16 okt 2019 Zuidhorn

Pieter Doller wint het GoudLeven toernooi in het Zonnehuis in Zuidhorn

door Theo Mooijman

Voor het eerst speelden wij in de maand oktober in het Zonnehuis Oostergast te Zuidhorn. Op de door mij voorgestelde woensdagen in september bleek het atrium in gebruik voor andere activiteiten. Gelukkig was er voldoende ruimte in oktober en zo kwamen wij op 16 oktober 2019, een volgens de voorspellingen vrijwel droge dag in de natste oktober tot nu toe voorzover ik het mij kan heugen. Vooral goed nieuws voor de enkele roker die ons gezelschap rijk is. Tegen de pui aangeleund snel er eentje wegpaffen in de regen is toch een andere ervaring dat in een vriendelijk zonnetje over het grasland kijken.

In 2017 hadden wij een lage opkomst (tien), de enige keer in acht jaar dat wij het aantal van veertien deelnemers niet haalden. De teller kwam nu uit op vijftien, met de twee deelnemende bewoners van het tehuis. Bij de andere GoudLeven toernooien maak ik het aantal 'even' door zelf mee te spelen. In Zuidhorn gaat dat niet. Ik moet immers 'buddy' zijn voor Eric Helmers. Door zijn totale verlamming (zie daarvoor het verslag van het toernooi van 2017) dien ik zijn zetten uit te voeren en de klok te bedienen.

Eric heeft een rolstoel met een robotarm. Zowel de robotarm als het rijden van de rolstoel kan hij sturen met het geven van kleine pufjes. Hij rijdt zo volledig zelfstandig op de begane grond van het gebouw en van en naar zijn aanleunwoning buiten het hoofdgebouw. Met de robotarm kan hij een glas zodanig positioneren dat hij met een rietje zelfstandig kan drinken. Dat drinken moet dan wel door mij in een glas nabij de tafelrand worden neergezet.

De gastvrijheid was weer top. Met daarbij natuurlijk de voor ons belangrijke soep, die weer voortreffelijk smaakte. Ietsje aan de zoute kant, maar stond niet in de weg dat bijna iedereen een tweede kom liet vullen, zodat ik na het schrapen van de bodem voor de laatste halve lepel, een echt lege ketel kon terugleveren aan de keuken. Oh, ja: het was rijkelijk gevulde mosterd soep.

De broodjes gingen grif op, alleen het fruit, dat wilde tot mijn verbazing niet zo vlotten. Er waren twee schilmesjes aanwezig, dus daar kon het niet aan liggen.

Het moge duidelijk zijn dat ik van de partijen niets heb gezien. Geen idee dus of Pieter in een mooie partij van Bert heeft gewonnen, de beslissende ontmoeting uit ronde 4.

De SB scores maken nog eens duidelijk dat in een vijfrondig toernooi een 'bye' een stevige invloed heeft op de paringen en op de eindstand. Waarbij ik voor de deskundigen wel moet uitleggen dat de deelnemende bewoners geen bye krijgen, met als gevolg dat de 'ontvangers' van het gratis punt aanzienlijk hoger in het klassement te vinden zijn dan normaal het geval zou zijn.

Pieter was heel sportief op de fiets gekomen (Leek-Zuidhorn, 12 km enkele reis). Hij was de enige.

Ik hoop dat hij nog droog thuis gearriveerd is, want het begon toch een beetje te sputteren laat in de middag.

De stand aan kop:

  1. Pieter Doller 5
  2. Bert Westerkamp 4 16.0
  3. Rinus Vriend 4 12.5
  4. Paul Klein 3.5
  5. Jan Schut 3 16.0
  6. Boudewijn Hoogeboom 3 14.5
  7. Leunis Maas 3 14.0
  8. John Souhoka 3 12.5

15 deelnemers

Pieter mocht de fles wijn in ontvangst nemen. Gezonde prijsjes gingen ditmaal naar Bert, Jan S. en Harry.