Cisnădie, biserica fortificată, Munţii Cindrel

Vasile Bouaru (Rădăuţi)


In orasul Cisnădie din judetul Sibiu, aflat la 10 km de orasul Sibiu (vezi harta, extras din Romania, tourist map, Ministerul Turismului, 1989), se afla o frumoasa biserica fortificata (foto 1). A fost construita prin secolul al XIII-lea si apoi a suferit numeroase modificari, in urma unor incendii sau a luptelor care au avut loc pe aceste meleaguri.

1

2

Din exterior impresioneaza prin aspectul gotic, de cetate, prin turnul semet, biserica fiind inconjurata de ziduri inalte (foto 2). Patrundem printr-o poarta in interiorul unei curti (foto 3) de unde gasim o usa (foto 4) spre o alta curte, care adaposteste si biserica propriu-zisa.

3

4

O data depasita usa simtim atmosfera unui plin Ev Mediu (foto 5). Contraforturi puternice (foto 6) sustin turnul inalt al bisericii (foto 7).

El are inaltime de aproape 60 m. Se spune ca mai demult avea in varf un glob aurit si ca a fost trasnit de mai multe ori. La Cisnadie a fost instalat primul paratrasnet din Transilvania. O inscriptie gravata pe peretele exterior arata ca biserica a fost renovata acum mai bine de un secol (foto 8). Pe partea unde se afla zidul de aparare, cotloane tainice stau marturie timpului (foto 9).

5

6

7

8

9

Caracteristica bisericilor in stil gotic este ogiva (foto 10). Undeva mai in spate, un turn secundar, mai mic, a adapostit, ingropate, in vremuri de restriste, comorile bisericii (foto 11). Mergem mai departe, de-a lungul zidurilor exterioare, admirand cum au fost imbinate (foto 12). Ne uimesc arcadele zidurilor exterioare, construite din caramida rosie (foto 13).

10

11

12

13

14

In interior, pe langa obiectele specifice de cult, atrage atentia o fosta fantana, acum secata (foto 14) iar la intrarea in biserica, cheile care descuie mecanismele vechi ale usilor (foto 15).