Vízitúra felszerelések

(mi kerüljön a vízhatlan zsákba)

A korábbiakban szó volt róla, hogy gyalogos túrák során milyen felszereléseket célszerű magunkkal vinni. Az erről szóló írások megtalálhatóak a honlapon itt: 1. rész (egynapos túrák), 2. rész (többnapos túrák). Most sorra vesszük, hogy ezekhez képest a vízitúrán mire kell külön odafigyelnünk.

A vízitúra lebonyolításához szükséges felszereléseket (kenuk, lapátok, mentőmellények stb.) a túra vezetője/szervezője biztosítja saját készletéből, vagy a bérléssel. A résztvevők felelnek viszont minden egyéb egyéni felszerelésért, ami alkalmassá teszi őket a túrán való részvételre.

Nézzük, mit érdemes magunkkal vinnünk, hogy a túrán jól érezzük magunkat, és ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe!

Elsőként a tárolásról: a felszerelést vízhatlan módon kell csomagolni. Vannak kifejezetten erre célra használt eszközök (vízhatlan zsák, hordó) de házilag is megoldhatjuk a dolgot. A túravezető általában hajónként biztosít egy közepes méretű vízhatlan tárolót, amibe a legfontosabb értékek elpakolhatóak. Ha ez nem lenne elég, és nincs saját vízhatlan tárolónk, akkor megoldást jelenthet mezőgazdasági vagy sittes zsák + a bekötéséhez kötél. A szemes zsákok nem elég erősek, kiszakadnak a pakolás során. Végső megoldásként egy normál táskánkat bélelhetjük ki ilyesmivel, de a nylonzsák lezárásáról ekkor is külön gondoskodni kell.

Élelmiszer: legyen nálunk könnyen hozzáférhető helyen rágcsálni való (pl: keksz, aszalványok), ha a két étkezés közötti időben megéheznénk. Arra kell készülni, hogy nem lehet bárhol kikötni, és egyes túrákon előfordul, hogy a vízen, a hajókban ülve eszünk meg egy-két szendvicset.

Innivaló: A vízitúrák általában nyáron szerveződnek, mikor nagyon meleg van. Ilyenkor kellő mennyiségű vizet vigyünk magunkkal. Alapesetben arra kel számítani, hogy a túra ideje alatt nem lesz vízvételi lehetőség. Az egyéni vízszükséglet egy napos vízitúrán: kb 3 liter.

Ruházat (könnyen száradó ruhadarabok):

- Nap ellen védő világos sapka / kendő / kalap. Szerencsés, ha széles karimájával, tarkóvédőjével a nyakunkat és arcunkat is árnyékolja.

- A felsőruházat könnyű, világos színű: lehet póló, vagy még jobb egy régi hosszú ujjú ing, ami a karunkat is végig védi.

- Nadrág, ami takarja a combot, vagy erre a célra egy törölköző, ha inkább fürdőruhában lennénk. (ez leégésnek nagyon kitett terület)

- Fürdőruha

- Ha meleg ruházat is szükséges, akkor semmiképp sem pamut pulóver és pamut melegítőnadrág, mert ezek átnedvesedve gondot okoznak. Polár pulóver, műszálas túranadrág, strech futónadrág inkább megfelel. Egy technikai aláöltöző is jó szolgálatot tehet.

- Esőkabát. Több napos túrákon, ha tartós esőben evezés is szóba kerül, akkor a lábak védelmére esőnadrág, vagy nylonból (pl. szemeteszsák) készült kötény.

- Lábbeli: olyan, amiben vízbe is lehet lépni. (tengeri cipő, gumiklumpa, szandál stb.) Elvárás: a lábbeli alkalmas legyen arra, hogy a felszerelési tárgyakat cipelni tudja a viselője. Lábujjközi papucs nem megfelelő.

Egyebek:

- napszemüveg

- naptej (magas védőfaktor) és fényvédő ajakápoló

- szúnyogriasztó (különösen: Szigetköz, Tisza-tó, Gemenc területére)

- törölköző

- aki nem szeret órákon át keményen felületen ülni, vihet magával valamit a kenu padjára

- szóba jöhet még egy napozó gyékény, vagy pokróc, ami a parton heverészést teszi komfortosabbá

Több napos vízitúrák esetén a szükséges tábori felszerelések a gyalogtúrázásnál felsoroltak szerint. Ebben az esetben egy zárt cipő is kerüljön a táskánkba, hogy a tábori élet során, vagy a boltba gyalogolva viselhessük. Több napra leégés esetén alkalmazható szer is jó szolgálatot tehet.

2018-05-12 (jt)