Râpa cu Păpuşi de piatră

Vasile Bouaru (Rădăuţi); participanţi: Ancuţa Ţibu, Andrei Ioneşi, Silvia Zaremba, Daniela Hrâncescu, Mirela Petrescu, Iulia Lucescu, Lavinia Şerban, Larisa Şerban

1

Unul dintre locurile de la noi din ţară unde se află trovanţi este în imediata apropiere a satului Domneşti, aflat la 17 km de oraşul Bistriţa, pe DJ 154. Chiar inainte de a intra in Domnesti, pe partea stanga in sensul de parcurgere Bistrita - Domnesti, se afla rezervatia geologica Rapa cu Papusi. Pe 2 aprilie 2012, parcurgand soseaua care duce spre Domnesti, admiram in departare, pe partea stanga fata de sensul de mers, o parte din Muntii Caliman, cu crestele inzapezite.                                           

 Drumul traverseaza portiuni domoale si pitoresti, printre dealuri. Cu cateva sute de metri inainte de a intra in Domnesti, se observa la baza unui deal o rapa in care apar deja primii trovanti (foto 1). Ceva mai incolo, pe marginea drumului gasim o tabla indicatoare despre zona in care ne aflam (foto 2). Rapa este impresionanta (foto 3). Incepem sa o parcurgem amanuntit. Solul este nisipos, galben maroniu.  Trovanti de forme si dimensiuni dintre cele mai variate stau raspanditi pe niste mici creste care duc spre partea superioara a dealului (foto 4 si 5). Ne deplasam sa-i studiem mai indeaproape (foto 6). Nu sunt chiar foarte mari ca dimensiuni (foto 7) dar sunt spectaculosi. Undeva, unul retezat este asezat in pamant (foto 8). Urcam pe o latura a rezervatiei in ideea de a ajunge deasupra locului cu trovanti. Prin iarba care incepe sa se revigoreze o data cu venirea primaverii observam foarte multe cochilii de melci (foto 9).

2

3

                                                     4

5

6

7

8

9

Roca este nisipoasa iar natura a sculptat destul de usor aici forme dintre cele mai atractive (foto 10). Se observa foarte bine erodarea acestor pietre (foto 11) precum si straturile succesive care le alcatuiesc (foto 12). Undeva mai sus cativa trovanti alcatuiesc enigmatice sculpturi naturale (foto 13, 14, 15).

10

                                           11

12

                                           13

                                          14

15

Ajungem si deasupra rapei, de unde fotografiem spre vale (imaginea 16).   Ne deplasam apoi inspre satul Domnesti pentru a studia partea superioara a acestei arii. Gasim o foarte mica portiune care se erodeaza si langa care alti doi trovanti sunt ingropati aproape complet in pamant (foto 17).

16

17

Mai facem fotografii inspre vale, surprinzand o alta parte a rapei (foto 18). Cativa trovanti au forme rotunjite (foto 19).

18

19

Langa acestia, cateva pietre sunt incastrate in nisipul intarit (foto 20). Am mai aflat ca cei mai spectaculosi trovanti de aici au fost transportati la Muzeul Judetean din orasul Bistrita. Coboram la baza acestui mic abupt si facem o fotografie de ansamblu (foto 21).

20

21

Mai parcurgem putin inspre satul Domnesti si avem surpriza sa mai gasim o portiune cu trovanti (foto 22). De acolo se observa intrarea in satul Domneşti (foto 23).

22

23

                                                                                                                                                                                                               alte locuri cu trovanţi din România