Kimbilio ja me numero 3

Julkaisupäivämäärä: Feb 08, 2013 9:41:24 PM

Ruth Mmarin paluu

Morogoron hiippakunnan nais- ja lapsityön johtaja Ruth Mmari oli eilen 6.2. ensimmäisen kerran käväisemässä työpaikallaan. Hänen miehensä äkkikuolemasta (liikennetapaturma) oli tällöin kulunut kuukausi ja neljä päivää. Aloitimme työn karusti: katselimme laskuja ja seisoimme pankkien suunnattoman pitkissä jonoissa. Paluun kunniaksi söimme lounaan.

Ruth lähettää kiitolliset terveisensä kaikille, jotka ovat muistaneet häntä tänä vaikeana aikana. Lempäälän seurakunnan ystäville sekä Mirjalle, Martalle, Ainolle, Timolle, Hannalle, Elinalle ja keille kaikille, en muista, mutta sinä, joka lähetit jotain, sinä muistat. Ota vastaan kiitokset.

Ruth Mmari ja Irja Aro-Heinilä tähyävät tulevaisuuteen unelmaan Naisten turvatalon toteutumiseen.

Rakentamisesta ja melusta

Pastori Tengeneza, jonka pappilan päädyssä asumme, kertoi yhtenä päivänä perheelleen suomalaisesta tavasta rakentaa tielle seinät.  Suomessa käydessään hän oli ihmetellyt, mitä ne oikein olivat, ja minä olin kertonut, että ihmiset etsivät tällä tavoin suojaa melulta. Kaikkia täällä olevia nauratti. ”Suojaa melulta!” ”Ei meillä vaan. Meillä eletään kadulla ja autot huristavat siitä ohi sen kun kerkiävät, pienet ja suuret.” ”Ei puhettakaan, että meillä kukaan suojautuisi melulta.”

Tämä meluvallijuttu taas syntyi siitä, että olimme valvoskelleet edellisen yön melun vuoksi. Viereisessä kirkossa rukoiltiin koko yö. Täällä rukoillaan äänekkäästi, kaikki yht’aikaa ja yksi huutaa mikrofoniin. Välillä lauletaan, lujaa. Kyselimme vähän, keitä nämä ovat. Yörukoilijat rukoilevat myös joka päivä, aamuin illoin, tässä viereisessä rakennuksessa. Sen lisäksi joka kuukausi yhden yön verran. Veikko pyysi tuomaan hautajaismatkaltani (veljeni Kalervo) Suomeen korvatulppia. Odotamme kiinnostuneina seuraavaa sessiota. Veikko miettii, jos menisi vähän opettamaan heille Jeesuksen sanoja kammioon menemistä.

Kimbilion rakentaminen aloitettiin 14.1.2013

Kolme viikkoa on kulunut. Kimbilion rakentaminen jatkuu vauhdikkaasti. Tätä kirjoittaessani vartijan rakennuksen seinät on jo muurattu. Vesisäiliö on käytössä, vain kansi puuttuu. Vesi ja vartiointi ovat ne toimet, joista tässä maassa rakentaminen pitää aloittaa. Vesisäiliö on nyt sillä tavalla valmis, että siihen voidaan tuoda vettä kaupungin vesilaitokselta silloin, kun sitä saadaan. Aina ei saada. Yhtenä päivänä Veikko joutui hakemaan pruukin tekemisessä tarvittavan veden suoraan vesilaitoksen tekojärvestä. Miehet täyttivät auton lavalla olevan 1000 litran tankin käsipelein, ämpäreillä. ”Vedessä oli paljon kalanpoikasia”, Veikko sanoi pikkuruisia säälien.

Käymälää rakennetaan. Siitä tehdään niin kestävä ja hyvä, että varmasti toimii vuosikymmeniä. Ja itse kylätalo on siinä vaiheessa, että ihan pian aletaan valaa pohjaa. Veikko arveli, että viimeistään kahden viikon kuluttua ollaan jo pitkällä rakentamassa seiniä, jos Jumala suo.

Varat

Olemme saaneet käyttömme Lempäälän NMKY:n kautta 24.000 euroa. Lempäälän NMKY on hankkeen takan oleva järjestö. Olen vaihtanut nämä saamamme rahat mahdollisimman edulliseen kurssiin ja vienyt Kimbilion rakennustilille. On huikeaa kulkea 30-40 cm korkean setelikasan kanssa pankista toiseen. (Nyt voi vaihtaa CRDB-pankista rahaa parhaimmalla kurssilla ja Kimbilio-tili on Exim-pankissa.)

Euron kurssi on vaihdellut 1800-2150 välillä. Nyt tilillä on 50.486.008,00 TZ shillinkiä. Tuo summa näyttää paljolta, mutta rakennustarvikkeet ovat suurin piirtein samoissa hinnoissa kuin Suomessa. Itse rakentaminen on luonnollisesti yksinkertaisempaa ja siksi edullisempaa. Suomessa rakentaja ei voi edes henkäistä tällä summalla.

Tarvitsemme apua

Yritämme kovasti etsiä yhteistyötahoja, jotta voisimme rakentaa lisää. Ehkä sinä tiedät jonkin väylän? Tai voitko tiedottaa? Kirjoittaa lehtijuttuja? Kirjoittaa? Puhua? Välittää tietoja FB:ssa ja muualla? Osaatko englantia? Sivut pitäisi kääntää englanniksi ja moni muukin dokumentti. Siunaustakin tarvitsisimme.

Olemme päivittäneet Kimbilion FB-sivuja. Siellä on paljon valokuvia. Myös videon pätkiä. Niitä saa kaikkia käyttää. Omiakin sivuja yritetään joskus päivittää. Muuta tietoa taas löytyy www.kimbilio.fi.

Pikkuisen babusta

Rakennuksella meininki on mahtava. Siellä nuoret miehet puskevat työtä lähes tauotta ankaran auringon alla. Veikkoa kutsutaan milloin mihinkin. ”Babu, voisitko tulla tänne…” (babu=isoisä) Veikko menee ja antaa neuvojaan ja kuskaa vettä. Aikoinaan Keniassa häntä kutsuttiin Herra Vedeksi.

Babu joutui siirtolaisviraston hampaisiin. Työmaalle tuli kaksi isoa miestä ja kysyivät Veikon passia, veivät kuulusteluun. Kuulustelu kesti luvatun puolen tunnin sijasta kolme tuntia. Loppujen lopuksi paikalle tuli myös apulaispiispa ja hiippakunnan pääsihteeri todistamaan, mistä on kyse. Passi jäi virastoon.

Seuraavana päivänä kuulustelut jatkuivat. Hiippakunnan pääsihteeri edelleen mukana. Veikko joutui tekemään hyvin tarkkaan selkoa jopa 12 vuoden takaisesta elämästään täällä jne. jne., useita kertoja siirtolaistoimistossa käymistä. Passin takaisin saaminen kesti kuusi päivää. Nyt se on hänen plakkarissaan uuden viisumin kera.

Babua epäiltiin työntekijäksi (ei uskottu, että on vapaaehtoinen ja saa palkakseen ilon siitä, että voi olla rakentamassa naisille turvapaikkaa) ja työnantajaksi (onneksemme kaikki on hiippakunnan hallinnassa) ja timanttien salakuljettajaksi, välittäjäksi. Turistiviisumilla saa nykyään katsella vain luonnonpuiston eläimiä, ei rakentaa turvakotia Tansanian naisille. Nyt Veikolla on 200 dollarin uusi viisumi passin välissä. Hän on aika ylpeä siitä.

Jos vastaat kirjeeseen, käytä osoitetta irja.aro-heinila@artboxirja.net. En lue gmailia juuri koskaan.

Monin terveisin,

Irja ja Veikko tietenkin työmaalta 

****

Kimbilio-lahjoitustili

Lempäälän NMKY ry / Kimbilio

FI41 5228 0320 0858 92

Rahankeräyslupa Pirkanmaan Poliisilaitos No 8330/018/2012 myönnetty 13.11.2012 Lempäälän NMKY Ry:lle ajalla 15.11.2012-30.10.2013 ja keräysalue Pirkanmaan Poliisilaitoksen alue.

Kohde: Kimbilio-projekti Kylätalo ja naisten turvakoti Tansanian Morogoroon ja kertyneet varat käytetään hankkeeseen keräyksen aikana. Lempäälän NMKY Ry / Kimbilio

Tilino FI41 5228 0320 0858 92