Cabana Ursu, în Giumalău

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Satul Dorna Arini se afla la 6 km est de orasul Vatra Dornei, pe DN 17B daca ne deplasam in aval, pe Valea Bistrita. Am pornit la inceput de iunie 2014 din acest sat, pe la poalele Giumalaului, pe un parcurs in mare parte nemarcat, usor ca orientare.

Din apropierea centrului satului iata Dealul Barnarel (vezi harta, extras din C. Oancea, C. Swizewski - Rarau Giumalau - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1983) si partea de inceput a traseului (foto 1). Suntem pe malul drept geografic al Bistritei si va trebui sa ajungem pe malul stang. Am luat ca reper turnul inalt al unei biserici, vizibil de la mare distanta, din aproape toate directiile (foto 1). Gasim repede un drumusor care se strecoara printre case, spre malul Bistritei, la o punte peste rau.

1

                                                                         6

Imediat dupa ce ne-am inscris pe acest drum, gasim un izvor pe partea stanga in sensul de mers; pe partea dreapta, aproape de malul raului, vegetatia este abundenta. Depasim ceva mai incolo o poarta din barne. Flori si ferigi uriase cresc pe malul apei (foto 6). Ajungem la puntea peste Bistrita (foto 9). De pe ea privim spre aval (foto 10).

                                                                      9

10

Imediat cum trecem apa ne abatem spre dreapta si dupa cateva sute de metri ajungem in vecinatatea acelui turn. Intram in curtea manastirii si ne abatem spre dreapta, pe dupa ultima cladire, unde se observa un drumeag care urca si pe care ne vom inscrie. Trecem de o poarta din barne si incepem sa urcam, destul de accentuat (foto 11). Sunt multe plante. Intalnim Patlagina-moale (Plantago media) (foto 12), apoi arnica (foto 13) si vinetica (foto 14).

                                                        11

12   Pătlagina-moale (Plantago media) (explicatie Marelena şi Radu Puşcarciuc, Oneşti)

                                                       13

14

                                                                        15

Printre cativa brazi, zarim Varful Pietrosul Bistritei (https://sites.google.com/site/romanianatura44/home/carpatii-rasariteni/bistritei/cabana-zugreni---pietrosul-bistritei) (foto 15). Spre sud si vest se vad valea de intrare in Muntii Caliman si Dealul Negru, capatul unei creste care vine tocmai de la 12 Apostoli (foto 16). Alte flori ne intampina (foto 17). 

                                16

 17   Ura (Gymnadenia conopsea) (explicaţie Marelena şi Radu Puşcarciuc, Oneşti)

Deja am luat  altitudine (foto 18). Intalnim flori de  Luceafar (Scorzonera rosea) (foto 19). Poteca conduce printre cativa brazi mai mici (foto 20) si in vecinatatea unui gard intalnit ne abatem spre stanga, pe langa urmele unor transee. Aici panta e mai lina; intalnim panseluta de munte (foto 21).

                                         18

                      19   Luceafăr (Scorzonera rosea) (explicaţie Marelena şi Radu Puşcarciuc, Oneşti)

                                                                            20

21

Poteca urca printre generatii de brazi tineri si batrani si ajungem intr-o poiana unde intalnim un drum forestier (foto 22). Pe el ne abatem spre dreapta, dar inainte de a ne inscrie pe el este bine sa mergem mai intai cateva zeci de metri spre stanga, pentru a admira imprejurimile. Putem vedea valea unde se afla orasul Vatra Dornei iar in dreapta se vede Varful Ousoru din Muntii Suhard (https://sites.google.com/site/romanianatura36/home/carpatii-rasariteni/suhard/muntii-suhard-parcurgerea-crestei/varful-faraoane---varful-ousoru) (foto 23).

                                                 22

23

Ne inscriem pe drumul forestier din imaginea 22, flancat pe o distanta de cateva sute de metri de padure tanara de brazi; apoi iesim intr-o vasta portiune defrisata. De acolo vedem cativa dintre muntii importanti din nordul tarii: Giumalaul (foto 26), Pietrosul Bistritei (foto 27) iar intre ei, in ultimul plan, Pietrele Doamnei de pe Rarau (foto 28).

                            26

                          27

28

Drumul pe care suntem merge pe curba de nivel (foto 29) si la un moment dat pare ca se termina. Intalnim flori de Campanula abietina  (foto 30). Gasim musuroaie de furnici, destul de mici ca dimensiuni. Spre dreapta, in sensul de mers, se vede o parte din Valea Bistritei (foto 32). La un moment dat drumul pare sa se termine dar dupa cativa metri de mers prin ierburi intalnim altul care urca spre varful din stanga noastra in sensul de mers. Ne vom inscrie pe acel drumeag (foto 33). Zarim in dreapta Varful Corhana Gheorghitenilor, 1176 m (foto 34).

29

30   Campanula abietina (explicatie Marelena si Radu Puscarciuc, Onesti)

32

                                                                                 33

34

                                                                           35

In urcus ne abatem usor spre dreapta, spre un palc de brazi inalti. Ajunsi acolo gasim o poteca care ne scoate imediat la un alt drum forestier pe care coboram printr-o portiune defrisata (foto 35). Dupa cateva sute de metri zarim drumul forestier marcat cu banda albastra care urca din Vatra Dornei (foto 36) (https://sites.google.com/site/romanianatura28/home/carpatii-rasariteni/rarau/traversare-peste-giumalau-si-rarau ). O data ajunsi la acest drum ne abatem spre dreapta fata de sensul de mers pana aici (foto 37). Gasim imediat marcajul, pe un copac, desi apare destul de rar. Drumul traverseaza o buna parte din padurile acestor locuri. O gaita cauta hrana (foto 39).

                                                                            36

                                                                            37

39

Mai sus, drumul iese intr-o portiune defrisata, unde avem vizibilitate asupra locurilor (foto 40). Spre stanga, in sensul de mers, se vede o parte din creasta Muntilor Suhard (foto 41) (https://sites.google.com/site/romanianatura36/home/carpatii-rasariteni/suhard/muntii-suhard-parcurgerea-crestei ). Trecem pe langa un foisor (foto 42) si privim spre inapoi (foto 43). 

                                                      40

                            41

                                                               42

43

In fata se vede, maret, Giumalaul (foto 44). Ajungem la o intersectie de drumuri (foto 45) si ne abatem la dreapta fata de sensul de mers pana aici. Zarim imediat Poiana Obcina Mica, cu cabana lui Gigi Ursu, iar in dreapta poienii un schit (foto 46). Flori de nu-ma-uita sunt din plin pe marginea drumului (foto 47).

                          44

                                                                       45

                             46

47

Dupa ce depasim poarta de intrare in perimetrul cabanei ne intampina caini mari, ciobanesti; sunt pasnici, desi latra puternic. Ne indreptam spre partea stanga a schitului, pe unde vom continua drumul (foto 49). Parasim traseul marcat spre Giumalau. Poteca trece pe langa o cruce din piatra, traversand o pajiste. Flori de toate culorile incanta privirea (foto 51). Traversam cam 150 m printr-un palc de padure si iesim intr-o portiune defrisata (foto 52). De acolo privim spre inapoi (foto 53).

                                               49

                                                                          51

                                                                             52

53

Ne inscriem mai departe pe un drum de TAF, spre vale (foto 54); acesta urmeaza valea unui mic parau. Coboram cateva sute de metri pana intalnim un izvor din dreptul caruia se desprinde un drum care merge pe curba de nivel (foto 56). Parasim albia paraului pe care am coborat pana aici si ne inscriem pe acel drum. Traversam o portiune de padure, de cateva sute de metri si iesim intr-o vasta poiana (foto 57).

                                                     54

                                                                           56

57

                                                                    58

Vom urma poteca ce traverseaza poiana (foto 58). Trecem pe langa o stana parasita si ne indreptam spre vale. Depasim mai multe constructii, stani parasite sau locuri pentru depozitat fan (foto 60). Un copac singuratic atrage atentia (foto 61). 

                                                        60

61

Spre Giumalau se aduna nori de ploaie. Partea care urmeaza are pajisti pline cu flori de toate culorile (foto 63, 64). 

                                                                     63

64

La un moment dat poteca urca putin (foto 65) si o caprioara fuge spre adancurile padurii. Mai jos intalnim din nou arnica (foto 66). Zarim deja Raul Bistrita (foto 67).

                                                                           65

                                                       66

67

                                                             68

Poteca traverseaza o vasta intindere plina cu ferigi (foto 68) si conduce printre garduri din barne (foto 69). Iesim la o panta destul de mare, in vecinatatea satului Gheorghiteni (foto 70). Spre dreapta se zareste o punte spre care ne indreptam (foto 71).

                                                              69

                                                             70

71

                                                                       72

Poteca coboara in serpentine, printre flori (foto 72). Ajungem la primele case, unde fanul este pus la uscat (foto 73); imediat dupa ele se afla un drum care ne conduce la malul Bistritei. Inainte de a ne abate spre stanga, catre cursul raului, putem merge si spre dreapta, cateva sute de metri, pana in dreptul unei cariere de piatra unde gasim pe partea dreapta a drumului un izvor mineral; nu se poate bea din el dar se vede culoarea ruginie data de mineralele dizolvate.

73

                                                                     75

Ne intoarcem, ajungem pe malul apei si ne indreptam spre amonte (foto 75). Ajungem la puntea peste Bistrita (foto 76), pe care o traversam. De la mijlocul apei privim spre dealul de pe care tocmai am coborat (foto 77). 

                                                                       76

77

Ajungem la DN 17B, in dreptul satului Ortoaia.