▲ Info over heemkring

Bevriende organisaties                                                          Persberichten

De inventaris van het archief van de heemkring kan je via deze link bekijken 

Vereniging zonder winstoogmerk Heemkring Lebbeke Statuten

(Laatste bijwerking 14 november 2023)

Vooraf

De feitelijke vereniging Heemkring Lebbeke werd gesticht in mei 1989 en werd op 22 oktober 2014 omgevormd tot een VZW (ondernemingsnummer: 0507.788.763).

Het is de bedoeling dat bij de ontbinding van de VZW Heemkring Lebbeke het archief en de volledige documentatie van VZW Heemkring Lebbeke overgedragen wordt aan het Gemeentearchief Lebbeke.

 

TITEL 1 : NAAM - ZETEL – belangeloos DOEL - DUUR – VOORWERP

Artikel 1 : De vereniging zonder winstoogmerk draagt de naam “Heemkring Lebbeke”, hierna “de vzw” te noemen.


Artikel 2 : De vzw is gelegen in het Vlaams Gewest.

Het Bestuur is bevoegd om de maatschappelijke zetel binnen België te verplaatsen voor zover die verplaatsing overeenkomstig de toepasselijke taalwetgeving niet verplicht tot een wijziging van de taal van deze statuten. Deze beslissing vereist geen statutenwijziging.


Artikel 3 : de vzw heeft als belangeloos doel te ijveren voor het bewaren van een brede kennis van het sociaal, cultureel, verbaal, landschappelijk, bouwkundig en historisch erfgoed van de gemeente Lebbeke en deze te verspreiden onder geïnteresseerden. 


Artikel 4 : de vzw wordt opgericht voor onbepaalde duur en kan op elk moment ontbonden worden.


Artikel 5 : de vzw heeft onder meer tot voorwerp het organiseren van activiteiten, het bewaren van documenten en voorwerpen die een historische waarde hebben en de uitgave van tijdschriften, jaarboeken en mag daartoe alle rechtshandelingen stellen die nodig of nuttig zijn voor het verwezenlijken van het maatschappelijk doel en dit onbeperkt en dit zonder tijds- of frequentielimiet. Zij mag tevens hiertoe alle roerende of onroerende goederen verwerven, behouden, van de hand doen, in welke vorm dan ook. De vzw kan tevens economische activiteiten uitoefenen voor zover deze bijkomstig zijn en de opbrengsten van deze activiteiten integraal naar de realisatie van het statutaire doel gaan.

 

TITEL 2 : LEDEN

Artikel 6 : De vzw bestaat enkel uit natuurlijke personen. Ze telt enkel wettelijke leden, hierna “leden” te noemen. Het aantal leden is onbeperkt, maar moet ten minste twee bedragen. Geen enkel lid wordt op enige wijze bezoldigd, zij stellen zich gratis en vrijwillig ter beschikking om het maatschappelijk doel te realiseren.

Er wordt op de zetel van de vzw een register van de leden van de vzw bijgehouden.

De leden betalen de lidmaatschapsbijdrage die vastgesteld wordt door het bestuur.

Elk lid kan op de zetel van de vzw het register van de leden raadplegen. Daartoe richten zij een schriftelijk verzoek aan het bestuursorgaan met wie het lid een datum en het uur van de raadpleging van het register overeenkomt.


Artikel 7 : De leden dienen aanvaard te worden door het bestuur.


Artikel 8 : Elk lid kan op elk moment uit de vzw ontslag nemen door dat ontslag ter kennis te brengen aan het Bestuur via e-mail of per brief.

De ontslagneming vanwege een lid gaat pas in na een opzegtermijn van één maand.

Het lidmaatschap van een lid eindigt van rechtswege bij overlijden of bij onbekwaamverklaring.

Uittredende en uitgesloten leden hebben geen deel in het vermogen van de vzw, zij kunnen geen rechten laten gelden op de goederen van de vzw. Hetzelfde geldt voor de erfgenamen en de rechthebbenden van overleden leden.

 

TITEL 3 : ALGEMENE VERGADERING

Artikel 9 : De algemene vergadering bestaat uit alle leden. Een lid mag zich bij volmacht door een ander lid laten vertegenwoordigen. Een volmachtdrager mag slechts één lid vertegenwoordigen. Ieder lid beschikt over één stem.


Artikel 10 : De algemene vergadering is het opperste gezag in de vzw. De algemene vergadering is bevoegd voor:

1° de wijziging van de statuten;

2° de benoeming en afzetten van de bestuurders;

3° de kwijting van de bestuurders;

4° de goedkeuring van de begroting en de jaarrekening;

5° de ontbinding van de vzw;

6° de uitsluiting van een lid;

7° de aanvaarding van een inbreng om niet van een algemeenheid;

8° alle andere bevoegdheden welke de wet en onderhavig statuut voorbehoudt aan de algemene vergadering.


Artikel 11 : de bijeenroeping van de algemene vergadering wordt als volgt geregeld:

1° de oproeping gebeurt schriftelijk of per e-mail, minstens vijftien dagen voor de vergadering plaats heeft, onder handtekening van de voorzitter van het bestuur of van twee bestuurders of van minstens één vijfde van de leden;

2° de oproeping vermeldt alle agendapunten, dag, uur en plaats van de vergadering;

3° de agenda wordt bepaald door het bestuur. Eén vijfde van de leden heeft het recht om voor de vergadering punten op de agenda te brengen;

4° de oproeping bevat alle bijlagen zodat het voor de leden duidelijk is waar het over gaat en zodat de vergadering kan voorbereid worden.

Volgende onderwerpen worden steeds expliciet vermeld op de agenda:

1° de wijziging van de statuten;

2° het uitsluiten van een lid;

3° de ontbinding van de vzw.

Indien de oproeping dit vermeldt kunnen de leden op afstand deelnemen aan de algemene vergadering overeenkomstig de wettelijke voorschriften.


Artikel 12: De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van het bestuur, of bij afwezigheid van deze door zijn vervanger in het bestuur. In alle andere gevallen door het oudste lid in jaren van de aanwezige leden.

De secretaris van het bestuur maakt het verslag van de algemene vergadering. Als deze niet aanwezig is, wordt het verslag gemaakt door het jongste lid in jaren.

De algemene vergadering is geldig samengesteld, welk ook het aantal aanwezige leden of vertegenwoordigde leden is tenzij voor een statutenwijziging of de uitsluiting van een lid, waarvoor een twee derde meerderheid vereist is. Ingeval op de eerste vergadering minder dan het minimum vereiste aantal leden aanwezig of vertegenwoordigd is, is een tweede bijeenroeping nodig en de nieuwe vergadering beraadslaagt en besluit dan op geldige wijze, ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen vijftien dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

Op de Algemene Vergadering heeft elk lid of vertegenwoordigd lid één stem.

De beslissingen worden genomen bij meerderheid van de uitgebrachte stemmen tenzij wanneer de wet grotere meerderheid vereist (onder meer voor statutenwijziging waarbij een twee derde meerderheid vereist is). Bij staking van stemmen en wanneer een gewone meerderheid vereist is, is deze van de voorzitter beslissend.


Artikel 13 : Van elke vergadering worden notulen opgemaakt dat op de eerstvolgende algemene vergadering ter goedkeuring wordt voorgelegd. De notulen worden ondertekend door de voorzitter en secretaris en worden vóór de volgende algemene vergadering bezorgd aan alle leden. Afschrift van de notulen van de algemene vergadering wordt bijgehouden op de maatschappelijke zetel en, kan ten alle tijde door de leden ingekeken worden.


Artikel 14 : De algemene vergadering wordt gehouden op de tweede dinsdag van juni of op een andere dag vermeld in de oproeping, doch uiterlijk vóór eind juni. Een buitengewonde algemene vergadering kan gehouden worden telkens het belang van de vzw dit vereist.

 

TITEL IV : BESTUUR - ORGAAN VAN DAGELIJKS BESTUUR - VERTEGENWOORDIGING

Artikel 15 : De vzw wordt collegiaal bestuurd door het bestuur, samengesteld uit ten minste drie bestuurders, die de algemene vergadering onder haar leden benoemt. In het geval de vzw maar twee leden telt, wordt het aantal bestuurder teruggebracht tot twee.


Artikel 16 : De bestuurders worden door de algemene vergadering benoemd voor onbeperkte duur.

Elke bestuurder kan ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de voorzitter van het Bestuur.

Wanneer een bestuurder ontslag neemt, moet hij in functie blijven totdat de Algemene Vergadering redelijkerwijs in zijn vervanging kan voorzien. Als de bestuurder niet is vervangen voor het einde van de eerste maand volgend op de datum dat zijn ontslag werd meegedeeld, heeft het ontslag uitwerking vanaf de eerste dag van de tweede maand volgend op de datum dat het ontslag aan het bestuur werd meegedeeld tenzij in het ontslag zelf een latere datum is opgenomen.

Het mandaat van een bestuurder kan op elk moment worden beëindigd door de Algemene Vergadering met een gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen.


Artikel 17 : Indien, om welke reden dan ook, het aantal bestuurders tot minder dan twee is gedaald, is de resterende bestuurder gemachtigd en verplicht onverwijld een algemene vergadering bijeen te roepen om te voorzien in de aanstelling van nieuwe bestuurders.


Artikel 18 : De bestuurders kiezen onder elkaar minstens een voorzitter en secretaris. De functie van voorzitter is niet verenigbaar met de functie van secretaris. De taken wordt door het bestuur verdeeld.


Artikel 19 : De vereniging wordt in rechte of ten overstaan van derden vertegenwoordigd door de gezamenlijke handtekening van twee bestuurders.

In afwijking hiervan kan de penningmeester de vereniging alleen vertegenwoordigen voor het uitvoeren van betalingen beneden 30.000 euro. Dit bedrag wordt elke vijf jaar op 1 januari aangepast aan de levensduurte op basis van de gezondheidsindex. Als basisindex wordt de gezondheidsindex van december 2023 genomen. Voor de nieuwe index wordt de gezondheidsindex genomen van de maand voorafgaand aan de aanpassing van het bedrag. De eerste aanpassing vindt plaats op 1 januari 2029.


Artikel 20 : Het bestuur vergadert op uitnodiging van de voorzitter of zijn vervanger of van twee bestuurders. Een bestuurder kan zich door een andere bestuurder laten vertegenwoordigen; een bestuurder kan slechts over één volmacht beschikken. Het bestuur vergadert slechts geldig als ten minste de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is. De beslissingen worden genomen bij meerderheid van stemmen. De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter, of de door hem aangeduide vervanger en bij diens afwezigheid door de oudste in jaren van de aanwezige bestuurder .

Indien de oproeping dit vermeldt kunnen bestuurders op afstand deelnemen aan het bestuur overeenkomstig de wettelijke voorschriften.

TITEL V : JAARREKENING EN BEGROTING

Artikel 21 : Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december.


Artikel 22 : Elk jaar moet het bestuur aan de algemene vergadering rekenschap geven over zijn beleid tijdens het afgelopen boekjaar. Het bestuur stelt de jaarrekening op van het afgelopen boekjaar en maakt de begroting op voor het komende boekjaar. Beide worden ter goedkeuring aan de algemene vergadering voorgelegd, die kwijting verleent aan de bestuurders. Via het verslag van de algemene vergadering worden de leden hiervan in kennis gesteld.


Artikel 23 : Het batig saldo verhoogt het vermogen van de vzw en kan onder geen beding aan de leden worden uitgekeerd.

 

TITEL VI : ONTBINDING EN VEREFFENING

Artikel 24 : In geval van ontbinding wordt het netto overblijvend actief, na vereffening van de schulden en aanzuivering van de lasten, overgedragen aan de gemeente Lebbeke.

 

TITEL VII : ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 25 : Voor alles wat niet uitdrukkelijk in deze statuten is geregeld, is het wetboek op de vennootschappen en verenigingen en de uitvoeringsbesluiten ervan van toepassing.

 

 

Aldus goedgekeurd bij unanimiteit op de bijzondere algemene vergadering van 14 november 2023. De bijzondere termijn voor de uitnodiging van die vergadering werd gerespecteerd.

De aanwezige leden op die vergadering waren Jozef Dauwe, Dirk De Cock, Jean Verhaegen, David Beirens, Nelly Bosman, Theo Bosman, Geert De Boeck, Gilbert De Clerck, Marthe Pierco, Nelly Ravyts, Hugo Van Der Steen, Luc Vermeiren en Stefaan Wesemael, dewelke hieronder tekenen ter bevestiging van de aanname van dit statuut.

Luc Pieters, het enige niet aanwezige lid, liet zich verontschuldigen.