Kimbilio

Kimbilio- turvakoti aloitti toimintansa syksyllä 2017. Lempäälän NMKY jatkaa toiminnan tukemista rahallisesti, sekä auttamalla morogorolaisia kehittämään paikallisia varainhankintakeinoja, mm naisten pienyrittäjyyttä. Tukemme on edelleen hyvin tärkeää toiminnan ylläpitämiseksi. 

Pienikin lahjoitus on tärkeä!



Tuoreimmat kuulumiset löytyvät Facebook- sivuiltamme, sinne tulee lähes viikottain uusia kuvia ja tietoja hankkeen etenemisestä. Näiden kotisivujen ylläpito tapahtuu hiukan verkkaisemmalla tahdilla. T Mikko Vesamäki, projektisihteeri   

                                          

Naisten ja tyttöjen turvakoti Kimbilio Tansanian Morogorossa jatkaa työtään erityisesti heikossa asemassa olevien tyttöjen parissa. Monenlaista väkivaltaa kohdanneiden tyttöjen on turvallista parantua tässä kodissa ja etsiä uutta polun päätä elämälleen. Tai paremminkin: heille etsitään uusi polku, he itse eivät voi sitä tehdä, vain voimistua. Monelle löydetään koti, huoltaja/t ja koulu.

Turvakodissa olon aikana tytöt saavat jatkaa koulua sillä luokka-asteella, missä he ovat joskus olleet. Monet ovat kakkos- tai kolmosluokkalaisia, joku vain vuoden koulua käynyt. Sitten isä on tarvinnut kotona tai on tapahtunut jotain muuta. Kaksi vauvaa on syntynyt turvakodin pari-kolmevuotisen olemassaolon aikana. Kimbilio tarvitsee edelleen tukea! 

KIMBILIO- rakennusprojekti on valmis. Turvakoti aloitti toimintansa heinäkuussa 2017, ja toiminta jatkuu edelleen. 

NMKY ja Morogoron hiippakunta tekivät 2022  uuden 3 v yhteistyösopimuksen.  NMKY tukee edelleen turvakodin toimintaa. Edelleen etsitään tapjoa saada lisää paikallista rahoitusta. Koronavuodet sekä viimeisen viiden vuoden ajan sekaisin olleet sadekaudet ovat haastaneet rahainhankintaa, ja toimintaa muutenkin.

 Kimbilion johtaja on Tabitha Kilatu ja matron Rachel Phisoo.  

Lempäälän seurakunta jatkaa Kimbilion tukemista. Lähetyskirpputori Toivontorin tuotto käytetään kokonaisuudessaan Kimbilion tukemiseen, Lempäälän NMKY:n kautta. 

Olkkarin Wappu 2023 - tuotto menee kokonaisuudessaan Kimbiliolle. 


Kooste avajaisista Youtubessa:  Kimbilion avajaiset kesällä 2017

Kimbilion johtaja Tabitha Kilatu

Kimbilion  sisäpihaa. Vasemmalla keittiö, oikealla toimisto. Päärakennus on toimiston takana. Muurien sisäpuolella on kasvimaata ja kanala. Isompi puutarha on muurien ympärillä.

Avajaistunnelmia. Irja Aro-Heinilä, Timo Viitanen, piispa Jacob Mameo ja matron Chritina Killa ihmettelevät keskellä pihaa seisovaa monumenttia. Itse toivoimme pientä laattaa seinään, mutta hiippakunnan väki halusi kunnon pystyin. Teksti on suomeksi, swahiliksi ja englanniksi. Käykääpä paikan päällä katsomassa ja jakakaa Kimbilioselfie vaikka fb- sivulle!

 

Kesäkuu 2017:

Rakennusprojektin loppukiri käynnissä! Parhaillaan rakennetaan keittiö- ja pyykkäysrakennusta ja viimeistellään muutenkin pihapiiriä. Kimbilion avajaisia vietetään 2.7.2017!!!

Vielä ennen avajaisia on luvassa monta kokousta, mm yhteistyökokous Kimbilion, sosiaalitoimiston, poliisin, maaherran, Morogoro Paralegal centerin ja KWIECO- järjestön Moshin kaupungissa toimivan turvakodin väen kanssa. Kimbilio ei ole yksin, vaan osa isompaa toimijoiden kokonaisuutta. Yhteistyötä harjoitellaan vielä pitkään ennen kuin se on sujuvaa ja saumatonta, mutta perille päästäkseen pitää ensin lähteä matkalle. Ja se on nyt alkamassa.

Vaikka rakennusprojekti nyt loppuu, niin jatkamme edelleen Kimbilion toiminnan tukemista ja kehitämme paikallista varainhankintaa yhdessä Morogoron hiippakunnan kanssa. 

Irja ja Veikko Aro-Heinilä ovat parhaillaan Morogorossa, kuulumisia päivittyy Facebookiin sitä mukaa kun nettiyhteydet siellä pelaavat. 

__________________________________________________________________________

Paula Leppäkoski Lempäälästä viettää ikimuistoista kesää Morogorossa, osana oikeustieteen opintojaan. Hän auttaa mm Kimbilion toiminnan alkuunsaattamisessa. Seuraa Paulan blogia osoitteessa

___________________________________________________________________________

Ruth Mmari

Tansanian ev. lut. kirkon Morogoron hiippakunnan lapsi- ja naistyön johtaja kahvila Olkkarissa Lempäälässä 2012, jolloin unelma alkoi muuttua todeksi. Ruth jäi eläkkeelle 2019

Marraskuussa 2017 kävimme valvonta- ja suunnittelumatkalla Morogorossa. Hyvältä näytti, hanke etenee nyt siihen malliin että avajaisia juhlitaan ensi kesänä. Alemmassa kuvassa Kimbilion majoitusrakennus ja matronan talo marraskuussa (kuva Irja Aro-Heinilä), ylempänä samainen matroonan talo viime viikolla (kuva Tabitha Kilatu). Lisää kuvia ja videoita reissulta Facebookissa. Voit katsella niitä vaikka et muuten Facebookissa olisikaan.

Tammikuu 2016. Kuvassa Kimbilion Ukumbi, juhla- ja koulutustila juhla-asussa. Jokainen juhlan järjestäjä koristaa tilan haluamallaan tavalla. Kangastaide on huipussaan näissä koristeluissa. Kuva Bw. Emmanuel Mmbaga

Joulukuu 2015: Kimbilion betonimuuri on valmis. Kuvassa takanurkassa pieni ovi josta pääsee Kihondan kirkolle. Isompi portti tulee Kimbilion ja Ukumbin väliselle osuudelle. Seuraavaksi rakennetaan ko portit. Tämän aidan sisälle tulee puutarha, sen suunnittelua aloitellaan.

Kimbilion majoitusrakennuksen rapparit vauhdissa heinäkuussa 2015. Seuraavaksi rakennetaan Kimbilion ympärille 3-metrinen betonimuuri, turvaksi ulkomaailmaa vastaan. Myös puutarhan perustaminen alkaa olla ajankohtaista. (Kuva: Rakennusmestari Emmanuel Mmbaga)

Kylätalo Ukumbin avajaisten väriloistoa. Piispa Moreto vihki talon käyttöön jykevästi kolme kertaa oveen lyöden "Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen". Lempäälän seurakunna ja NMKY:n edustajina paikalla Matti Vehviläinen (kuvassa vasemalla), Irja Aro-Heinilä (kuvassa piilossa) ja Mikko Vesamäki (kuvaajana)

Laatta Ukumbin seinässä: "Tähän asti on Herra auttanut"

16.8.2014

Kylätalo Ukumbin rakennustyöt etenevät vauhdilla. Seinät on rapattu sisältä ja ulkoa, sisäkaton kipsilevyjä asennetaan parhaillaan. 

Ja aivan tuore tieto piispa Mameolta: Ukumbin avajaisjuhlia vieteteään sunnuntaina 23.11.2014!

Kimbilio- talon rakennus on n 100m päässä Ukumbista. Sen rakennustöitä jatketaan kunhan Ukumbi on valmis. 

    Kuvaterveisiä työmaalta 5.52014

Kimbilio - Naisten turvakoti Morogoroon 

Kimbilio on swahilia ja tarkoittaa turvaa, turvapaikkaa.  Hankkeen tarkoituksena on parantaa naisten perusturvaa ja rakentaa naisten ja tyttöjen turvakoti Morogoroon.

 

Turvakoti Tansaniaan on Lempäälän NMKY:n toteuttama hanke, joka sai alkunsa Tansanian ev. lut. kirkon Morogoron hiippakunnan lapsi- ja naistyön johtaja Ruth Mmarin 2011 syksyn vierailusta Lempäälän seurakunnassa. Hänen kertomuksensa tansanialaisten naisten asemasta sytyttivät sydämet turvakotiajatukselle. 

 

Tällä hankkeella toteutetaan Ruth Mmarin unelma. Hankkeen paikallisena yhteistyökumppanina on Morogoron hiippakunnan naistyö. Kimbilio-koti rakennetaan yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa. Turvakodin rakentaminen aloitettiin tammikuussa 2014.  

Kylätalo Ukumbi

Turvakodin lähelle on jo rakennettu kylätalo Ukumbi. Kylätalossa järjesjetään jatkossa koulutustilaisuuksia, ja taloa vuokrataan juhlakäyttöön.  Vuokraamisesta saadaan varoja Kimbilio-kodin arkeen. Kylätalon avajaisia juhlittiin 23.11.2014. Paikalla oli satapäinen juhlajoukko piispan johdolla. Tansanian ITV- Tv- kanava uutisoi avajaisista valtakunnallisesti; Naisten turvakodin rakentamisella on uutisarvoa.

Kimbilio ja Ukumbi muodostavat yhdessä Naisten keskuksen. Jo sen olemassaolollaan antaa viestin siitä, että naisten alistettu asema ei ole itsestäänselvyys vaan asia, jonka voi muuttaa. Naisten keskuksen toiminnasta vastaa Morogoron hiippakunta. Turvatalon toiminnan kulut katetaan Ukumbin vuokratuloilla, veden myynnillä lähiseudun asukkaille ja alueelle rakennettavan puutarhan tuotolla. 

Tansania 

Itä-Afrikassa sijaitsevan Tansanian väkiluvuksi arvioidaan noin 40 miljoonaa ihmistä. Pääkaupunki on Dodoma ja suurin kaupunki Dar es Salaam. Tansania on saanut kehittyä itsenäistymisen (1961) jälkeen rauhassa ilman sotia. Silti alle dollarilla päivässä elävien osuus koko väestöstä on 57,8% ja odotettavissa oleva elinikä 51 vuotta. 

 

Hankkeen kuvaus

Naisten asema Tansanianssa on heikko. Perheväkivalta, lapsiavioliitot ja ympärileikkaus on yleistä. Etenkin leskien taloudellinen asema on heikko, eivätkä naiset aina tiedä oikeuksistaan. Naisten oikeusturva ja koskemattomuus eivät toteudu Tansaniassa. Esimerkiksi miehen kuollessa naisen mahdollisuus saada hänelle kuuluva perintöosa onnistuu vain harvoin. Hankeen tavoitteena on parantaa naisten asemaa perustamalla turvakoti ja järjestämällä naisten aseman kohentamiseen tähtäävää kurssitarjontaa ruohonjuuritasolla. Tansaniassa ei tiettävästi ole lainkaan naisten turvataloja. Suomen valtion Kehityspoliittisen toimenpideohjelman läpileikkaavat tavoitteet eriarvoisuuden vähentäminen ja sukupuolten välinen tasa-arvo ovat hankkeen keskeisiä lähtökohtia. Ilmastokestävyyttä tukee Keskukseen erillisenä hankkeena rakennettava aurinkosähköjärjestelmä. Alueelle perustetaan pieni puutarha, istutetaan puita ja pyritään rakentamaan kaupunkialueelle sopivat kuivakäymälät. 

Hankkeessa rakennetaan Naisten keskus Morogoroon. Keskukseen kuuluu naisten turvakoti Kimbilio sekä kylätalo Ukumbi. Turvakodissa on neljä rakennusta, kylätalo on n 200m2 kokoontumistila. Tarkoituksenmukaisia tiloja ei ole tarjolla, joten ne on rakennettava. Myös porakaivo ym infrastruktuuria rakennetaan. Rekrytoidaan ja koulutetaan turvatalon henkilökunta ja käynnistetään turvatalon toiminta. Kylätalossa järjestetään kursseja naisryhmille. Kurssien tavoitteena on kertoa naisille heidän oikeuksistaan, opettaa arkielämän taitoja ja voimaannuttaa naiset ottamaan tasavertainen paikkansa yhteiskunnassa. Kylätaloa vuokrataan ulkopuolisille koulutuksiin juhlatilaksi, ja näin saaduilla tuloilla rahoitetaan turvatalon toimintaa.  

Lopullisina hyödynsaajina ovat alueen naiset ja tytöt. Suurimman hyödyn saavat naiset ja tytöt jotka tulevat turvatalon asiakkaiksi. Turvatalo voi ottaa vastaan n 400 naista vuodessa. Kurssitarjonnan kautta myös muut alueen naiset hyötyvät keskuksesta. Hankkeen aikana toteutetaan koulutuksia mm henkilökunnalle, äideille, tytöille, leskille, naisjohtajille, vammaisille tytöille. Koulutuksiin tulee osallistumaan yli 600 naista ja tyttöä. Rakennustyömaa tarjoaa töitä kymmenille paikallisille rakennusmiehille. Hankkeen toteuttajana on ELCT:n Morogoron hiippakunta, jolla on kokemusta yhteistyöstä ulkomaisten toimijoiden kanssa ja laajat paikalliset verkostot. Lempäälän NMKY on aloittanut Kimbilio- hankeen vuonna 2012. Nyt Kylätalo on valmis, turvakodin ensimmäinen rakennus vesikatossa, vartijan rakennus on valmis, samoin porakaivo vesitankkeineen. 

Vuonna 2016 Kimbilio- hankkeelle haetaan Ulkoministeriön hanketukea. Siihen liittyen marraskuussa 2014 Kimbilio- ohjausryhmän iskuryhmä teki Hankevalmistelumatkan Tansaniaan. Matkan aikana solmittiin suhteita hiippakunnan, kaupunginhallinnon, poliisin, kansalaisjärjestöjen ja valtionhallinnon välille sekä tavattiin kymmenittäin hankkeeseen innostuneita morogorolaisia. "Tätä täällä tarvitaan" oli kiteytettynä kaikkien tapaamiemme viesti.

  

Morogoro

 

Morogoro on n 400 000 asukkaan kaupunki. Kaupunki sijaitsee maan eteläisellä ylänköalueella noin 2 km:n korkeuteen nousevien Uluguru-vuorten juurella 190 kilometriä Dar es Salaamista länteen.Kaupungin alueella tärkeimmät elinkeinot ovat kauppa ja palvelut. Ympäröivällä maaseudulla useimmat ovat pienviljelijöitä, joilla on n 2-3 eekkeriä viljelymaata. Lisäksi alueella on perinteisiä paimentolaisia. Morogorossa on useampia korkeamman asteen oppilaitoksia.