Putna - Viţău - Suceviţa, pagina 3

15

articolul continuă de aici


Cativa metri mai jos se afla un mic abrupt unde se poate face antrenament la catarat sau rapel (foto 15). Pe aici, adica pe la baza acestui abrupt, ajungem daca optam pentru prima varianta de urcus.

Continuam traseul din varful primei stanci la care am ajuns dupa ce am parasit valea Paraului Vitau, respectiv cea pe care se afla inscriptia. Fata de sensul de urcus pana la acesta stanca ne abatem la dreapta, in unghi drept, pe o creasta care coboara foarte putin si apoi merge aproape orizontal, singura creasta de altfel. La aproape 100 de metri parcursi pe aceasta creasta, daca vom fi foarte atenti, vom observa la mica distanta, pe partea stanga a crestei pe care suntem, ascunse bine de vegetatie si copaci, alte stanci interesante (foto 17). E bine sa ne abatem si la acestea deoarece au forme interesante (foto 18); se intalnesc si aici inscriptii de prin Al Doilea Razboi Mondial iar la una din stanci am gasit sub un strat de licheni, daltuit cu cifre mari, si un an: 1895.

17

18

Dupa ce am cercetat aceste stanci revenim pe creasta principala si coboram tot in stanga fata de sensul de mers pana aici, imediat dupa ultimile stanci cercetate. Gasim poteci care coboara iar foarte putin mai jos se afla chiar un inceput de drum (foto 19). La radacina unui brad am intalnit un manunchi de ciuperci otravitoare (foto 20).

19

20

Ajungem la albia unui parau pe care vom cobori in continuare. Paraul, la inceput mai firav, se strecoara printre pietre iar ceva mai jos intalnim un mic perete natural, dar parca construit de om (foto 21). Toamna, daca avem noroc sa nu fie apa mare si sa duca la vale frunzele cazute, avem parte de un spectacol al naturii uimitor prin colorit (foto 22). Inca putin si ajungem la un capat de drum forestier unde fotografiem dealul pe care se face intrarea in traseul 3 (foto 23).

21

22

23

Ajungem si la o intersectie a unor drumuri forestiere (foto 24); noi am sosit aici pe drumul aflat in dreapta imaginii. Coboram pe el pana ajungem la cabana forestiera din foto 25, cabana si zona denumite Laba Lupului. Aceasta este un minunat reper si a mai fost amintita la, imaginea 4 sau la, imaginea 18. Mai departe traseul urmareste creasta care urca spre dreapta in imaginea 25, aflata in spatele cabanei.

24

25

Pentru a ne inscrie pe aceasta creasta depasim cabana si la nici 100 metri mai la vale, pe drumul care coboara in satul Voievodeasa, descris in amanunt la traseul 3, se observa pe malul opus al paraului cu acelasi nume o foarte mica poienita (foto 26). Traversam paraul, intram in poiana si in partea dreapta fata de sensul de mers se observa o poteca care urca in padure. Ne inscriem pe aceasta poteca. Suntem pe Dealul Furcoi, in partea opusa manastirii Sucevita, unde este capatul traseului nostru. Poteca este larga (foto 27) si urcam destul de mult.

26

27

28

Dupa aproape 40 minute dupa ce am inceput urcusul depasim niste vechi transee si ajungem in varful acestui deal, la un fag batran si inalt (foto 28) care poate fi luat ca reper, fiind vizibil din multe locuri.

De la acest fag coboram in partea opusa, urmarind poteca de pe creasta. Dupa circa 10 minute de coborare, pe partea stanga fata de sensul de mers pana aici se observa un luminis spre vale. Este locul in care traseul descris laintersecteaza traseul nostru si are parcurs comun pana in satul Sucevita. Mai parcurgem circa 20 minute si printre copacii care incep sa se rareasca se observa in vale partea dinspre amonte a satului Sucevita (foto 29).

29

30

Imediat iesim si din padure, intr-o poiana larga. Daca vom fi din nou atenti, pe partea stanga fata de parcursul de pana aici, imediat dupa un brad, se desprinde o poteca care duce la un izvor (foto 30). Izvorul se gaseste foarte aproape de creasta si se spune despre el ca nu seaca nici in verile cele mai secetoase.

Dupa ce ne potolim setea continuam traseul si in cateva minute ajungem in vecinatatea schitului construit in varful Dealului Furcoi (foto 31 - vara, 32 - iarna).

31

32

Dealul fiind foarte abrupt avem priveliste incantatoare. In dreapta, in departare, se observa o portiune din creasta Obcinii Mari, in vale manastirea (foto 33 - vara si 34 - iarna) iar spre stanga valea Raului Sucevita, spre iesirea din munti (foto 35).

33

34

35

In foto 34 se observa capatul traseului 2 Putna - Sucevita. Pe partea cealalta a Vaii Sucevita se observa varful unde se afla grupul de stanci Stancuta precum si prima parte a traseului Sucevita - Gura Humorului . Ceva mai la stanga se afla Valea Neagu, un mic parau pe care se poate face intrarea in acelasi traseu Sucevita - Gura Humorului. Pe vreme buna e foarte greu sa te desprinzi de peisajul care ti se ofera din varful acestui deal.

36

Coboram intr-un final, pe o panta foarte mare. Undeva mai jos cativa spini stau la sfat (foto 36). Ajungem si la albia Paraului Sucevita, pe malul opus manastirii. Ne inscriem pe drumul care duce spre manastire, adica partea finala a traseului 2, si din fata manastirii facem o fotografie spre dealul pe care tocmai l-am coborat (foto 37). In foto 38 se observa schitul de pe Dealul Furcoi, fotografiat din incinta manastirii.

37

38

Revenind pe DN 17 A, la intrarea in manastire si coborand cateva sute de metri pe acest drum, avem o imagine asupra portiunii finale a Dealului Furcoi (foto 39). Aici ia sfarsit acest traseu, pe care l-am parcurs in circa 4 ore de la plecarea din gara Putna. Traseul este recomandabil turistilor antrenati, fiind nemarcat.