Maiseman tuet


Tuet (uusi tukikausi alkaa 2023)

Luonnon monimuotoisuus maatalouden luomissa ja ylläpitämissä elinympäristöissä elää perinteisestä maataloudesta hyötyneitä luonnonvaraisia eläin-, kasvi- ja sienilajeja. Merkittävimmät lajiston ja luontotyyppien uhanalaistumiseen johtaneet syyt liittyvät pääasiassa maatalouden rakennemuutokseen. Perinnebiotooppien luontotyypeistä 93 % (37 kpl) luokiteltiin uhanalaisiksi. Joka kymmenes Suomen eliölaji on uhanalainen. Uhanalaisista lajeista 22,3 % elää perinnebiotoopeilla. Vuonna 2011 perinnebiotooppien hoidon tukea maksettiin 21 403 hehtaarille. Sopimusala on viime vuosina vähentynyt. Suomen toimet luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi perustuvat luonnon monimuotoisuutta koskevaan EU strategiaan vuoteen 2020 sekä siihen perustuvaan kansalliseen luonnon monimuotoisuuden suojelun ja kestävän käytön strategiaan. Strategia ja sitä tukeva toimintaohjelma toteuttavat biologista monimuotoisuutta koskevaa yleissopimusta (CBD). Vieraslajien torjunta perustuu kansalliseseen vieraslaji-strategiaan ja sen toimintaohjelmaan.

Maaseutumaiseman edistäminen on Euroopan maisemayleissopimuksen mukaista. Yleiseurooppalaiseen linjalaskentaan perustuvan yleisten maalintujen seuranta-aineiston mukaan Suomen maatalousympäristön linnusto on merkittävästi taantunut. Kartoitusmenetelmällä tehty maatalousympäristön lintuindikaattoriseuranta antaa pääasiassa suotuisan kuvan maatalousalueiden linnuston kehityksestä.

Luontoarvoiltaan arvokkaan maatalousmaan (High Nature Value) määrän muutosta kuvaava indikaattori on Suomessa pisteytysjärjestelmä, jossa kullekin tilalle lasketaan vertailuarvo. HNVmaatalousmaan suhteellinen osuus käytettävissä olevasta maatalousmaasta on pienentynyt karjatalouden vähentyessä ja viljan viljelyalan kasvaessa. Indikaattorin arvo oli vuonna 2007 9,7 ja vuonna 2010 7,9. Indikaattori soveltuu luontoarvoiltaan arvokkaimpien tilojen osajoukon tunnistamiseen, mutta ei kaikkien tilojen arvottamiseen luontoarvojen perusteella. (Maaseudun kehittämisohjelma 2014-2020, s. 51) Euroopassa European Forum on Nature Conservation and Pastoralism tekee töitä alueiden kanssa, jolla on korkeat luonnonarvot. . Löydät esimerkkiä erilaisia esimerkkejä kotisivulta High Nature Value Farming.