Ne csússz le a lejtőn!

Már néhány éve hazánkban is kapható olyan bakancsra erősíthető eszköz, mely téli körülmények között a lábbeli jobb tapadását segíti. Megfelelő típus választása esetén nemcsak a biztonságot szolgálja, hanem jóval komfortosabbá teszi a haladást is. Csúszós terepen a minden lépésnél jelentkező néhány centis visszacsúszás szinte teljesen megszűnik. Nem elhanyagolható az sem, hogy egy teljesen lefagyott terepen - mint például a téli Rám-szakadékon is áthaladó túrán – a csúszkálás egy kellemes sétává szelídül.

Lássuk az általam ismert megoldásokat!

Az ”első”

Még azelőtt készült, hogy a turistáknak szóló kínálat megjelent volna a boltokban. A gépjárművek hólánca adta az alapötletet. Anyagfelhasználás: egy kopott biciklikülső és néhány 10 centi lánc. Végülis bevált, még néhány hete is használtam. Annyi hátránya van, hogy nem túl megengedő a bakancs méretét illetően, és csak olyan lábbelire rakható fel, amelynek eléggé merev talpa. A hó apránként a bakancs és a gumi közé ékelődik, emiatt leeshet. A piros kötél később került rá: ha a leesést nem is akadályozza meg, arra azért jó, hogy nehezebb legyen észrevétlenül elveszíteni.

Apró tüskék műanyag foglalatban

Jégen beválhat, de hóban szinte semmit nem ér, mert nem kapaszkodik olyan mélységben, ami már stabillá tenné. Inkább városi használatra van kitalálva, a hosszú meneteléseket nem bírja. A szegecsek cserélhetőek, de ennek eredményeként egy-kettő magától is kipotyogott már. Ráadásul ezt is könnyű elveszteni. A lefagyott járdán jól szolgál, de nem természetjáráshoz való.

Snowline Chainsen Pro

A csúszásgátlást a rozsdamentes fémlapokról lehajtott, ék alakú tüskék biztosítják. Ezeket láncok kötik össze a talpon, ami szintén növeli a tapadást. Nem elhanyagolható, hogy a sarokrész alatt is vannak tüskék. Lejtős terepen az ember inkább a sarkára terhel, ezek ilyenkor jutnak szerephez. (Megjegyzem, jégen érdemes alkalmazni a teletalpas lépés-technikát, melyet hágóvas viselésekor is használni kell.) Mennyire válik be? Kitűnő…! És itt meg is érkeztünk a Rám-szakadék téli bejárásához. A szurdokvölgy alján a patak teljesen befagyott. Természetesen nem vízszintes felületeket alkotva, hanem folyás irányú lejtésben. Ilyen felületen gumitalppal még megállni is szinte lehetetlen. Mi, „hóláncot” viselve szinte meg is feledkeztünk erről a nehézségről. Még a legmeredekebb (20°ot biztosan meghaladó) lejtésen sem volt semmi gond. Ezt a típust kompakt kis tokban vihetjük magunkkal, vásárláskor három méretből választhatunk.

A "kínai"

Egy kínai webáruház kínálatából származik. Kialakítását tekintve az előbb felvázolt profi darab köszön vissza. Különbségek persze vannak, például a fogak mérsékeltebb számában, és visszafogottabb méretében. Eddig mindössze egy „bevetésen” vett részt nálunk, az összevetés ez ekkor szerzett tapasztalatokat tükrözi.A kínaiból nincs méretválaszték. Viszont egy 47-es bakancsra is fel lehet rakni, és látszik, hogy egy 38-asról sem esne le. A „one size” miatt a nagyobb bakancsra felrakása nehezebb, és a kevésbé merev talpakat hajlamos kicsit meghajlítani. Ez érezhető ugyan felvételkor, de elfogadható mértékű. Alkalmazhatóság: funkcióját tekintve a kínai semmiben sem maradt el társától. Stabilan tart, és az eszköz is jól kapaszkodik a bakancson. Még a túra elején egy 47-es bakancsra felszerelt darab hátsó tüskés lapja ívben némileg meghajlott. Ennek legfőbb oka bakancsmérethez társuló testsúly lehetett. A deformáció megítélésem szerint a célzott felhasználási területen nem fog jelentős hátrányokat okozni. Legalábbis mi eddig nem tapasztaltuk ezt. (Megjegyzem 70 kg körüli terhelés nem okozott ilyen elváltozást.)

Tartósság: ennek eldöntése még várat magára. A láncok eléggé erősek, viszont a tüskés lapkák festése sok helyütt lekopott. Rozsdának egyelőre nincs nyoma. (update: A fémlapok kis mértékben korrodálnak, de használaton kívül szárazon vannak tartva, így ez nem okoz komoly gondot.)Hordtáskaként egy zsinórral összehúzható kis zsákot mellékelnek hozzá.A legjelentősebb különbség: az ár. Kínából (6-8 hét alatt ugyan) de kb. 10$ fejében megküldik, szemben a hazánkban is elérhető profi változat kb. négyszer ilyen magas árával. Ha valaki évente 4-5 túranapon szándékozik használni, egyértelműen a távol-keleti darab a befutó.

(fent a 47-es bakancson, alább pedig egy 40-es méreten)

https://sites.google.com/site/gyopartura/home/hasznos-erdekes/ne-csussz-le-a-lejton/Resize%20of%20china3.JPG
https://sites.google.com/site/gyopartura/home/hasznos-erdekes/ne-csussz-le-a-lejton/Resize%20of%20china3.JPG

2017-01-29 (jt)