Mi kerüljön a hátizsákba? I. rész

(javasolt gyalogtúra felszerelések – egynapos túrákra)

Minden túravezető joggal várja, hogy a résztvevők a megfelelő felszereléssel érkezzenek a programokra. Egyrészt célunk, hogy a túra minden résztvevőnek egy kellemes élmény legyen, ne pedig megpróbáltatás, másrészt pedig nem korrekt, ha egyes résztvevők rossz felszereléséből adódó problémák elrontják mások örömét. (Megjegyzem, ugyanezen okokból fontos az aktuális teljesítőképességünknek megfelelő programok kiválasztása is.)

De mi a „megfelelő”? Túráink különböző évszakokban és időjárási körülmények között keresnek fel különböző nehézségű túraterepeket. A felszerelés-igény sem ugyanaz, de talán néhány irányelvet, tanácsot érdemes megfontolni. Alább közzéteszem az általam előnyben részesített felszerelési tárgyakat, némi magyarázattal a kiválasztás szempontjait illetően.

Először is a mennyiségi kérdés. Amit bepakolsz: cipeled. Bár a felszerelések súlya már általában a vásárláskor eldől, a zsákot azzal is könnyebbé tehetjük, ha csak az igazán szükséges mennyiséget viszünk egy bizonyos célt szolgáló felszerelésből. Nem túlélőtúráról van szó, tehát ökölszabály: a túrán minden helyzetnek úgy kell megfelelni, hogy csak a magunkkal vitt felszerelések állnak rendelkezésre.

Az élelmiszer mennyisége és típusa eléggé egyéni. Legyen tápláló, valamint olyan, amit ismersz és szeretsz. Nem a túra során kell kipróbálni újfajta élelmiszereket (és szembesülni az esetleges kellemetlen hatásukkal)! Nassolás: gyümölcs, zöldség, csoki, aszalt gyümölcsök. Szerintem érdemes otthon szendvicset csinálni, és nem a terepen bajlódni az összetevőkkel. Tartalék: néhány müzli-szeletet, amit a tervek szerint nem eszel meg. Jól jöhet, ha a nagyobb teljesítmény miatt kicsit éhesebb az ember, vagy közbejön valami váratlan esemény.

A folyadék: elsősorban víz. Lehet más folyadékot is vinni, de fél liter víz legyen nálad mindenképp! (egy horzsolást nem lehet kimosni almalével…) A víz tárolására legegyszerűbb/legolcsóbb megoldás egy pet palack, de előbb-utóbb mindenki szert tesz egy kulacsra. Ne vigyél olyan edényt, amit nem lehet biztonságosan(!) visszazárni. Megkeserítheti az egész napodat, ha elázik mindened! A mennyiséget az időjárási körülményekhez és a vízvételi lehetőségekhez kell igazítani. A megfelelő folyadékpótlás fontos! Télen, nagy hidegben érdemes betenni egy termosz teát.

Lábbeli: legyen kényelmes és „bejáratott”. Kifejezetten sportoláshoz, elsősorában természetjáráshoz tervezett. Sziklás terepen vagy nehéz hátizsákkal: mindenképp bakancs.

Zokni: legalább közepesen vastag. A kifejezetten erre a célra gyártott túrazokni a legjobb választás. Megerőltető túrán egy váltózokni nagyon fel tudja dobni az embert.

Kamásli/lábszárvédő: Lucskos időben, sárban vagy hóban ajánlott, megvédi a bakancsot és a nadrágszárat, viselésével nem kerül hó a bakancsba.

Ruházat: rétegesen öltözz! Olyan ruhadarabokat használj, amik önállóan és egymással kombinálva is viselhetőek. E helyen az alapdarabokról lesz szó, és nem érintjük a ruhaipar csúcstechnológiás termékeit.

Évszaknak megfelelő nadrág. Én a műszálas, kifejezetten túrázásra tervezett nadrágokat kedvelem. Ha nedves lesz, hamar szárad, könnyű, és nem túl meleg. Ha ráadásul rugalmas az anyaga, igazán kényelmes viselet. Előnyös, ha lecipzározható a szára. Hűvösben megfelelően kiegészíthető egy aláöltöző nadrággal. Aláöltöző helyett rövid, vagy hosszú szárú strech futónadrág is megfelel, ami ráadásul önállóan is viselhető. Érdemes odafigyelni, hogy az egymáson viselt rétegek térdnél tudjanak egymáson csúszkálni.

Pamut póló helyett a változatos árkategóriákban kapható un. technikai aláöltözők közül érdemes választani. Ezek a pamuttal szemben nem szívják magukba a nedvességet, gyorsabban száradnak. A pamut nyáron – mikor a hűtés kap szerepet – egyedüli rétegként megfelelő lehet, de réteges öltözködés alsó rétegnek nem jó. Erős izzadásra hajlamosaknak mindenképp kerülni tanácsos.

A felsőruházat felel a túrázó melegen tartásáért. Célszerű a pamutot ezen a téren is hanyagolni, és polárból készült darabokkal helyettesíteni. Egy testhez simuló vékonyabb, egy kicsit bővebb vastagabb pulcsival, valamint egy mellénnyel a tavasztól őszig rendezett túrákon előforduló hőmérsékleti viszonyok nem okoznak problémát. Szeles időben egy legfelül viselhető szélálló réteggel kell kiegészíteni. Hasznos, ha van kapucnija is.

Alapvető kiegészítők a különféle sapkák: nyáron a nap ellen véd, télen a hideg ellen. Ha bizonytalanok vagyunk a meleg ruha mennyiségét illetően, egy kis helyre csomagolható, meleg sapka jó döntés lehet kiegészítésként. Hidegben az egyéb kiegészítők, mint a kesztyű és a sál (vagy csősál, ami sapkaként is viselhető) jutnak még szerephez.

A ruházkodás végén meg kell még említenünk egy megfelelő esővédőt. Ez lehet vízálló dzseki (esetleg esőnadrággal kiegészítve), egy hosszabb szabású esőkabát, vagy poncho. Utóbbiaknál tanácsos, hogy leérjen a lábszárvédőig, így az összegyűjtött vizet nem a nadrágunkra vezeti. A poncho további előnye, hogy akár a hátizsákunkra is vehetjük, és kevésbé fülledünk be alatta. Arra az esetre, ha nyárion szinte semmi esély a csapadékra egy eldobható, párszáz forintos nylon esőkabát kerülhet a zsákba, hogy vész esetén kéznél legyen. Az esővédő azonos lehet a szélálló réteggel is.

Szükségünk van még elsősegély felszerelésre, aminek a tartalma egy külön írás tárgya lehetne, ezúttal nem részletezem.

Egyéb kiegészítők:

- térkép, tájoló, GPS, hogy oda találjunk, ahová igyekeztünk

- menetrend, hogy tudjuk, rohanni kell-e az utolsó hazafelé induló buszhoz

- bicska: étkezni, vágni, hegyezni…

- papír zsebkendő (WC papír helyett is)

- fejlámpa (téli túrán nappalra tervezett program esetén is)

- napvédő krém és ajakápoló

- polifoam ülőalátét (nedves padra is leülni)

- napszemüveg (napsütötte havas túrákon is)

- túrabotok (főleg sárban és hóban meredeken felfelé hasznos)

- szigetelő szalag vagy Power Tape (ezzel sok mindent lehet javítani)

- néhány méter erős, vékony zsineg (szintén javításokhoz, illetve cipőfűző pótlására)

- tű és cérna (a ruházat javítására, ha az nem halasztható hazáig)

- kullancsriasztó spray, krém vagy stift

- síp (baleset esetén megkönnyíti, hogy rátaláljanak a bajba jutottra)

- igazolványok, telefon, fényképezőgép, kedvezményt biztosító iratok, írószer és néhány jegyzetlap

Végül pedig szükségünk van egy megfelelő méretű hátizsákra amiben mindezt kényelmesen szállítani tudjuk anélkül, hogy a kezeink foglaltak lennének.

Érdemes felszereléslistát készíteni, és azt túráról-túrára újragondolni: tanulni a tapasztalatokból, ötleteket lesni el másoktól. Egy idő után kialakul az személyre szabott összeállítás, amellyel remekül fogjuk érezni magunkat a természetjárásaink alkalmával.

2017-05-21 (jt)