27 november 2019 Bibliotheek Veendam

Harm Pals wint het GoudLeven 70.3 toernooi

door Theo Mooijman


De Openbare bibliotheek Veendam heeft medio dit jaar de schaakclub Veendam uitgenodigd om een nieuwe activiteit te faciliteren. De bibliotheken in de provincie zijn al enkele jaren bezig zich breder te positioneren dan alleen een uitleenloket voor boeken en DVD's. De speerpunten zijn vooral taalgericht, maar er zitten ook kinderactiviteiten met mini-robotje's of een kleine 3D printer bij. De bibliotheek is natuurlijk al het cultureel middelpunt van een gemeente. Dat wordt nu verder uitgebouwd door lezingen, het ruimte bieden aan het juridisch spreekuur, gratis internet aan te bieden op vier computers, cursussen te geven aan ouderen ter vergroting van de digitale vaardigheden. Na de jongste verbouwing, waarbij een balcon over de foyer werd geconstrueerd, werd, bij een zitje, een damspel en een schaakspel geplaatst. Daar maakten zo af en toe mensen gebruik van en dat bracht de plaatselijke bibliothecaresse er toe ons te benaderen. Daar is uitgekomen een wekelijks schaakcafé op dinsdagmiddag waarbij de schaakclub zich heeft verplicht elke dinsdagmiddag ten minste één begeleider en de schaakattributen te leveren. De bibliotheek verstrekt de schaakclub twee materiaalkasten. Deze prachtige symbiose was voor de schaakclub Veendam mogelijk door de intensieve samenwerking met HSP. De clubavond is volledig verplaatst naar Hoogezand. Het schaakcafé is derhalve een extra mogelijkheid om te schaken voor degenen die overdag tijd hebben. Intussen zijn er al verscheidene huisschakers langs gekomen om te spelen of om gezamenlijk opgaven uit de stappenboeken te maken.

De bibliothecaresse wilde ook graag een toernooi binnen de muren hebben en dat kon ik snel leveren door de GoudLeven formule. Vanwege de beperkte ruimte (16 deelnemers is het maximum) heb ik de leden van de dragende clubs van GoudLeven voorrang bij inschrijving gegeven. Door de grote belangstelling van de leden van Lewenborg, D.A.C. en Sc Veendam is er geen verdere openstelling gekomen.

Alle deelnemers waren het er over eens: dit is een prachtige locatie voor een kleinschalig toernooi. De gezamenlijke lunch werd afgenomen in het Grand Café van Beresteijn op de begane grond, waarbij opviel hoe het personeel zijn best deed om het ons naar de zin te maken. Zoals gebruikelijk had ik de deelnemers niet verteld hoe ik de prijsjes zou verdelen. De deelnemers wisten dus niet dat er drie leeftijdsgroepen waren samengesteld. Zes man in de eerste (in feite 5 omdat ik altijd buiten mededinging meespeel), vijf in de tweede en vijf in de derde. De gemiddelde leeftijd was 70.3 jaar. Dit heb ik uitgerekend omdat de vier dienstdoende dames dat graag wilden weten.

In alle partijen werd zwaar gestreden. Niet altijd even gelukkig, uiteraard. Er gaan nog steeds mensen door hun vlag, vaak ook omdat ze vergeten de klok in te drukken na elke zet. Ik zag in tijdnood hier en daar remiseachtige stellinen verloren gaan, mogelijk ook door vermoeidheid. Omdat ik zelf meespeelde kan ik alleen over mijn eigen partijen verhalen. Ik won tegen Leunis Maas een pion, maar daar kreeg hij zo'n sterk paard voor terug, dat ik alle zeilen moest bijzetten om mij stukken te hergroeperen om iets van een aanval op te zetten. Pas met een lokzet (Leunis reageerde te snel en deed precies de verkeerde zet) kon ik aan ontmantelen beginnen. Dat kostte heel wat energie en omdat ik direct daarna weer door moest met ronde twee ging ik mee met de afruiltaktiek van Rudy om de stelling zo eenvoudig mogelijk te houden. Rudy had goed gezien dat mijn pion op b7 de zwakke schakel was. Nadat ik een kans op grote complicaties niet aandurfde (had ik het maar wel gedaan), werd ik geruisloos en gedecideerd van het bord geschoven. In ronde drie een pittige, moeilijke stelling voor beiden tegen Paul. Hier liep het goed, toen Paul zich niet tot verdedigen wilde beperken. Dat kon zijn stelling niet hebben. John in ronde 4 vergat zijn paard op b3 te dekken. Met een stuk minder zonder enige vorm van compensatie kon dat niet goed aflopen. De laatste ronde tegen Harm werd weer een wildwestpartij na 1.g4 van Harm. Ik speel na deze zet vrijwel elke keer iets anders. Als je het helemaal fout doet, ga je er zonder pardon af. Maar normaal gesproken ontstaan er boeiende gevechten. Ook deze keer was het bloedstollend. Reden waarom Harm remise aanbood in een onoverzichtelijk stelling. We waren beiden moe, dus handen schudden. Bij de analyse bleek dat ik uiteindelijk toch de betere kansen had. Of ik alle goede zetten 'binnen de partij' gevonden zou hebben is te betwijfelen. Deze remise bracht Harm aan kop, omdat Rudy even tevoren remise had gemaakt met Piet. Zijn minieme voorsprong aan WP en SB punten waren overigens ten tijde van het remiseaanbod nog niet bekend.

Het laatste toernooi voor Sinterklaas betekent (wij houden van tradities) een chocoladeletter van de voornaam voor ieder. En dan hebben we natuurlijk ook de prijsuitreiking nog.

De eerste in de eindstand is, het kan niet anders, ook de winnaar in zijn leeftijdsgroep, in dit geval groep 3, de jonkies. Omdat Rudy ook in groep 3 zit, viel hij, heel ongelukkig, buiten de prijzen. Een extra choladeletter S, kreeg hij ter opbeuring. Voor Harm een fles witte wijn. In leeftijdsgroep 2 werd Ger Bos de winnaar. Ook voor hem was er een fles (rode) wijn. In groep 1 (de oudsten) werd ik zelf winnaar. Ik speel, zoals hiervoor vermeld, buiten mededinging mee, zodat de fles wijn naar Willem Bosman ging (nr negen met 2½ uit 5).

De eindstand aan de kop:


1 Harm Pals 4 15.5 11.75 2 Rudy Frieswijk 4 15 11.25 3 Ger Bos 4 13.5 9.50 4 Theo Mooijman 3½ 14 8 5 Piet Jongejan 3½ 11.5 7