Zamostea, rezervaţie între Râurile Suceava şi Siret

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Un traseu de parcurs mai ales primavara; am fost la mijlocul lui mai 2014. Am ales ca punct de plecare extremitatea nordica a satului Tibeni, aflat la 11 km est de orasul Radauti daca parcurgem mai intai 2 km din oras pe DN 17A inspre satul Dornesti apoi ne abatem spre dreapta catre satul Satu-Mare pe care il depasim (vezi harta, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989); dupa ce traversam un pod peste Suceava mai mergem 800 metri pana intr-un loc de unde drumul asfaltat se abate spre dreapta, catre satul Tibeni iar un drum neasfaltat traverseaza calea ferata si urca un deal dincolo de care se afla satul Granicesti. 

Pe acest drum neasfaltat vom urca si, de undeva de mai sus, privim spre vest. Casele cele mai apropiate de noi sunt din satul Tibeni, apoi in plan secund se vede orasul Radauti iar in ultimul plan Obcina Mare (foto 1).

1

Urcusul nu este foarte lung; pe partea stanga a drumului intalnim covoare intregi de piciorul-cocosului (Ranunculus repens) (foto 2). Turme de oi pasc pe intinse pajisti (foto 3). 

                                                 2

3

Intram in satul Granicesti si ajungem la drumul E 85, la 17 km de Radauti. De acolo ne abatem spre stanga, pe drumul E 85, in directia Siret. Vom merge 4 km pana la o alta intersectie cu drumul care duce spre satul Calafindesti. Traseul este pitoresc in aceasta perioada. Campuri galbene cu rapita atrag privirile (foto 4) iar de aproape rapita incanta cu galbenul ei puternic (foto 5).

                                               4

5

Ne abatem spre dreapta in sensul de mers si vom parcurge inca 6 km pe drumul 39 pana in satul Calafindesti. Coboram intr-o vale destul de adanca si urcam pantele dealului pe care este satul. Din apropierea acestui sat privim spre inapoi (foto 6). Urcam pana in centrul satului unde intersectam drumul 209 D de unde ne abatem spre dreapta mai putin de 100 m apoi spre stanga pe un drum care coboara spre o padure. Coborand pe aici trecem pe culoarul Vaii Siret. Dupa cateva sute de metri ajungem la intrarea in padure (foto 7).

                          6

7

In padure constatam ca nu este prea lata si iesim destul de repede in partea opusa unde drumul capata aspectul unui drumeag, destul de umed pe alocuri. In partea cealalta padurea este defrisata si se reface incet. Undeva mai jos intalnim un şarpe de sticlă (foto 8). Coboram prin padurea destul de trista pe aici. Trunchiuri de brazi uscati au ramas in picioare (foto 9). Vegetatia este abundenta (foto 10). Zarim acumularea de la Rogojesti, de pe Siret (foto 11).

                              8

9

                                                                             10

11

Mai coboram si vedem panoramic Valea Siretului. Casele din partea dreapta si mai apropiate de noi sunt din satul Zamostea, spre care ne indreptam. Lasam padurea in urma si traversam intinse pajisti. Privim spre inapoi, dealul de pe care am coborat (foto 13). Ajungem la casele marginase ale satului Zamostea si urmand una dintre ulitele sale sosim la drumul 36 pe care ne abatem spre dreapta pana in centrul satului. De acolo mergem spre stanga, pe drumul DJ 291A, cam 1,5 km in directia Gramesti. Dupa aceasta distanta, din locul in care drumul face o curba destul de stransa spre stanga, il parasim si ne abatem spre dreapta, catre locul numit Lunca (foto 14). Suntem aici la limita rezervatiei Zamostea - Lunca, care se intinde pe mai bine de 100 ha, in vecinatatea Raului Siret. Ne vom abate spre dreapta, pe un drum care are pe stanga sa rezervatia.

                                                                   13

14

Mai parcurgem cam 2 km pe acest drum pana la o intersectie de unde ne abatem spre stanga, pe un drum forestier care strabate rezervatia la limita ei sud-vestica. Suntem intampinati de doua batrane exemplare de stejar (foto 15). O data intrati in padure suntem uimiti de bogatia vegetatiei si de verdele crud (foto 16). 

                                                                              15

16

           

Iata tataneasa (Symphytum officinale), renumita planta medicinala (foto 17) si delicata opaita rosie (Silene dioica) (foto 18). Tufe intregi de asmatuchi de munte (Anthriscus nitida) sunt pe marginea drumului (foto 19).

                                                       17

                                                                                   18

19

                                                  20

Drumul prin padure este deosebit de pitoresc (foto 20). Il urmam intocmai. Iata rocotea (Stellaria graminea) (foto 21) si urzica moarta (Lamium maculatum) (foto 22). Vinetica (Ajuga reptans) atrage privirile (foto 23). Trecem pe langa mici canale cu apa. Dincolo de un canton forestier iesim la limita sudica a rezervatiei de unde vom urma liziera ei inspre nord-est (foto 25). Vegetatie abundenta, ierburi si flori. Gasim multa tataneasa (foto 26).

                                                    21

22

                                     23

                                       25

26

Dupa ceva mai bine de 1,5 km de mers pe liziera rezervatiei ajungem la un loc mlastinos, cu o balta destul de lata care seamana cu un canal. Pentru a o traversa trebuie sa ne departam de liziera padurii inspre sud, cateva sute de metri, pana intalnim o poteca ce trece printr-un loc sigur. Pe acolo am gasit trei-frati-patati (foto 27). Urcam apoi pe un dig si privim rezervatia (foto 28). 

                                                                           27

28

Deasupra lui se afla un drum pe care ne abatem inapoi spre rezervatie, pana in locul unde se termina digul. Din acel loc mergem spre dreapta si urmam un drum care intra intr-o padure de salcii uriase (foto 29). Suntem relativ aproape de Siret. Vom urma acest drumusor care se strecoara anevoie printre salcii si alti arbusti. Intr-un luminis gasim un palc de plopi (foto 30) si in vecinatatea acestora un drumeag mai batatorit. Ne abatem pe el, spre stanga fata de sensul de mers. Desi Siretul este foarte aproape, in dreapta noastra, este bine sa urmam acest drumeag cam 1 km deoarece vegetatia foarte bogata ne-ar impiedica inaintarea.

                                                                       29

30

La un moment dat iesim din padurea de salcii si plopi exact pe malul Siretului (foto 31). Un nagat (Vanellus vanellus) face multa galagie (foto 32). Mai mergem cateva sute de metri pe malul drept geografic al Siretului, spre amonte (foto 33). 

                                      31

                                                                32

33

34

Pe malul stang se zaresc casele din satul Maghera, judetul Botosani. Ne abatem apoi spre stanga, spre un capat de dig care se observa in departare, nu inainte de a trece pe langa o stana unde cativa caini ne latra puternic (foto 34).  Ca si precedentul dig si acesta are deasupra un drum care ne va conduce inapoi spre satul Zamostea. Am inchis astfel un circuit, inconjurand una din rezervatiile cele mai frumoase din judetul Suceava.

Multumesc familei Marilena si Radu Puscarciuc din Onesti pentru explicatiile cu privire la plantele si florile intalnite.