Gheorgheni - Muntele Csobot, în Munții Giurgeu

90

Vasile Bouaru (Rădăuţi)

O variantă interesantă şi frumoasă pentru a ajunge la capelele de pe Muntele Csobot, descrise la coborârarea de pe Vârful Prişca (vezi), porneşte din oraşul Gheorgheni, din dreptul bisericii armeneşti (foto 90). Monument construit în 1733 pe locul altei biserici mai vechi. Dacă intrăm în incinta fortificaţiei vom întâlni multe monumente mai mici, morminte, specifice civilizaţiei armene (foto 91, 91a).

91

91a

O piatră funerară ne va atrage cu siguranţă atenţia. La prima vedere pare să fie un basorelief sau o sculptură pe această piatră însă la un studiu mai atent vom observa că structura pietrei este aşa. Remarcabil la această piatră este spirala pe care o observăm (foto 92). Este o secţiune printr-un imens amonit. Şi în partea superioară piatra prezintă urme de fosile (foto 93). Iată incinta acestui frumos edificiu (foto 94). De la localnici aflăm că unele dintre pietrele funerare de aici au fost aduse de la o carieră din apropiere, de la Remetea iar altele tocmai de la Borsec.

92

93

94

Părăsim incinta bisericii armeneşti şi ne îndreptăm spre colţul nord-estic al ei (foto 95). Exact peste drum de acest colţ al bisericii se desprinde din drumul principal strada Capelei (foto 96). Pe aceasta o vom urma până la ieşirea din oraş şi ne va conduce la capelele Sfânta Ana de pe Muntele Csobot. După câteva sute de metri parcurşi zărim în dreapta partea superioară a Parcului dendrologic Csiky (foto 97) descris la https://sites.google.com/site/romanianatura13/home/carpatii-rasariteni-ghiduri-marcaje-pesteri/giurgeu/varful-prisaca-prisca---parcul-dendrologic-csiki---gheorgheni-in-muntii-giurgeu.

95

96

97

Mergem mai departe şi din vecinătatea ultimelor case privim frumoasele dealuri aflate la est de locul unde ne găsim, dealuri pe care am coborât pe traseul 2 (https://sites.google.com/site/romanianatura13/home/carpatii-rasariteni-ghiduri-marcaje-pesteri/giurgeu/varful-prisaca-prisca---parcul-dendrologic-csiki---gheorgheni-in-muntii-giurgeu) spre intrarea în parcul dendrologic (foto 98). Traseul începe să urce iar soarele, la asfinţit, luminează feeric peisajul (foto 99).

98

99

Drumul este marcat cu o serie de cruci, fiind un drum simbolic către Muntele Csobot (foto 100). Iată, privind spre înapoi, aceeaşi creastă din imaginea 9 de pe traseul 1 (https://sites.google.com/site/romanianatura13/home/carpatii-rasariteni-ghiduri-marcaje-pesteri/giurgeu/din-gheorgheni-pe-varful-prisca-prisaca-in-muntii-giurgeu) (foto 101). Mai urcăm puţin, panta este ceva mai mare dar peisajul devine mai frumos. Tot spre înapoi zărim oraşul Gheorgheni precum şi satele aflate la sud de el (foto 102). Spre vest vedem frumoasele terase ale dealurilor de sub noi iar în zare, Munții Gurghiului (foto 103). Pe marginea drumului cresc adesea garofiţe (foto 104).

100

101

102

103

104

105

106

Nu mai avem prea mult de urcat însă capelele sunt pe un vârf mai abrupt (foto 105). Undeva ne stă în cale un pui de cioară grivă (foto 106). Pe marginea drumului găsim urme ale unor vechi construcţii din piatră (foto 107).

107

108

Urcăm panta finală, cea mai abruptă (foto 108) şi ajungem la capelele care au trecut prin multe încercări istorice (foto 109).

109

Suntem la 1087 m, pe Muntele Csobot. La una din capele, pe un panou, găsim date despre toată zona inclusiv despre Vârful Prişca (https://sites.google.com/site/romanianatura13/home/carpatii-rasariteni-ghiduri-marcaje-pesteri/giurgeu/din-gheorgheni-pe-varful-prisca-prisaca-in-muntii-giurgeu) pe care l-am suit (foto 110).

110

Iată capela aremeană (foto 111) şi capela romano-catolică maghiară (foto 112).