Râul Sucevița, de la izvoare în satul Suceviţa

continuare de la


Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Unul din raurile importante din Munții Obcina Mare este Sucevita (vezi harta, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989). De numele si aria prin care curge se leaga multe, incepand de la intamplari pana la trasee turistice de mare frumusete. Are lungime de aproape 40 km. Ne propunem sa parcurgem tot raul, de la izvoare pana la varsarea in Râul Suceava. Orientarea generala a raului este de la vest la est.

De la izvoare in satul Sucevița 

Pentru a ajunge la izvoarele Sucevitei am urmat o parte din traseul descris la, respectiv portiunea de la Palma pana in Poiana Marului. Dupa ce parcurgem traseul in sensul amintit, in partea dreapta, spre vest, se afla Poiana Marului (foto 1). Stand cu fata spre sud, chiar pe creasta, observam in stanga un brad care are marcajul banda rosie, cel care ne conduce spre Gura Humorului, pe creasta Obcinii Mari (indicat cu sageata rosie in imaginea 2) precum si o poteca care se abate spre stanga, marcata cu cruce rosie si cruce albastra, care conduce spre Obcina Trisiciori (poteca data de sageata albastra in foto 2) si ajunge in zona fotografiei 13 de la.

                                                                          1

2

3

Nu ne vom abate pe niciunul din aceste trasee ci, stand cu fata la copacul pe care se afla marcajul banda rosie si cu spatele la Poiana Marului, vom intra in padurea aflata spre est (cea din stanga noastra in sensul de mers de la Palma spre Gura Humorului) si vom cobori deviind usor spre stanga, cam 100 m, spre o vale care se contureaza pe masura ce pierdem altitudine. Ajungem intr-o zona mlastinoasa. De aici izvoraste Sucevita si isi incepe calatoria spre Raul Suceava (foto 3).  

Urmam apoi firavul firisor de apa. La cateva zeci de metri mai jos deja se contureaza o albie (foto 5). Pe alocuri jirul cazut de anul trecut va face deliciul porcilor mistreti (foto 6). Ceva mai jos valea se adanceste iar apa dispare pe sub frunze (foto 7). 

                                                                               5

                                                                6

7

                                                                            8

Peisajul este salbatic, nefiind poteca marcata pe aici. La un moment dat, in coborare, intalnim o portiune cu multa piatra si mici praguri, insa apa nu se vede inca (foto 8). Trebuie sa mai coboram pentru a ajunge din nou la firul apei (foto 9).

9

De aici valea se adanceste si mai mult iar apa are deja debit destul de mare (foto 10). Se vede ca au trecut caprioare (foto 11). Urmeaza un foarte scurt parcurs mai domol al apei (foto 12). 

                                                                        10

                                                                        11

12

Pe o buturuga cresc ciuperci (foto 13). Apoi paraul traverseaza o portiune abrupta, salbatica, cu portiuni stancoase. Mai jos intalnim urme de activitate umana, capete de drumuri forestiere (foto 14). Pe aici, Sucevita primeste alti afluenti (foto 15; noi am venit din partea dreapta a imaginii).

            13

                                                                                  14

15

                                                                      

Mai jos, paraul traverseaza praguri lungi care seamana cu niste ziduri (foto 16). Inca putin si ajungem la capatul din amonte al drumului forestier Poiana  Marului (foto 17). De aici Sucevita urmareste indeaproape, cale de aproape 8 km, acest drum forestier. In dreapta noastra, in sensul de coborare, se afla o creasta numita Piciorul Dragosinului iar in stanga se afla creasta principala a Obcinii Mari.

                                                                   16

17

Mai jos apa se strecoara pe sub mici stanci surplombate (foto 18). Cursul este destul de domol, din loc in loc apar mici praguri (foto 19). Si mai jos, pe partea stanga in sensul de coborare, este un izvor (foto 20). 

                                                                            18

                                                                                19

20

Mai la vale intalnim un panou care spune ca afluentul care se varsa din stanga geografic in Sucevita se numeste Prislopul Mic (foto 21, 22). Imediat dupa el se afla, tot pe malul stang geografic, o foarte mica poiana si o fosta cabana de vanatoare (foto 23). Prin spatele acestei cabane este un picior pe care daca il urmam in urcus vom ajunge pe Varful Prislop (1180 m) aflat pe traseul descris la.

                                                                           21

                                                                          22

23

Urmam mai departe drumul forestier si ajungem la un loc de popas, cu izvor amenajat (foto 24) si un mic lac (foto 25). 

                                           24

25

                                                                                         

Coboram pe drum si ajungem la fratele mai mare al Paraului Prislop, respectiv Prislopul Mare (foto 26, 27). 

                                                                                   26

27

                                                                  

In foto 25 Raul Sucevita este cel din stanga. Daca urcam pe Paraul Prislopul Mare cateva sute de metri, vom intalni cateva stanci cu forme interesante si o cascada care nu are debit foarte mare dar este spectaculoasa. Ultimile trei imagini de la sunt facute pe acest parau lateral.

Iata o salamandra (foto 28) si un melc care si-a retras coarnele (foto 29). 

                         28

29

De aici raul curge destul de domol (foto 30) iar pe malul sau cresc primavara flori galbene, calcea-calului (determinare Radu Puscarciuc, Onesti) (foto 31).

                                                                       30

31

Ne apropiem de civilizatie. Langa un pod apa traverseaza din nou portiuni interesante din punct de vedere geologic (foto 32). Ceva mai la vale intalnim o pensiune. Imediat traversam un pod de unde fotografiem un mic perete stancos pe la baza caruia trece Sucevita (foto 33). 

                                                                               32

33

                                                                           

Mai jos Sucevita trece pe dupa mai multe pensiuni si inainte de a ajunge la drumul care leaga satul Sucevita de satul Ciumarna, drum care urca pe la Palma, respectiv drumul 17A, mai facem o fotografie de pe un pod, spre amonte (foto 34) si spre aval (foto 35). 

                                                                             34

35

                                                                               

Mai parcurgem cateva sute de metri si iesim la asfalt, DN 17A (foto 36). 

36

In imaginea 36 noi am venit de pe drumul din stanga iar DN 17A este cel din dreapta si fotografia este facuta spre amonte. Cu sageata rosie am marcat locul unde se afla podul peste Sucevita. 

>>> continuare