ele urmând un nou urcuș, totul desfășurându-se prin vegetație pitică, afinișuri și merișor. Ultimii metri ai ascensiunii se desfășoară în urcuș direct, orientându-ne spre stânga.

De pe micul platou al vârfului, la 1445 m, avem una dintre cele mai complete priveliști de ansamblu asupra masivului. De asemenea către pădurile și stâncile care izbucnesc din ele de pe malul drept al Oltului: Sturii Puturoasei, Valea Lotrișorului, creasta Sturilor lui Pavel, Narățul (descoperă aceste locuri începând de la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-meridionali-harti-marcaje-pesteri/capatanii ). Coborâm de aici cu multă atenție și ajungem în Șeuța Doctorului în 30 de minute. După alte 1-1¼ ore sosim din nou la cabană. 

Colții Foarfecii, văzuți din Muchia Fruntea Oii. Foto: Trestian Găvănescu (Rm. Vâlcea). 

Colții Foarfecii. Foto: Trestian Găvănescu (Rm. Vâlcea).