Vârful și Lacul Mija, în Munții Parâng

text și fotografii: Mihai Livadariu (Petroșani)

 

Petroșani - telescaun - Șaua Scurtu - Lacul Mija - Vf. Mija - cabana Groapa Seacă. 6-6½ ore.

Sfârșit de iunie. Sunt cu Ludovic Iezek și fiii mei, Andrei și Radu. Din Petroșani, un microbuz ne duce pe Valea Maleia, la stația de îmbarcare a telescaunului (1073 m). Cu el ajungem în 25 minute la cota 1685.

1

De la cabana ANEFS pornim pe poteca marcată cu bandă roșie, spre Parângul Mic, pe care nu-l vom atinge. După 20 minute părăsim poteca și continuăm drumul de-a coasta, suind ușor spre creasta principală a masivului. Depășim obârșiile Pâraielor Scărița și Izvorul și după 1 oră de la ANEFS poposim în Șaua Scurtu. Pe tot traseul de până aici am avut în față piramida impunătoare a Cârjei (2405 m).

De aici vom părăsi culmea principală, urmând poteca dinspre est (stânga), marcată slab cu punct galben, dar bine conturată; ea merge la început pe curbă de nivel, 20 minute, apoi coboară către izvoarele Mijei Mari. Trecem prin jnepeniș și pâlcuri mari de rododendron înflorit. Printre aceștia, în locuri cu mai puțină vegetație, au înflorit degetăruțul pitic și ochiul găinii. Găsim și cupe de gențiană pitică (foto 1). 

Sosim în dreptul Pârâului Mija Mare, care izvorăște de sub Cârja, cam la 1¾ ore de la plecare. Ne aprovizionam cu apă, urmează porțiunea cea mai dificilă a traseului; avem ca țintă Vf. Mija (2372 m). Poteca nemarcată, dar bine conturată, pornește spre nord-est, printre jnepeni, până deasupra Lacului Mija, situat într-una dintre cele mai sălbatice căldări din Parâng, unde sosim în 15 minute.  

2  Căldarea Mija.

3  Lacul Mija, vedere de pe marginea Căldării Mija.

4  Vedere de pe Vârful Mija.

De aici poteca urcă pieptiș, mai întâi pe ierburi, apoi pe stâncării. Dacă avem noroc, putem vedea capre negre. Depășim un pasaj dificil și după circa 2 ore ajungem pe vârf. De acolo urmăm poteca ciobănească, pe linia crestei; depășim câteva porțiuni cu zăpadă și în 10 minute sosim pe o înălțime de unde încep semnele cruce roșie, care duc în două ore la cabana Groapa Seacă (marcaj realizat în vara lui 1997, la inițiativa și cu sprijinul lui Bogdan Mihai Bujor, cel care a construit cabana Groapa Seacă, unde a fost proprietar și cabanier).

Poteca marcată coboară printre jnepeni, circa 1 oră, până la o stână, apoi prin pădure, pe drum de tractor, ducându-ne în D.N. 7A, la 5 minute de cabană (1208 m; bucătărie alimentată din propria gospodărie, energie electrică de la generator).



vezi și:

Munţii Parâng, hartă an 2002

Stare marcaje an 2015 pe versantul nordic

Lacuri din Munţii Parâng, adâncimea lor

Lacuri din Munţii Parâng, anul 1967

Căldarea Mija, marcajele

Cabana Groapa Seacă - Lacul Mija, marcajele