Wie ben ik?

Wie is toch dat mannetje of vrouwtje dat zich ergens in de schedel lijkt te bevinden en door de ogen naar buiten lijkt te kijken?

Het ik gevoel is ontstaan als gevolg van een biologische noodzaak. Ieder dier dat beweegt moet zich een afzonderlijke entiteit voelen die wil voortbestaan. Als dat ontbreekt dan zal het dier het niet uitmaken of het al dan niet opgegeten wordt en dan zal het snel uitsterven. Bij de mens is aan dat ik gevoel een sterk autobiografisch geheugen toegevoegd. We zijn niet de snelste of de sterkste, maar wel de slimste. Daardoor heeft de mens zich staande gehouden in evolutie en zelfs het toppunt van de voedselketen bereikt. De prijs die daarvoor betaald moest worden was een sterker ik gevoel dan bij welk dier dan ook. Dat geeft spanningen.

Het enige wat in het leven vaststaat is dat aan het persoonlijke leven een eind komt. De mens is daar zich pijnlijk van bewust. Dieren leven vooral in het Nu. De mens heeft de neiging om te piekeren over een toekomst die onzeker is en uiteindelijk geen happy end kent. Zeker voor voorgaande generaties was het leven kort en de dood altijd nabij.

Het belangrijkste instinct van de mens namelijk het instinct tot voortbestaan stuit op een onverbiddelijk toekomstperspectief namelijk de dood. Je zou kunnen stellen een zich verplaatsende trein (het persoonlijke leven) zal stuk lopen bij de botsing met een onverbiddelijk stootblok (de dood).

Dit vooruitzicht roept spanningen op.

Mensen kunnen zich er niet bij neerleggen dat het op een gegeven moment gewoon afgelopen is. Dit geldt zowel voor hunzelf als voor hun naasten. Het is hard om te beseffen dat als een naaste sterft het einde verhaal betekent. Hoe verleidelijk is het om te geloven dat hij of zij nog ergens voortleeft en misschien zelfs contact met je zal zoeken of je zal beschermen. Hoe verleidelijk is het om te denken dat je zelf zult voortleven.

We weten allemaal dat het leven onrechtvaardig is. De rijken lijken niet gestraft te worden, maar worden vaak simpelweg rijker. Hoe verleidelijk is het te geloven dat het na de dood allemaal rechtgezet zal worden en dat degene die ploetert zonder daar veel waardering voor te krijgen en wiens leven gaat van het ene probleem na het andere eindelijk beloond zal worden.

Daar komt nog bij dat vroegere generaties geen verklaring hadden voor het ik gevoel. Als je de schedel doorboort dan zie je niet meer dan een grijze drab die nog het meeste doet denken aan een bedorven Mona toetje. De oude Egyptenaren beschouwden wat in de schedel zat slechts als (smerige) vulling. ZIj dachten dat het hart de zetel van het ik gevoel was. Nu weten we dat het hart slechts een spier is.

Het grote verschil tussen onze tijd en de oude tijden is dat we sinds de jaren vijftig de beschikking hebben over de neurowetenschap. Dit is nog erg kort. En pas sinds enkele jaren komt de wetenschap met verklaringen voor het ik gevoel, verklaringen over hoe dat ontstaat. Deze verklaringen hebben het grote publiek niet bereikt. Vandaar dat het niet verbazingwekkend is dat men voor het verklaren van het ik gevoel teruggrijpt op traditionele opvattingen.

Wat is dat ik gevoel dan? Volgens de neuroloog Antonio Damasio ontstaat het bewustzijn met het ik gevoel dat daarin verschijnt wanneer vele hersenimpulsen in harmonie pulseren. Als er als het ware een symfonie van hersenimpulsen ontstaat. Net zoals bij een symfonie alle instrumenten daarbij betrokken zijn, spelen ook alle uithoeken van de hersenen daarbij een rol. Overal kunnen de pulserende golven vandaan komen. Het is een holistisch gebeuren. In de hersenen zijn afzonderlijke delen die bepaalde functies vervullen, maar bij bewustzijn kunnen al die delen betrokken zijn. ZIj verbinden zich zodat een neurologische symfonie ontstaat.

Eigenlijk is het heel simpel. Als hersengolven in harmonie en samenhang pulseren zijn ze bewust, doen ze dat niet dan zijn ze onbewust. Meestal gaat het dan om minder ingewikkelde acties van de hersenen.

Dus wat ben jij? Eigenlijk niet meer dan een wisselende verzameling pulserende hersengolven. Je bent een wisselend neurologisch patroon.

De instabiliteit hiervan is groter dan veel mensen denken. Het zal je waarschijnlijk opvallen dat je je in bepaalde situaties anders gedraagt dan in andere situaties.

Meestal hebben de mensen het niet in de gaten wanneer dat gebeurt. De hersenen hebben ingenieuze systemen ontwikkeld om een eenduidig ik gevoel voort te schotelen. Als dat systeem faalt dan kan het zijn dat iemand stemmen hoort. De persoon denkt dat die stemmen van buiten afkomstig zijn, maar in wezen gaat het om een stukje ik dat niet is geïntegreerd met de rest.

De hersenen zijn het meest ingewikkelde apparaat dat in de kosmos bestaat. Vandaar dat er van alles mee mis kan gaan. Tevens werken de hersenen via allerlei illusies. Zo denk je dat wanneer je om je heen kijkt een compleet en volledig plaatje van de wereld waarneemt.

Maar dat is niet waar. Je hebt waarschijnlijk weleens plaatjes gezien met de vraag zoek de 10 verschillen. Als je werkelijk een volledig beeld zou waarnemen dan zou je die 10 verschillen onmiddellijk kunnen opnoemen, maar dat lukt je niet.

Je moet heel goed kijken en puzzelen. Kennelijk is het beeld dat je waarneemt van je omgeving helemaal niet volledig en heb je alleen maar de indruk, het gevoel dat je een volledig beeld ervaart.

Zo zitten de hersenen vol met illusionaire trucs. De hersenen maakt dat niets uit, want bij evolutie gaat het slechts om twee dingen. Het ene is voortleven en het andere is voortplanten. Waar het evolutie niet omgaat is het ervaren van de waarheid. Zolang een truc het voortbestaan en/of het voortplanten bevordert zal evolutie het bevorderen.

Je bent een wisselend patroon van hersengolven die in harmonie met elkaar pulseren.

In werkelijkheid is het ik ervaren ik een klein stukje energie in een oneindige energetische zee.

Volgens Einstein gaat er niets aan energie verloren. Het kan veranderen van vorm. Het maakt doorlopend nieuwe vormen, maar er gaat helemaal niets verloren.

Je Ware Ik, namelijk eenheid, zal altijd blijven voortbestaan.

Meer lezen over dit soort onderwerpen? Bestel dan het boek "Jij bestaat niet" door sturen van een mailtje naar roeland@dirah.nl met je volledige adres. Na het ontvangen van een bevestiging kun je Euro 24,50 (buitenland Euro 29,50) overmaken op NL 19 INGB 0000 416584 op naam van Dirah Academie te Tilburg.
Door op de afbeelding hieronder te klikken krijg je meer informatie over het boek.



.