Peştera Liliecilor, Munţii Rarău, drumul de acces

Vasile Bouaru, Cristi Schipor (Rădăuţi)

 

Am pornit spre sfarsit de decembrie 2010 spre Rarau cu gand de a ajunge la Pestera Liliecilor. Am sosit la Campulung Est, in vecinatatea garii. De aici se desprinde drumul auto care conduce spre Rarau (vezi harta).

Traseul a fost descris partial la. Indicatorul arata 12 km dar drumul are vreo 14. Imediat dupa ce ne-am inscris pe acest drum intalnim pe partea stanga in sens de urcus o tablita care indica timpul de parcurs pana pe Rarau (4-5 ore). Marcajul pe care il vom urma acum este punct rosu si urmeaza indeaproape Paraul Izvorul Alb. Dupa circa 2 km de la gara intalnim Piatra Buhei (foto 3) iar in partea opusa alte stanci, ceva mai mici, dar la fel de impresionante. Impreuna formeaza Cheile Izvorul Alb.

extras din lucrarea autorilor Dimitrie Oancea, Cazimir Swizewski - Rarau-Giumalau - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1983

3

Dupa exact 3 km de la intrarea pe acest drum apare prima bifurcatie importanta; traseul care se abate la stanga in sensul de urcus, marcat cu cruce galbena, se numeste Limpedea si pe acolo ajungem in Saua Ciobanilor, sub Varful Rarau. Noi urmam mai departe drumul marcat cu punct rosu. Mai sus cu circa 1 km avem perspectiva (foto 6) asupra crestei descrise la.

6

7

La ceva mai putin de 7 km de la intrarea pe drumul pe care suntem, imediat dupa ce am trecut un pod, intalnim prima scurtatura marcata cu sageata rosie (foto 7). Aceasta urmeaza paraul iar drumul se abate spre stanga intr-o mare si abrupta serpentina. Undeva mai sus scurtatura intalneste iar drumul si dupa cateva sute de metri depasim schitul Rarau. Imediat dupa schit drumul iar se abate la stanga dar marcajul urca drept inainte. Tot aici apar si marcajele triunghi albastru si triunghi galben, de care am amintit la. Aceasta este cea mai lunga scurtatura de pe toate traseele care urca pe aceasta parte a muntelui. Dupa ce am depasit-o, traversam din nou drumul de masina si imediat vom avea doua scurtaturi mici si apoi una ceva mai lunga care ne scoate intr-un loc mai deschis unde pe partea stanga putem observa urmele unei alunecari de teren de prin 1974. Apoi urmam din nou o foarte scurta portiune de drum si vine iar o scurtatura pe partea dreapta in sensul de urcus, ceva mai abrupta.

O data depasita si aceasta mai parcurgem circa 200 metri si urmeaza penultima scurtatura, cu cateva pante mai accentuate. Cand intalnim din nou drumul mai parcurgem pe el circa 1,5 km si intalnim tot pe partea dreapta ultima scurtatura, in dreptul unui izvor cu apa sulfuroasa. Ne inscriem pe ea si la iesire ajungem la intersectia drumului care urca din Campulung Moldovenesc, marcat cu punct rosu cu cel care suie dinspre Valea Bistritei, din satul Chiril, amintit la. Drept in fata, in ultimul plan se zareste Piatra Soimului, o impresionata stanca aflata in spatele hotelui Rarau, de pe care s-au facut imaginea 23 de la https://sites.google.com/site/romanianatura28/home/carpatii-rasariteni/rarau/traversare-peste-giumalau-si-rarau si pozele 7-10 de la https://sites.google.com/site/romanianatura28/home/carpatii-rasariteni/rarau/traversare-peste-giumalau-si-rarau.

Indicatorul ne spune ca mai avem de urcat spre stanga circa 1 km pana la hotelul Alpin. De aici, dupa cateva curbe ajungem la o noua intersectie (foto 10). Pentru a ajunge la Pestera Liliecilor ne abatem spre stanga. Pe drumul din dreapta, in cateva minute am ajunge la hotelul Alpin.

10

11

Drumul din stanga duce spre releul aflat in varf. Mergem pe el si dupa 5 minute iesim in gol alpin unde pe partea stanga observam cateva cladiri printre care si cabana salvamont. Cabana pastorala este momentan in reconstructie. Pe dupa gardul cladirii din foto 11 trebuie sa ne abatem din drumul care duce spre varf pentru a ajunge la pestera (pana acolo mai avem 15 minute). Imediat dupa acest gard se mai afla o cladire din barne de lemn pe langa care duce traseul spre pestera (foto 12).

12

13

14

Din locul de unde am realizat imaginea anterioara vedem Varful Rarau (foto 13), iar spre vale surprindem o buna parte din traseul descris la  (foto 14). Suprindem vegetatia inghetata spre stana aflata ceva mai jos de varf (foto 15) precum si splendida padure de sub releu (foto 16).

15

16

17

18

Revenim apoi la cladirea din barne de lemn pe langa care ne deplasam spre padurea din fata (foto 17). Traversam spre dreapta un foarte mic damb pe care il coboram in partea opusa, unde intram intr-o poienita. De acolo ne deplasam usor spre stanga si intram pentru foarte scurt timp intr-o padure pe care o traversam destul de repede, pe curba de nivel. Apoi intram iar intr-o poiana unde urcam o mica panta aflata de asemenea pe partea stanga.

Intram intr-o poiana mai vasta unde in urcus intalnim indicatorul din foto 18, care avertizeaza ca focul si camparea sunt interzise aici. Ceva mai sus vedem toata poiana. Ne deplasam spre dreapta ei fata de directia de mers pana aici si cativa metri mai jos de bradul din foto 19 se afla intrarea in pestera.

19

20






De langa acel brad facem o fotografie si spre inapoi, pe unde am venit pana aici (foto 20) iar imediat dupa ce ocolim bradul ca sa ajungem la intrarea in pestera intalnim un mic perete (foto 21). In dreapta noastra se afla intrarea (foto 21, 23).

21

23