Geen verrassende winnaar bij het laatste Goud leven toernooi van 2017

door Theo Mooijman

Hoogste ratinghouder Fons van Hamond maakte zijn favorietenrol volledig waar.

Het ging daarbij niet zonder enig geluk want Jan Schut miste tegen Fons tot grote schrik van de omstanders een overduidelijke winst. Verder was er geen geluk nodig. Ik zelf bezweek onder de druk over de d-lijn en Johan Zwanepol ondervond de verwoestende kracht van een octopus (een onaantastbaar paard diep in de stelling). Ger Bos hield keurig remise in de laatste ronde. Dat leverde hem de 3e plaats op en bracht Fons de traditionele fles wijn, witte deze keer.

Verheugd was (en ben) ik over het feit dat wij in dit toernooi drie nieuwe spelers konden begroeten:

Marcel Pouw, Gerard Baars en Robert Nieuwenweg. Hopelijk bezoeken zij in het nieuwe seizoen ook onze toernooien. Het aantal deelnemers viel terug van achttien naar zestien omdat twee spelers 

ook 's avonds in de schaak-arena werden verwacht en dat leek hen een beetje te veel van het goede.

Het laatste toernooi wordt altijd in het Denksportcentrum Jannes van der Wal gespeeld en dat doen wij rondom de bar. Dat geeft een gezellige sfeer en dat is precies wat wij zoeken in de Goud Leven cyclus. Voor een tegenvallertje heeft de gemeente Groningen gezorgd: de gehele Oosterparkwijk valt nu onder het betaald parkeren regiem. Johan had een horror-verhaal er over van enige tijd terug: na een zoektocht naar een betaalautomaat terugkerend naar zijn auto werd hij pardoes bekeurd door een overijverig legertje parkeerwachten (of stadswachten) die van geen excuus wilde horen. Dokken! Nu biedt het parkeerterrein van de Praxis nog uitkomst, tot men het aldaar ook zat is. Het is echter nooit overdreven druk bij die vestiging, dus ik heb goede hoop dat men het lang zal gedogen. Traditiegetrouw was er voor elke speler een kleine chocoladeletter. Het is elk jaar een heel gedoe om voor alle voornamen letters te vinden. Ik had 4 maal de letter R nodig en kon er maar éen vinden, net als vorig jaar trouwens. Overschakelen naar de achternaam bracht soelaas, doch voor Ria Rus onze gastvrouw hielp dat niet. Voor haar was er daarom de letter S (van schaken).

De overige prijswinnaars (Ger als 2e, Robert en Leunis als hoogste geëindigde in hun ratinggroep kregen als prijsje een extra letter mee.

De stand aan de kop (5 ronden)

Pnt WP
1 Fons van Hamond 4.5 14.0
2 Theo Mooijman 4.0 12.5
3 Ger Bos 3.5 14.5
4 Robert Nieuwenweg 3.5   9.5
5 Johan Zwanepol 3.0 17.0
6 Marcel Pouw 3.0 14.0
7 Gerard Baars 3.0 12.5

                                   In memoriam Martha Ritsema

 Zij deed nog mee aan het Goud Leven toernooi in 't Vooranker te Hoogezand in mei.

Het ging toen al moeizaam. Ze woonde inmiddels niet meer zelfstandig en het was te zien dat zij niet meer de redelijk vitale vrouw was van het jaar ervoor.

Toch kwam de mededeling voor mij als een verrassing dat zij een paar weken geleden is overleden.

Zij hoorde, als bewoner van woning nabij het verzorgingstehuis, van het Goud Leven toernooi in 't Vooranker en meldde zich aan. Zij vond het schaken toen weer zo leuk dat zij zich spontaan als lid van HSP meldde. Dat kon omdat het speellokaal van de club op geringe afstand ligt van haar woning. Door haar hoge leeftijd kon zij het spel niet meer bijbenen, maar dat vermocht de pret niet drukken. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld in de Hoogezandse schaakwereld. Zij richtte met haar echtgenoot de vereniging 'Het springend paard' op, een afsplitsing van SC Hoogezand. Onder hun bezielende leiding ontstond vooral een bloeiende jeugdafdeling. Haar echtgenoot overleed relatief jong in 1990 en Martha stopte met schaken rond 1995.  Al in 1998 fuseerden  de beide verenigingen weer, onder de naam HSP.  Mij werd verteld dat Martha een verdienstelijk schilderes was en ook wel heeft geëxposeerd. Tijdens het toernooi hebben wij een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan haar.    

Hier staat een link naar het vorig jaar gehouden toernooi.