No more heroes

Onze cultuur wordt gekenmerkt door een enorme bewondering voor helden. De mensen die het gemaakt hebben. Degenen die zich hebben weten te ontworstelen aan de naamloze massa en wiens leven de krantenkoppen beheersen.

Vaak wordt gedacht dat deze mensen uitzonderlijk getalenteerd en geniaal zijn, maar is dat ook zo?

In de eerste plaats geldt dat iedere vernieuwing slechts het resultaat is van een bepaalde ontwikkeling geplaatst binnen een bepaalde tijd. Geen enkele theorie of geweldig idee is zomaar uit de blauwe lucht komen vallen. Iedere vernieuwing kent zijn voorlopers. De bekende innovator heeft slechts voortgebouwd op bepaalde ideeën die er al waren. Vaak gaf hij er een vernieuwend tintje aan, maar het idee ontstond niet zomaar. Zie bijv. ook dit verhaal over de origine van de speciale relativiteitstheorie van Einstein.

We kennen het verhaal van degene die het gemaakt hebben, maar we kennen niet de verhalen van degenen die misschien nog wel betere ideeën hadden, maar die zijn gestuit op een muur van onbegrip of pech.

Er zijn duizenden, misschien wel miljoenen mensen met soms hele goede ideeën, maar slechts een enkel idee brengt de maker ervan roem. Komt dat omdat die ene werkelijk zo geniaal is of heeft hij gewoon geluk gehad?

Ik denk dat hij geluk heeft gehad. Als miljoenen mensen vele dobbelstenen gooien is er altijd eentje bij die steeds zes gooit. Die persoon is niet uitverkoren, hij is ook niet geniaal, hij heeft gewoon geluk gehad.

Vaak gaat het om het goede idee, geuit op de juiste tijd, de juiste plaats en door iemand met de juiste contacten. Er zullen velen zijn met misschien wel veel betere ideeën dan die van 'onze helden'. Echter zonder de juiste contacten (financiers e.d.) bleef het slechts bij ideeën

Sommige ideeën zijn heel simpel, bijna simplistisch en hebben de bedenker ervan slechts roem gebracht omdat ze gedaan werden op de juiste tijd, de juiste plaats en de persoon het juiste netwerk had.

Neem nu bijv. Mark Zuckerberg van Facebook. Facebook is begonnen als smoelenboek van een Amerikaanse universiteit en heeft zich gaandeweg verbreid. Is het maken van een smoelenboek van je school een geniaal idee? Niet echt, er zijn duizenden mensen die zoiets doen. Maar dit smoelenboek werd gelanceerd op de juiste tijd, de juiste plaats en Zuckerberg had het juiste netwerk.

Toen het werd gelanceerd had niemand de verwachting dat dit zou uitgroeien tot een wereldwijd succes en dat was ook de bedoeling helemaal niet. Iedereen dacht dat dit een communicatiemedium voor die universiteit zou blijven.

Of neem het verhaal van de uitvinder van startpagina.nl. Hij is begonnen met het maken van een lijstje links voor zijn vader die net het internet op ging. Moet je een genie zijn om dat te bedenken? Niet echt, maar het idee werd gelanceerd op de juiste tijd en de juiste plaats dus verbreidde het zich. Het was zijn bedoeling helemaal niet dat het zich zo zou uitbreiden. Hij had het al fijn gevonden als zijn vader er tevreden mee was, maar desondanks werd het een gigantisch succes.

Uiteindelijk kon hij startpagina verkopen net voor de neergang van deze formule verkopen en werd hij door dit simpele idee miljonair.

De geschiedenis van google is ook interessant. Er waren al zoekmachines toen google begon, maar het succes van google was te danken aan het feit dat het gebruik maakte van een algoritme waarbij links zwaar telden. Dat was eigenlijk alles. Voor de rest was men niet overdreven slim. De initiatiefnemers konden zelfs de naam van hun eigen bedrijf niet goed schrijven. Eigenlijk had het googol moeten heten en niet google. Men besloot van de nood (spelfout) een deugd te maken, vandaar de naam google.

De lege interface waar google zoveel succes mee bleek te hebben was slechts het gevolg van geldgebrek van de initiatiefnemers, niet van een bewuste keuze. Het was geboren uit de nood.

Is dit het werk van genieën? Nee, maar het werd gedaan op de juiste tijd, de juiste plaats en de initiatiefnemers hadden het juiste netwerk.

Er zijn talloze onbekende mensen die zijn geboren op de verkeerde plaats (misschien ergens in de derde wereld in plaats van Zuid Californië) of de verkeerde tijd (in een economische crisis bijvoorbeeld) waardoor ideeën niet gefinancierd kunnen worden of niet de juiste mensen tegenkwamen die hun hielpen bij het verwezenlijken van hun idee. Zonder een goed netwerk kan geen enkel idee, hoe goed het ook is, tot bloei komen.

Soms is succes vooral het resultaat van een toevallige ontmoeting. Eckhart Tolle werd pas succesvol toen zijn eerste boek in handen kwam van de bekende talkshowhost Oprah Winfrey die hem enorm ging promoten. Daarvoor was hij slechts een onbekende schrijver. Nu trekt hij een miljoenenpubliek. Als hij die hulp niet had gekregen dan was hij een onbekende schrijver gebleken.

Zelfs als je geniaal bent dan is dat niet 'jouw' verdienste, maar slechts het gevolg van een genetische toevalligheid. Als je goed werkende hersens hebt dan zijn die 'jou' gewoon gegeven. Je hebt ze niet zelf gemaakt. Het maken van hersenen is iets waar in ieder geval op dit moment nog geen enkele mens toe in staat is.

Kortom hoe meeslepend het verhaal van succesvolle mensen ook is, er is geen reden om ze te bewonderen. Ze hebben een groot aantal keren zes gegooid.

Mijn medegevoel gaat meer uit naar de vele anonieme personen met misschien veel betere ideeën die zijn gestuit op een muur van onverschilligheid, pech, gebrek aan kansen en gebrek aan weerklank. De beste

ideeën die door mensen ooit gedaan zijn kennen we niet omdat ze zijn gedaan door mensen die niet de kans kregen hun ideeën te verwezenlijken.

Als er al iemand bewondering verdient dan zijn zij het. Zij zijn de ware helden. Hun verhalen horen we niet, hoewel die wel leerzaam zouden zijn. Die verhalen geven namelijk een beter beeld van het echte leven dan dat van degenen die steeds zes gooiden. Tegenover iedere persoon die achter elkaar zes gooit, staan miljoenen waarvoor dat niet geldt. Net als in een echte loterij.

Uiteindelijk is alles wat er uitgevonden en bedacht wordt slechts een produkt van de werking van eenheid. Ieder idee wordt gedaan in een bepaalde context en iedere mens die een bepaald idee krijgt is het resultaat van een lange evolutionaire ontwikkeling. Alleen eenheid handelt.

Meer lezen over dit soort onderwerpen? Bestel dan het boek "Jij bestaat niet" door sturen van een mailtje naar roeland@dirah.nl met je volledige adres. Na het ontvangen van een bevestiging kun je Euro 24,50 (buitenland Euro 29,50) overmaken op NL 19 INGB 0000 416584 op naam van Dirah Academie te Tilburg.
Door op de afbeelding hieronder te klikken krijg je meer informatie over het boek.