Eläinkantojen säilytys

On olemassa eri menetelmiä pienten maatiaiseläinten populaatioiden säilyttämiseen.

Ex-situ säilytys

Pienten kotieläinpopulaatioiden säilyttämiseen on erilaisia ​​menetelmiä. Ex-situ -säilytyksessä säilytetään pakastettuna siittiöt, alkiot ja kudoksia ns. kryogeeninen varastointi. Pakastettua geneettistä materiaalia tarvitaan nykyisen säilytysohjelman toteuttamiseen (esim. lehmien keinosiemennys) ja geenivarojen pitkäaikaiseen säilyttämiseen. Eläinmateriaalia voi kadota esimerkiksi tautitilanteiden vuoksi ja siinä tapauksessa on hyvä, jos eläinmateriaali voidaan palauttaa jäätyneestä geenipankista. Pitkäaikaiset geenipankit on säilytettävä kahdessa maantieteellisesti erillään olevassa paikassa, jotta voidaan vähentää pitkäaikaiseen varastointiin liittyviä riskejä (onnettomuudet, pakastegeenipankin tuhoutuminen).

Alkuperäisiä rotuja voidaan säilyttää myös valtion laitoksessa, tutkimuslaitoksessa, oppilaitoksessa tai muussa sopivassa organisaatiossa. Suomessa alkuperäisrotuja pidettiin ennen vankilatiloilla, mutta nykyään ne ovat opetustiloilla. Varsinkin kun rodun kanta on niin pieni, että sen säilyttämiseksi on suoritettava tiukka suojeluhoito, tämä menetelmä on hyvä. Luonnonvarakeskus (Luke) koordinoi valtion pyynnöstä erityistä suojeluohjelmaa suomalaisille maatiaiskanoille. Ohjelmassa yksityiset kanankasvattajat ovat liittyneet säilytysverkostoon. (MTT, 2010) Ruotsissa Nordens Ark osallistuu pienten ja uhanalaisten eläinpopulaatioiden tuhoamiseen.

In-situ säilytys

In-situ säilytys on eläinrotujen säilyttäminen alkuperäisissä tuotantoympäristössä esim. maatiloilla tuotannossa kutsutaan eläväksi geenipankiksi. Suojelu rakentuu tavallisten ihmisten eläintenpitoon, usein pitäminen kotitarvetaloutta varten. Tämä malli luo iso vapaus pitämiseen. Monet kansalaisjärjestöt huolehtivat pienten maatiaispopulaatioiden pitämisestä. Ne toteuttavat suojeluohjelmia, jotka ovat viranomaisten hyväksymiä.  Ihmiset sitoutuvat suojeluohjelmaan ja noudattavat joitain sääntöjä ja valtion hyväksymää jalostussuunnitelmaa. Jokainen voi ostaa eläimiä itse, kunhan ostaa ne toisesta geenipankista. Vapauteen kuuluuhan vastuu, vastuu maapallon säilyttämisestä (Olsson & Söderstjärna, 2010).

Kehittäminen

Kehittämisen kautta tapahtuva suojelu (jos sitä voi sanoa suojelukseksi) on myös mahdollisuus säilyttää alkuperäisrotukanta. Tätä voidaan suositella vain, kun alkuperäisrotupopulaatio on suuri eikä uhanalainen.

Sisäsiitoksen välttäminen ei ainoastaan riitä, on myös muita asioita johon tulisi kiinnittää huomiota:

Voit tehdä melko paljon vaikka sinulla on ainoastaan yksi lehmä. Tietysti olisi hyvää, jos sinulla on myös sonni ja voit harjoittaa luonnollista parittautumista. Jos sinulla ei ole tätä mahdollisuutta voit lainata sonnia tai käyttää keinosiemennystä. Suurin apu saa, jos kysyy neuvoa eläimen omasta järjestöstä.

Muistathan kertoa muille kun sinulla on eläin myytäväksi! 

Kuva vasemmalla: On tavoiteltavaa eläinkelpoinen puu monella haaralla sekä hyvällä juuristolla! 

Kuva keskellä: Tällaiset puut kaatuvat olosuhtuiden mukaisesti. "Jos tuulee väärästä suunnasta puu kaatuu!"

Kuva oikealla: Kovin ohjattu eläinpopulaatio. 

Säilytysmenetelmät

Tässä tuodaan esille kolme erityyppistä säilytysmenetelmää:

Elävä geenipankki

Parasta olisi jos eläimet saa jatkaa olemistaan ihmisten luonna, siellä missä ne ovat koko ajan ollut. Tärkein on seurata ettei jotkut sukulinjat pääse doiminoimaan toisten kustannuksella. Sairaat geenit tulisi poistaa ja jotkut terveet geenit tulisi tukea. 

Kehitys / jalostus, popularisointi

Kovin ohjattu säilytys

Jos otetaan käyttöön kovin ohjattu säilytys, esim. laitossäilytys missä kaikilla eläimillä on sama omistaja, niin eläimet voisi pariuttua tietyn suunnitelman mukaisesti. Kaiken eniten ohjautta säilytysmuoto on säilytys pakastetussa geenipankissa. 

Lisätieto

Facebookissa on paljon maatiaisryhmiä joissa jaetaan kokemuksia ja tietoa maatiaiseläimistä

Native cattle

Finnhorse

Native sheep

Native goat

Native hen

Dogs