Közlemények

2018. évi szakmai beszámoló

A 2018-as év az egyesület működésének második éve volt. Erre az évre a következő kitűzött céljaink voltak:

- a létszám stabilizálása

- a programokban a 2017-ben elért színvonal megtartása, az éves programterv megvalósítása

- túramozgalom létrehozása a Dunakanyarban

- feltérképezni annak lehetőségét, hogy az egyesület hogyan tud bekapcsolódni a jelzésfestési munkákba

- 2018. november végére a 2019-es programterv összeállítása

Taglétszámunk a 2017. év végén 47 fő, 2018. év végén 54 fő. Aktuálisan – bár a tagok személyében történt változás – szintén 54 fő. A tagság létszáma kellően széles bázist nyújt ahhoz, hogy a programok iránti érdeklődés megfelelő legyen.

A 2018-as évre tervezett programok nagyrészt megvalósultak. Egy alkalommal kellett szállásfoglalással járó programot lemondanunk. Ekkor az egyesület veszteséget realizált a kifizetett foglaló miatt. A lemondáshoz vezető érdektelenség alapvetően a programok halmozódásából és rossz ütemezéséből eredt. Az ez irányú tapasztaltokat a 2019-es programtervezés során figyelembe vettük.

10 több napos programot bonyolítottunk le sikeresen, melyekből két eseményt érdemes kiemelni.

- Elsőként az Erdélybe szervezett 9 napos kirándulást, melynek során a 14 résztvevő kaphatott ízelítőt a meglátogatott területek természeti és kulturális szépségeiből. Három különböző szálláson aludtunk, és kb. 3000 km-t autóztunk.

- Másodsorban a Szlovák Paradicsomba szervezett 4 napos kiruccanásunkat, ahol összesen 34 fő túrázó járta be a különféle túrák útvonalait. A program során hangsúlyozottan valósult meg az eltérő igényekre adott válasz a szervezés részéről: adódott olyan nap, mikor három különböző nehézségű túrát bonyolítottunk le párhuzamosan.

A Dunakanyarba régóta tervezett túramozgalmat kapacitások hiányában sajnos 2018-ban sem sikerült megvalósítanunk. Aktiváltuk viszont magunkat a jelzésfestési munkákba való bekapcsolódás terén. Olyannyira, hogy a 2019-es pályázaton 4,47 km turistaút jelzésének festésére támogatást nyertünk. Ez ugyan csak három rövid útszakasz, de amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a tagság aktivitására lehet számítani ezen a téren, jövőre nagyobb vállalást is teszünk ezzel kapcsolatban. Az idén ebből befolyó összeget a munkákhoz szükséges célirányos eszközfejlesztésre kívánjuk visszaforgatni, de a későbbiekben akár egyéb területeken felhasználható összeghez is hozzájuthatunk ilyen módon.

2018. év végére összeállítottuk a 2019. év programtervét, mely az eddigi tapasztalatok alapján találkozik a tagság igényeivel.

Bevált az a módszer, hogy a programokon az egyesület kasszáját vonjuk be az előlegek kifizetésére (pl. szállások esetén), ezzel a program gazdája nem kell, hogy saját pénzéből kölcsönözzön, amíg a résztvevők kifizetése beérkezik. A programok anyagi részét illetően továbbra is az önköltséges lebonyolítást tartjuk a járható útnak.

Említés érdemel a 2018-as évből, hogy facebook oldalunkon mutatott aktvitásnak köszönhetően egyesületünk ismertsége szélesedett, mely a nyílt programok látogatottságában és a tagfelvételi lehetőségek iránti érdeklődésben is tükröződik.

2019-as évre az egyesület működésének főbb célkitűzései:

- a létszám megőrzése

- a programokban a 2018-ben elért színvonal megtartása, az éves programterv megvalósítása

- túramozgalom létrehozása a Dunakanyarban (továbbra sem mondunk le erről)

- a vállalt jelzésfestési munkák elvégzése

- 2019. november végére a 2020-as programterv összeállítása.

A pénzügyi beszámoló ide kattintva tölthető le.

Járvás Tamás

egyesületi elnök


2017. évi szakmai beszámoló

2016. második felében közösen elhatároztuk, hogy közösségünk önálló egyesületként kívánja folytatni tevékenységét. Az ezt követő szakmai munka eredményeként 2016. októberében létrehoztuk az egyesületi alapszabályt, majd a Budapest Környéki Törvényszék 2016. december 15-i végzésével bejegyezte egyesületünket. A bejegyzés január elején emelkedett jogerőre.

A működés első évére kitűzött alapvető céljaink voltak:

- a stabil működéshez szükséges taglétszám elérése

- kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás

- a szakosztályi működés során kialakított programtervezési rend működtetése

- összetartozásunkat kifejező arculat kialakítása.

A kitűzött célok elérése sikerült.

Taglétszámunk az első elnökségi határozattal elfogadott belépési kérelmek után 2017. januárban 41 fő volt. 2017. végén a létszám 47 fő, aktuálisan pedig 56 fő. Ez az egyesület működéséhez megfelelőnek tekinthető.

Arculati elemként új logót terveztettünk, melyet az egyesület grátisz kapott meg a Koppány Design-tól. Év végén a logónkat ábrázoló fém jelvényt készíttettünk.

A költségvetés lehetővé tette, hogy olyan eszközöket szerezzünk be, melyek a programok lebonyolításánál segítségünkre vannak. Vásároltunk egy 40 l-es üstöt fedővel, hogy a főzés nagyobb létszám esetén is lehetséges legyen, beszereztünk egy tölthető turista gázpalackot és egy szélterelő lemezt.

Az egyesület tartalommal való megtöltését a folyamatosan megrendezett programjaink biztosították. A rendszeres egy napos túrák mellett az alábbi jelentősebb programok kerültek lebonyolításra:

- utószilveszter a Pénzásási Turistaházban a Börzsönyben

- két napos téli csúcstúra a Schneebergre sátorral

- hétvége a Somoskői Turistaházban, a Medves vidékén

- két napos evezés a Rábán

- evezős programok a Szigetközben nyáron egy héten át, illetve még két alkalommal

- két napos kerékpártúra az Ipoly völgyében

- piknik és közgyűlés Csévharaszton

- túra a Magas-Tátrában

- hosszú hétvégés túraprogram a Szlovák-Paradicsomban (az év legaktívabb programja a résztvevők számát tekintve)

- decemberi évzáró ünnepség, legaktívabb tagtársaink megjutalmazása

Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a 2018. januárban tartott pótszilveszteri programunkon összesen 46 fő vett részt, mely az egyesület eddigi működésének rekordja.

Lényeges eredmény, hogy közös munkával 2018-ra az egész évet lefedő programtervet állítottunk össze, mely a nagyobb lélegzetvételű programokat tartalmazza. Ez egészül ki a szokásos negyedéves tervezési rend szerint az egy napos túrákkal. 2019-re az idei tapasztalatok alapján tartjuk meg, vagy módosítjuk ezt a rendszert. Szintén változást vezettünk be 2017. végén azzal, hogy a szállásfoglalásokba bevontuk az egyesület kasszáját is. A programok önköltséges jellege továbbra is megmarad.

Néhány számszerű adat:

A 2017-es évben 24 túrarendezvényünk volt, melyeken a tagok 200, vendégek pedig 96 túranapot töltöttek el. A tagság önálló túratevékenység terén is magas aktivitást mutatott: az egyesületen belül rendezett túrákon túl tagságunk további 124 önállóan, vagy mások által szervezett túraeseményben volt érintett.

Az egyesület tagjai közül többen vettek részt szakmai képzéseken. Ennek eredményeként

- egy bronzjelvényes gyalogos túravezetői

- egy bronzjelvényes síkvízi túravezetői

- egy bronzjelvényes kerékpáros túravezetői

- egy ezüstjelvényes gyalogos túravezetői

- egy jelzésfestő vezetői

képesítéssel bővült az egyesület szakmai potenciálja.

2018-as évre az egyesület működésének főbb célkitűzései:

- a létszám stabilizálása

- a programokban a 2017-ben elért színvonal megtartása, az éves programterv megvalósítása

- túramozgalom létrehozása a Dunakanyarban

- feltérképezni annak lehetőségét, hogy az egyesület hogyan tud bekapcsolódni a jelzésfestési munkákba

- 2018. november végére a 2019-es programterv összeállítása

A pénzügyi beszámoló ide kattintva tölthető le.

Járvás Tamás

egyesületi elnök