Penibil și hoție la Clubul de Speologie Proteus Hunedoara

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București)   

Volumul Bazinul 2067 (imaginea 1), o producție CSPH 2000 (am respectat autoformularea autorilor) debutează cu un Cuvânt înainte (imaginea 3) terifiant prin cele abracadabrant spuse. 
1

3

Nu intru în comentarea lui detaliată, are multe erori de logică. În textul care urmează, plin de erori gramaticale (a existat și corector!), bazat în cea mai mare parte pe munca Clubului de Speologie „Emil Racoviță” București (https://sites.google.com/site/romanianatura53/clubul-de-speologie-emil-racovita-bucuresti ), de la care sunt luate hărțile celor mai mari peșteri din zonă, dar și multe alte cartări de cavități, se evită cu îndărătnicie, repetat, citarea sau citarea corectă a surselor de informație, a bibliografiei.  

În capitolul mulțumiri (imaginea 4), plin și el de erori gramaticale sau informaționale, aflăm de exemplu că un mort (Valer Trufaș, ce păcat de el, ce păcat pentru noi!) a îndrumat cercetările din zonă. Și, ca un start „bun” pentru volum nici nu se specifică de unde este „informația”.

4

Pentru Peștera de la Malul Roșu (imaginile 5, 6) autorul/ autorii nu alocă decât un enigmatic CSER-B (vezi imaginea 6). Nici vorbă să zică de unde au luat harta!! 

5

6

La fel procedează și pentru cea mai mare peșteră din areal, Gaura Oanei (imaginea 7), pe harta căreia pun același enigmatic CSER-B (potrivit cărei ortografii?).

7

În fine, la bibliografia din imaginea 8, principala sursă reală de informații, articolele din Buletinele Clubului de Speologie „Emil Racoviță” București sunt criptate într-o exprimare care nu zice nici măcar anul apariției lor (descoperiți aceste volume la https://sites.google.com/site/romanianatura53/clubul-de-speologie-emil-racovita-bucuresti ).

8

Acest volum, Bazinul 2067, este începutul unui drum de „informații” care a culminat  cu hoțiile arătate la https://sites.google.com/site/romanianatura82/home/carpatii-meridionali/sureanu/pestera-ponorici---cioclovina-cu-apa-din-muntii-sureanu-cu-hotie-si-penibilitati-la-nivel-intern-si-international și la https://sites.google.com/site/romanianatura11/home/speologie-pesteri-din-romania/cave-and-carst-systems-of-romania-editura-springer-anul-2018