din satul Suceviţa la satul Marginea

37

<<< continuă de aici


            Ne abatem spre acel pod si vedem spre aval unul dintre primii afluenti mai importanti pe care ii primeste Sucevița, respectiv Paraul Rusca. In imaginea 37 am marcat cu sageata rosie confluenta Paraului Rusca cu Raul Sucevita. Pe Paraul Rusca, dar cativa kilometri in amonte, am ajuns la finele traseului descris la. De la acest pod ne indreptam spre aval. Inca nu putem parcurge traseul chiar pe langa albia raului deoarece pe aici sunt cateva pensiuni si proprietati particulare. Vom cobora insa pe drumul DN 17A, cateva sute de metri. Undeva pe dreapta, in sensul de coborare, fotografiem spre capatul Piciorului Dragosinul (foto 38). In dreapta, in ultimul plan in aceasta fotografie, se observa din nou o portiune din creasta principala a Obcinii Mari.

38

Ceva mai jos intalnim din nou albia raului. De pe un pod fotografiem spre amonte, niste praguri (foto 39). Suntem aici langa capatul altui drum forestier, Dragosinul (Dragosina) (foto 40). Din acelasi motiv expus mai sus inca nu putem sa strabatem traseul chiar pe langa firul apei asa ca mai coboram cateva sute de metri pe drum. Undeva mai jos traversam un pod peste alt afluent pe dreapta geografic, un afluent important al Raului Sucevita, Dragosina. De pe acest pod fotografiem acest afluent, spre aval (foto 41).

                                                                        39

                                                                       40

41

Apoi raul se abate spre poalele Dealului Nicolaus (foto 42). Ceva mai la vale mai primeste un foarte mic afluent, marcat si el de un indicator (foto 43). De aici albia arata ca in imaginea 44. 

                                                                           42

                                                                     43

44

Pe malul drept geografic, papadiile incanta privirea (foto 45). Pe un drum lateral putem cobori din nou la albia raului si avem surpriza sa intalnim un pescarel negru (Cinclus cinclus) (foto 46). Si flora este destul de bogata desi este primavara (foto 47).

                                                                 45

                                                                   46

47

Mai jos intalnim o punte din lemn (foto 48) si in preajma ei albastrele (foto 49) dar si alte plante frumos colorate (foto 50). 

                                                                  48

                                                                49

50

                                                          

Mai coboram cateva sute de metri si putem vedea varful Dealului Nicolaus, descris pe traseul de la in partea finala (foto 51).

51

Mergem mai departe pe firul apei si spre aval se arata unul dintre dealurile cele mai cunoscute pe aici, Furcoiul, marcat cu sageata rosie in imaginea 52 iar ceva mai in spate dealul pe care l-am traversat pe traseul descris la . Alte plante stau de veghe pe malul apei (foto 53); mai jos intalnim cateva pietre de culoare brun-roscata (foto 54) si podbal (determinare Radu Puscarciuc, Onesti) ale carui umbrelute sunt gata sa-si ia zoborul (foto 55).

                                                           52

                                                                         53

                                                                       54

55

                                                                      

Flori galbene sunt ceva mai la vale (foto 56). Ajungem treptat in zona manastirii; in imaginea 57, in partea dreapta, se vede unul din turnurile acesteia.

                                            56

                                                       57


Depasim podul peste Raul Sucevita din dreptul manastirii cu acelasi nume si imediat de pe partea stanga geografic raul mai primeste un afluent, Paraul Bercheza (foto 58). Pe aceasta vale am ajuns la finele traseului descris la.

58

                                                      

Daca  vrem sa avem o imagine de ansamblu a acestei zone este indicat sa urcam dealul din spatele manastirii, unde se afla o cruce de piatra. De acolo am facut trei fotografii spre aceasta portiune din valea Raului Sucevita, dinspre amonte spre aval (foto 59, 60, 61). In foto 59, in ultimul plan, in stanga se vede varful Dealului Nicolaus. In imaginea 60, in partea dreapta, in plan secund, in fata manastirii se afla Dealul Furcoi iar in imaginea 61, tot in dreapta, in ultimul plan este prima parte a traseului descris la

                                                 59

                                        60

61

                                        

Din drumul DN 17A, chiar din vecinatatea manastirii, am fotografiat si dealul din spatele acesteia, de unde am facut pozele 59, 60, 61 (foto 62).

62

                              

Imediat dupa ce am depasit confluenta cu Paraul Bercheza, pe stanga geografic se vede traseul de urcus spre varful Dealului Furcoi (foto 63). Mergem mai departe si intalnim pe malul apei marne cu depuneri care pot induce foarte usor in eroare ca ar contine fosile (foto 64). Aceste urme se numesc dendrite si nu sunt de origine vegetala ci cristalina. 

                                                                 63

64

Mai departe Raul Sucevita se abate spre dreapta si se aprope de dealurile din imaginea 65. Si pe aici intalnim flori frumos colorate (foto 66) si inainte de a traversa spre dreapta drumul DN 17A, raul trece pe sub un deal cu cateva alunecari de teren (foto 67).

                                                                        65

                                                              66

67

                                                                    

Apoi Sucevita traverseaza pe sub un pod drumul DN 17A iar pe malul sau drept se desprinde din drumul principal un drum prin sat care poarta si numele tatalui lui Ciprian Porumbescu, Iraclie Porumbescu (foto 68). Raul curge domol pe aici (foto 69). 

                                                                             68

69

Pe pietrele din preajma o codobatura alba (Motacilla alba) se odihneste (foto 70) iar ceva mai la vale o alta pasare interesanta, Prundarasul gulerat mic (Charadrius dubius) (foto 71). Flori galbene sunt prezente peste tot, unele in tufe (foto 72).

                                                        70

                                                                        71

72

                                                                          

Mai parcurgem cateva sute de metri la vale si ajungem la confluenta Paraului Soarecu cu Raul Sucevita (foto 73). In imaginea 73, in stanga este Valea Soarecu. De-a lungul acesteia se afla o buna parte din traseul descris la . Peste tot se vede interventia omului asupra cursului Raului Sucevita si asta deoarece, desi acest rau in conditii normale are debit destul de mic, poate produce in anumite conditii si inundatii.

73

                                                               

Imediat dupa confluenta cu Paraul Soarecu, raul trece din nou pe sub un pod. De pe el am fotografiat spre amonte (foto 74) si am prins cele doua vai, respectiv in dreapta imaginii Valea Sucevita iar in stanga Valea Soarecu. Spre aval, albia Sucevitei este in imaginea 75.

                                                                       74

75

Dupa ce depasim acest pod, la cateva sute de metri, Sucevita mai primeste un afluent important de pe stanga geografic, Paraul Voievodeasa. In imaginea 76 am surprins confluenta lor. Ne departam acum de satul Sucevita si ne apropiem de urmatorul sat, Marginea. Raul este mai bogat (foto 77) iar din loc in loc apar si balti destul de mari, separate de cursul principal in special prin interventia omului. 

                                                                        76

77

Prin balti a aparut vegetatie specifica (foto 78). In stanga imaginii 79 se afla Dealul Fatului, despre care am scris la.

                                                                     78

79

Continuam de-a lungul apei si ne apropiem de maluri mai inalte pe partea dreapta in sensul de mers (foto 80). Se vad primele case din satul Marginea si ne apropiem de o prima punte din acest sat, peste rau (foto 81). Mai la vale mai este o punte care merita din plin atributul de suspendata (foto 82).

                                                                    80

                                                                       81

82

                                                            

Mai jos raul a fost regularizat din cauza inundatiilor pe care le-a provocat acum cativa ani. Apa curge prin doua brate largi, amenajate (foto 83). Ajungem din nou la DN 17A, in satul Marginea. De pe podul care traverseaza bratul din stanga geografic, privim spre aval (foto 84).

                                                                     83

84

                                                                                                                                                                              >>> continuare