Două noi peşteri în sare la Meledic, Subcarpaţii Vrancei

Ică Giurgiu, Cristophe Reuss, Cristian Megulete
 

Cristophe Reuss este francez și lucrează în România. A aflat despre descoperirile și explorările făcute de Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București pe carstul în sare de la Meledic (Subcarpatii Vrancei) (45 peșteri descoperite, printre care și cea mai mare peșteră în sare din lume, vezi aici și aici ) și s-a dus acolo, însoțit sau singur, de mai multe ori.
Apoi a contactat Clubul de Speologie „Emil Racoviță” București și am mers împreună la Meledic, ca să vedem cele două peșteri despre care bănuia că sunt descoperite de el. Cristophe Reuss a avut dreptate, confirmăm prin prezentul articol existenta a două noi cavități, peșterile cu numerele 46 si 47.


https://sites.google.com/site/romanianatura53/clubul-de-speologie-emil-racovita-bucuresti
                                                                                                                         harta 1

30 octombrie 2011. Am mers cu autoturismul până lângă releul de la sud de Lacul Mare (vezi harta 1) și de la vest de Lacul Castelui (imaginea 2). Apoi am traversat pădurea de pini și am ajuns pe marginea dolinei situată pe malul stâng geografic al Izvorului Sărat, pe marginea abruptului.

                                                                                       2  Lacul Castelului 

 

La baza ei se află intrarea în Peștera 46 de la Meledic (imaginea 3), intrare în al cărei mal stâng atârnă anemolite din tavan, lungi de până la 1,5 metri (imaginea 4).

                                                         3  Intrarea superioară în Peștera 46 de la Meledic


                                                      4   La intrarea superioară a Peșterii 46 de la Meledic. 

 

Dincolo de intrare, o galerie spațioasă (imaginile 5 și 6) coboară până într-o sală de aproximativ 10 metri diametru (cota -8 metri), sală din care, către sud-est, se mai desprinde o scurtă galerie (4 metri), tot mai joasă și noroioasă, pe care se pierde (cota -10 metri) firul de apă care ajunge până aici din dolina pe unde am intrat în peșteră.


                   5   În Peștera 46 de la Meledic.


                 6   În Peștera 46 de la Meledic.

 

Din această sală (unde vine lumina din tavan printr-o fereastră inaccesibilă), aproximativ pe direcția galeriei pe care am intrat o pantă lungă de câțiva metri urcă spre a doua intrare penetrabilă a peșterii, care se deschide în abruptul Izvorului Sărat, deasupra bolovanului din imaginea 7, loc de unde avem superbe panorame către cotloanele greu accesibile ale carstului din malul stâng geografic al Izvorului Sărat (imaginea 8). Peștera 46 de la Meledic are aproximativ 30 metri lungime și -10 metri denivelare.


                   7   La ieșirea aval din Peștera 46 de la Meledic (Cristophe Reuss și Cristian Megulete).


          8   De la ieșirea din aval a Peșterii 46 de la Meledic privim carstul pe sare din versantul stâng geografic al Izvorului Sărat.

 

Curgerea de apă dinspre platou către versant a circulat inițial pe deasupra dolinei în care se află intrarea din imaginea 3. Apoi, treptat, curgerea s-a transferat în subteran și s-a format Peștera 46 de la Meledic. Imaginile 9 și 10 ne permit să localizăm unde se află Peștera 46 de la Meledic.

                 9   Amplasarea Peșterii 46 de la Meledic.


              10   Amplasarea Peșterii 46 de la Meledic.

 

La Peștera 47 de la Meledic se ajunge, plecând de exemplu de la Peștera 46, după ce traversăm cumpăna de ape dintre Izvorul Sărat și Valea Grădinii (vezi harta 1). Imediat apare marele bazin de colectare de la obârșia Văii Grădinii. În versantul drept geografic al acestuia, o pierdere temporară de apă (imaginile 11, 12), spre care ne duce relieful denivelat, cu cătină și altă vegetație cu țepi, se afundă în sare până la aproximativ cota -11 metri denivelare, pe o pantă accentuată.


                                              11   Peștera 47 de la Meledic, aproximativ cota -6 metri. 

                                                        12    Peștera 47 de la Meledic, aproximativ cota -9 metri.

 

Pe versantul stâng geografic al Văii Grădinii se află lacul din imaginea 13.


                                                         13   Lac pe versantul stâng geografic al Văii Grădinii.