Mi kerüljön a hátizsákba? II. rész

(javasolt gyalogtúra felszerelések – többnapos túrákra)

Az írás első részében az egynapi alapfelszerelésről esett szó. Lássuk, mivel érdemes ezt kiegészíteni, ha nomád körülmények között táborozva több napos természetjárásra indulunk!

Rögtön az első rész ökölszabálya (miszerint: a túrán minden helyzetnek úgy kell megfelelni, hogy csak a magunkkal vitt felszerelések állnak rendelkezésre) mellé érdemes lefektetni egy második elvet: Erősen törekedni kell a kompromisszumra. Értsd: Ha egy felszerelési tárgy funkcióját ki lehet váltani egy másikkal, ami már nálunk van, akkor a kevésbé hasznos otthon maradhat.

Hamar ki fog derülni, hogy az egyéni igények milyen nagymértékben befolyásolnak. A saját felszereléseimet és szempontjaimat írom le, hogy abból mindenki kiválaszthassa a hasznosnak vélt dolgokat.

Rögtön az élelmiszer mennyisége okoz némi fejtörést, mivel több napi adagot kell összeállítani. Én rendszerint az étkezési igényt megbecsülve egy „menüt” állítok össze, ami alapján a teljes szükséglet felmérhető. A túrán, ha kedvem tartja, az egyes étkezéseket felcserélem egymással. Nem feledkezem meg az étkezéses között „nassolásokról”, ami segít majd cipelni a hátizsákot!

A készétel konzerveket túl nehéznek tartom. Ezt esetleg az első vacsorához viszek, de a konzervdobozzal is külön gond van. Vízhez hozzá lehet jutni ment közben, elég, ha csak a szárazanyag-tartalmat cipeli az ember: szerephez jutnak a porlevesek, és a csak víz hozzáadásával készíthető ételek. Soha nem marad otthon: a teafilterek, cukor, kávépor. Folyadékpótlásra – főleg hidegben – szívesen használok leveskockából készült levest. Favoritok: szárazkolbász, keményebb sajt, tepertő, szalonna, gyümölcspüré, zabszelet, gyümölcsszelet, keksz. Kenyér: valami tömősebb, masszívabb típus, lehetőleg magokkal. Előnyös, ha hosszabb távon sem romlik nagyon az állaga.

Ha már étel: főzni is fogunk, mert egy esti meleg étel nagyon feldobja az embert! Kell egy gázfőző, lehetőleg olyan, amit a palackról használaton kívül le lehet szerelni. (Az un. „kiszúrópalackos” hátránya, hogy sokkal nagyobb helyet foglal és nehezebb.) Szükség van egy kanálra, valamint főzőedényre, ami egyben tányérként is szolgál, és egy bögre is jól jön (ha fém, abban is lehet melegíteni). Van, aki megoldja a dolgot egy edénnyel, de akkor nincs teázgatás, ameddig az étel készül.

A folyadék kérdés is egy kicsit más megközelítést kíván, mint az egynapos túrákon. Több vízszállító edényre lesz szükség, ami esetemben általában pet palack, és 4,5 l kapacitást tartok ideálisnak (Lehetőleg nem 1,5 l-es, hanem kisebb egységekben a könnyebb pakolhatóság miatt). Ha a táborhelyen nincs víz, ez az a mennyiség, ami a délutáni utolsó vízvételnél megtöltve elég lesz estére, reggelre, és a következő nap első felére. Annyi folyadékkal indulok, ami az első vízvételig kitart (+egy kis tartalék). Aztán midig aszerint töltök, hogy mikor lesz ismét vízvétel. Ha kérdéses a források tisztasága, vagy vízhozama (és így a patakokra leszünk rászorulva), egy vízszűrő is jó szolgálatot tesz.

A ruházati igény kb. az egy napos túrákéval egyezik, annyi különbséggel, hogy gondolni kell a túranapok számára. Persze senki nem öltözik át tiszta ruhába naponta, de némi cserelehetőséget azért talán érdemes biztosítani, már csak az átnedvesedő ruhadarabokra is gondolva. Azt se felejtsük el, hogy éjjel is a szabadban leszünk, amikor jelentősen lehűlhet levegő! Még a legmelegebb időben is érdemes egy téli sapkát elcsomagolni. Hogy mennyire van igényünk egy kényelmesebb éjszakai „alvós” ruhára, az megint csak kompromisszum kérdése. Elenyésző túlsúly, de óriási komfort egy minimalista papucs.

Kell hálózsák és derékalj, ami az éjszakai meleget biztosítja, valamint sátor (vagy legalább egy ponyva), ami megvéd az időjárástól, amíg alszunk.

Higiénés csomag: törölköző (lehetőleg mikroszálas), szappan, fogkefe, fogkrém, fogselyem. Egyénileg szükséges plusz gyógyszerek. (Nálam mindig van pl. orrcsepp.)

Ezen felül: gyufa, öngyújtó, WC papír („mosogatni” is jó), egy erősebb kés (tábori feladatokra) és szemeteszsák.

A többnapos túrák felszerelésigényére is igaz: a tapasztalat és a saját igények folyamatos felmérése útján lehet eljutni egy személyre szabott listához. Egyéni megfontolás kérdése, hogy a „szükségem van rá --> megveszem --> cipelem” döntési soron milyen tételek tudják megszerezni a három „igent”.

2017-05-21 (jt)