Vârfurile Lespezi, Călţun și Negoiu, Munţii Făgăraș / Făgăraşului, în anul 2011

Piscul Negru - Piciorul Lespezi - Varful Lespezi (2517 m) - Varful Călțun (2505 m) - Saua Lespezi - Căldarea Berbecilor - Varful Negoiu (2538 m) - Strunga Dracului - Lacul Călțun - Valea Căprioara - Piscul Negru


text şi imagini: Marelena şi Radu Puşcarciuc (Oneşti)


              Din marginea sudica a microstatiunii Piscul Negru, din drumul de acces la ea - desprins din Transfagarasan - suie spre vest, catre padure, o poteca lata de oi bine marcata cu banda albastra, cruce galbena si punct rosu (incepand din marginea padurii) (vezi ). Un timp, taie serpentinele unui drum forestier, apoi se instaleaza pe una dintre ramurile acestuia si iese, in scurta vreme, la gol, pe un tapsan al Piciorului Lespezi, langa stana Lespezi. Benzile albastre, crucile galbene si o parte din punctele rosii coboara spre stanga, in Valea Capriorul (Lespezi); noi am urmarit, in continuare, spre nord, punctele rosii vopsite, destul de frecvent, pe stancile si bolovanii rasfirati pe Piciorul Lespezi.

Urcusul pana spre Varful Lespezi este continuu, pe alocuri pe pante mai repezi, dar lipsit de dificultati; noi am ajuns pe varf dupa 4 ore de la plecare. Pentru a accede pe Varful Caltun, aflat la cateva zeci de metri aerieni de Varful Lespezi ne-am tinut de potecuta de creasta care leaga cele doua varfuri, calcand pe un amalgam de stanci si am coborat apoi spre stanga in strunga care desparte varfurile; de acolo am urcat, pe versantul stang, pana pe Varful Caltun. Am revenit pe Varful Lespezi pe acelasi drum; dus-intorsul, cu tot cu sedinta de belvedere de pe Caltun, ne-a costat o ora.

Continuarea traseului a insemnat coborarea de pe Varful Lespezi pana in Saua Lespezi, ghidati de aceleasi puncte rosii. De la jumatatea coborarii se interpune o portiune de creasta stancoasa pe care marcajul o suie si o urmareste pe linia de maxima altitudine. Efortul suplimentar cerut de relativa dificultate a acestei portiuni il puteam evita ramanand fideli bazei stancilor, ajungand si astfel in Saua Lespezi (recomandam a se citi si a se vedea explicatiile de pe). Din Saua Lespezi a urmat, dupa o scurta dar rapida coborare, traversarea Caldarii Berbecilor pana sub Varful dintre Strungi; marcajul potecii, cu banda albastra, este refacut recent. Un jgheab abrupt prins intre pereti de stanca finalizeaza micul urcus care ne-a instalat pe o coasta a Varfului dintre Strungi, mai precis pe poteca marcata cu banda galbena care incinge varful intre Strunga Dracului si Strunga Doamnei care se vede, nu departe, in dreapta noastra. Ne-am indreptat, in urcus, spre stanga, catre Strunga Dracului, unde am ajuns dupa 3 ore de la parasirea Varfului Lespezi (incluzand pauza de masa). De aici, am urmat benzile rosii, impreuna cu care am urcat pe Varful Negoiu, intr-un sfert de ora. Am revenit apoi in mica sa care marcheaza intrarea in dificilul horn de la Strunga Dracului. Ajutati de lanturi, am depasit intr-o ora cea mai dura portiune a traseului (intervalul de timp si gradul de dificultate cresc/ scad in functie de aglomeratia de pe traseu si de conditiile meteo). De la baza hornulului, am traversat Caldarea Laitel pana in Portita Negoiului/ Caltunului, de unde am coborat in Caldarea Caltun langa lacul si refugiul cu acelasi nume. Aici ni s-a relevat ceva din inefabilul Fagarasiului: imaginea caldarii, un urias amfiteatru peste care coborau stravezii cortine de ceata. De la Lacul Caltun am coborat pe poteca marcata, initial cu cruce si triunghi albastru, apoi doar cu triunghi albastru pe Valea Caltunului, iar in final - dupa interceptarea Vaii Paltinului si dupa confluenta acestuia cu Caltunul, pe Valea Caprioara - cu triunghi si punct albastru, pana langa schitul Piscul Negru din microstatiunea cu acelasi nume unde am ajuns dupa 3 ore de la baza Strungii Dracului.

 1 Debut de traseu: traversand Paraul Sec intram in padurea din extremitatea sud-vestica a microstatiunii Piscul Cainelui.

2 (Doru Bugheanu) Iesim la gol pe Piciorul Lespezilor, la stana Lespezi.

3 (Elena Şerbu) Suim pe Piciorul Lespezilor spre Varful Lespezi, aflat deocamdata in ceata; pe Valea Capriorul, spre Saua Lespezi (in stanga, sus), urca poteca ce intregeste, impreuna cu “a noastra”, “Circuitul Lespezilor”.

4 De la stana se urca, la inceput, piezis, pe versantul vestic al Piciorului Lespezilor...

5 ...apoi pe muchia sa.

6 (Elena Şerbu) Poate ca ar fi mai nimerit sa spunem ca urcam pe Piciorul Drept al Lespezilor, acesta fiind doar unul dintre cei doi versanti ai Paraului Sec; cele doua picioare pornesc dintr-un acelasi trunchi muntos (cea mai bine individualizata dintre culmile care converg in Varful Lespezi), sa-i spunem Muntele Lespezi.

7 Valul de ceata ce acoperea Varful Lespezi s-a cam zdrentuit! (Pe creasta stancoasa din stanga varfului vom cobori in Saua Lespezi.)

8 (Doru Bugheanu) Urcusul final pana pe Varful Lespezi pare destul de... bland!

9 (Doru Bugheanu) Ne atrage atentia, spre dreapta, Varful Laitel (2390 m).

10 Ciopor de capre negre.

11 (Doru Bugheanu) Pe Varful Lespezi, la 2517 m. In centru, Varful Caltun; in dreapta sa, in ceata, Varful dintre Strungi.

12 Caltunul, ca obiectiv imediat urmator, ne capteaza privirea!

13 Dar, ca intr-o scena de teatru, cortina de ceata se trage brusc, pentru a ne prezenta protagonistul: Negoiu!

14 Pentru putine momente ceata ne lasa vederii si orizontul estic, dominat de Varful Vanatoarea lui Buteanu; langa el, in dreapta, Varful Capra.

15 La picioarele Varfului Lespezi, preafrumosul Lac Caltun.

16 Ca un donjon, Varful Laitel.

17 Trecerea de pe Lespezi pe Caltun debuteaza cu un pasaj relativ lejer; in ultimul plan al imaginii, varfurile cele mai inalte sunt, de la dreapta la stanga, Ciortea (II si I) si Boia (detalii multe la).

18 Urcusul pe Varful Caltun este mai mult spectaculos decat dificil!

                         19 ...Ca si coborasul...

20 ...sau ca poteca ce incinge Varful dintre Strungi!

21 Un ciopor de capre negre admira spectacolul!

22 Urmeaza coborasul de pe Varful Lespezi in Saua Lespezi. Urmam cu fidelitate marcajul (punct rosu) care se tine de linia crestei; am fi putut urmari mai lesne baza crestei stancoase, castigand si timp.

23 “Spectacolul trebuie sa continuie!”... nu-i asa ?! In urma, “invinsii” nostri, Lespezi si Caltun!

24 Parasim Saua Lespezi...

25 ...coborand repejor in Caldarea Berbecilor...

26 ...pe care o traversam...

27 ...pana sub Strunga Doamnei.

28 Ne racordam la poteca ce duce la ea, pe care mergem insa in sens contrar, pe drumul... cel mai scurt spre Negoiu!

29 Privit de dupa... colt, adica dupa ce ocolim Varful dintre Strungi, Negoiu pare mai domestic decat il vazuseram de pe Lespezi!

30 (Iustin Iosub) Din acelasi punct ne delectam cu rarele imagini ale Fagarasului vestic (mai tot timpul in ceata): Custura Saratii, Varful Serbota (2327 m), Varful Mazgavu/ Musceaua Scarii (2277 m), Varful Scara (2306 m); in stanga, Boia si Ciortea (II si I).

31 Vazut de pe versantul nordic, Negoiul (dupa ce l-am cucerit !) face o impresie... mai fotogenica!

32 De pe Negoiu, spre nord, prindem, printre valuri de ceata, imaginea Negoiului Mic (2485 m) si a Seii Cleopatra.

33 Din Negoiul Mic se desprinde spre nord, dupa Strunga Ciobanului, Piscul Saratii (pe alte harti, Muchia Tunsului) cu Varful La Podeiu (2408 m) in prim-plan.

34 Obiectivul nostru urmator este insa Lacul Caltun. Iata-l, pitulat la poalele Caltunului si Lespezilor!

35, 36 Pana acolo trebuie sa coboram prin... infernul de la Strunga Dracului!

37 Trecem prin Portita Caltunului pentru a cobori langa Lacul Caltun...

38 ...si de aici, impreuna cu Paraul Caltun, spre Valea Caprioarei.