academische zitting 10 december 2017

Mijnheer de burgemeester, Mijnheer de bestendig afgevaardigde, mevrouw de volksvertegenwoordiger, mevrouw het provincieraadslid, dame en heren schepenen, gemeenteraadsleden en O.C.M.W.-raadsleden, Mijnheer Ignace Van Driessche, beleidsmedewerker onroerend erfgoed van de provincie, mijnheer de gemeentesecretaris, mijnheer de voorzitter van de GRC, beste voorzitter, ondervoorzitter  en bestuursleden van Heemkring Lebbeke, dames en heren  in al uw diverse hoedanigheden.

Heemkring Lebbeke heeft vandaag de primeur om het werk: “ Het Lebbeekse Sint-Baafsgoed onthult de sleutel van het Romeinse kadaster” aan u voor te stellen.” Het werk van de hand van Luc Vermeiren. Hoe veelzijdig Luc Vermeiren eigenlijk is, laten we hier buiten beschouwing, we focussen enkel op zijn interesse voor geschiedenis, gelinkt aan het plaatselijk tastbare. Ook hier is hij niet aan zijn proefstuk toe, dit werk komt er na twee diepgaande analyses: “Sporen van een Romeinse weg leiden naar een steunpunt op de Dender” en “Lebbeke in de negende eeuw.” Dat het werk waarmee hij vanaf vandaag de publieke opinie wil trotseren - grensverleggend van aard is, zal u na de sprekers van vanochtend en de inzage in het werk, zeker kunnen beamen. Grensverleggend of moeten we zeggen grensbevestigend, want een deel van het werk handelt over grenzen van percelen en ooit getrokken lijnen door Romeinse landmeters. Ik laat u nog even op uw honger. Alvorens de sprekers aan te kondigen, wil ik het streepje muziek van daarnet van het cello-ensemble van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans nog even duiden. We hoorden het “Carro della Morte” een anoniem stuk uit de 16de eeuw. De cellisten zijn: Tanja Maes, Anita Pauwels, Heidi Van den Bossche, Katelijne Van Waes en Caroline Bogaert. Ze speelden onder leiding van Wouter Vercruysse.

Ik geef nu graag het woord aan de heer burgemeester, François Saeys, die zijn trots dat onze gemeente – door dit werk - de lijn van haar bewoning tot vóór de jaartelling kan verleggen, niet onder stoelen of banken steekt.

Dank u wel mijnheer de burgemeester, de volgende spreker is de heer Dirk Callebaut. Dirk Callebaut is coördinator van het Europese Francia-mediaproject en curator van de internationale tentoonstelling over Karel de Grote 814 – 2014. Hij is verbonden aan het provinciaal Erfgoedcentrum van Ename”. Hij maakte als archeoloog de architecturale reconstructietekeningen van middeleeuwse gebouwen in Ename. Dirk Callebaut zal voor ons de “Werdegang” van het ontstaan van het werk van Luc Vermeiren tegen het licht houden. Mijnheer Callebaut graag aan u het woord.

Dank u wel Dirk Callebaut voor deze leerrijke evocatie. Dan volgt nu opnieuw een streepje muziek gebracht door ons cello-ensemble van de gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. Ze brengen voor u het werk “Ave Maria” van Wolfgang Amadeus Mozart.

De volgende spreker is de auteur van het boek, Luc Vermeiren,  zelf. Hij zal ons meenemen via enkele frappante voorbeelden uit onze omgeving en uit onze regio naar een groter verhaal, dat van het Romeinse kadaster. Beste Luc, graag aan jou het woord.

Dank je wel Luc Vermeiren, de interesse om jouw boek te doorploegen, staat op de gezichten van de toehoorders te lezen. De volgende spreker, ereburger van Lebbeke, voorzitter van de Heemkring, inleiden is een open deur intrappen, zijn flamboyante spreekstijl, kan alleen maar zijn erudiete kennis van heemkunde, geschiedenis en plaatselijke geschiedenis versterken, op dit vlak is hij de auteur van tal van publicaties, die door iedereen in het veld hoog gewaardeerd worden. Als deputé van cultuur in de provincie Oost-Vlaanderen heeft hij meer dan één steen verlegd. We vinden het dan ook heel jammer dat de persoonsgebonden materie bij de provinciale besturen wordt weggehaald, al was het maar omdat de provincie - en dan zeker op het vlak van cultuur - veel dichter bij de gemeenten staat dan om het even welke andere overheid. Ik geef heel graag het woord aan de laatste spreker, de heer bestendig afgevaardigde Jozef Dauwe, die het onder meer zal hebben over het baanbrekend karakter van het werk van Luc Vermeiren, maar zeker ook over de brouwkunst van pakweg 2000 jaar geleden.

Dank u wel deputé voor de exuberante wijze waarop u dit boek in het boekenrek van elke familie in Lebbeke en omstreken heeft gepraat!

We luisteren nog naar een laatste streepje muziek, Tanja Maes, Anita Pauwels, Heidi Van den Bossche, Katelijne Van Waes en Caroline Bogaert brengen: “Allemande” van Joseph Bodin de Boismortier onder leiding van Wouter Vercruysse.

Dames en heren mag ik nu aan de voorzitter van de heemkring Lebbeke vragen om de eerste exemplaren te overhandigen aan de burgemeester en aan de auteur. Ook de andere sprekers en de muzikanten worden niet vergeten. Dames en heren, wij zijn aan het einde van het academisch gedeelte. Mag ik vragen om de stoelen in elkaar te schuiven en aan de kant te zetten. De receptie kan zo dadelijk van start gaan. De receptie wordt ons aangeboden door de gemeente Lebbeke waarvoor onze dank en wij danken het gemeentebestuur ook voor het ter beschikking stellen van deze accommodatie. Wij danken ook de provincie Oost-Vlaanderen, zonder wier steun deze uitgave niet mogelijk was geweest. Zo dadelijk kan u ook uw boek afhalen bij de tafels aan de ingang van de pui. Er zijn bij de secretaris Jean Verhaegen ook nog exemplaren van vorige publicaties te verkrijgen.

 

Dirk De Cock.