Krige

Forskellige krige i tidens løb har været medvirkende til udformningen og udviklingen af Frederikshavn.

(Tekster er hentet fra Wikipedia, og linkene henviser dertil for yderligere information)

1625

Christian 4.'s deltagelse i Trediveårskrigen kaldes også Kejserkrigen. Kongen havde flere motiver til at blande sig i 30-årskrigen: dels ønskede han at styrke sin stilling i Nordtyskland, dels var han af prestigemæssige og strategiske grunde interesseret i at forhindre, at den svenske konge skulle lede alliancen mod den tyske kejser og kunne bringe sig i en situation, hvor kan kunne "indkredse" Danmark fra syd. Men Christian 4. frygtede også kejserens trusler mod Danmark, Slesvig-Holsten og Den protestantiske union

1618-1648

Trediveårskrigen er en række militære konflikter i Centraleuropa, hovedsageligt i Tyskland. Som udgangspunkt var krigen en religionskrig mellem katolikker og protestanter inden for det Tysk-romerske rige, selvom intern politik og magtbalance i riget også spillede en stor rolle. Gradvist udviklede krigen sig til en mere generel konflikt, der involverede de fleste europæiske stormagter.

Habsburgerne i Østrig og Spanien og deres forbundsfæller i Tyskland kæmpede mod Frankrig, Holland, Sverige og Danmark.

Felttogene og slagene foregik fortrinsvis inden for grænserne af det Tysk-romerske rige, omend det meste af Jylland en overgang blev besat som følge af Christian den 4.s' indblanding og nederlag.

Krigshandlingerne og dens hungersnød og epidemier lagde store landområder øde. I Sydtyskland overlevede kun ca. en tredjedel af befolkningen. Nogle steder tog det over 100 år, før økonomi og erhvervsliv kom sig oven på krigens ødelæggelser.

Konsekvens i Frederikshavn: Tyske tropper (lejesoldater) drog hærgende op gennem Jylland og nåede helt op til Vendsyssel, hvor Fladstrand blev forsynet med Nordre Skanse til beskyttelse mod danske angreb fra søsiden (og fra Læsø)

1643-45

Torstensonkrigen mellem Sverige og Danmark-Norge foregik mellem 1643 og 1645. Initiativtager til krigen var Axel Oxenstierna (svensk rigskansler og reel regent i Sverige) med målsætningen at slippe fri af den danske Øresundstold og opnå strategiske landvindinger for at svække muligheden for fremtidige danske angreb mod Sverige.

Her er det måske mere Sæby der er relevant med historien om borgmester Hans Gram indlagde sig under Torstenssonkrigen fortjeneste af fædrelandet, da han i 1644 omdirigerede en tvangsudskrevet båd med brevskaber fra den fjendtlige svenske besættelsesstyrke til hjemlandet til København, hvor den danske krigsledelse så kunne orientere sig om fjendens planer.

1660

"Karl Gustav-Krigene" var to krige mellem Danmark-Norge og Sverige i perioden 1657-1660. De udgjorde den 5. og 6. krig i de 12 krige, der kaldes Svenskekrigene. Krigene endte med, at Danmark afgav landskaberne Skåne, Halland og Blekinge til Sverige, og Norge afgav Bohuslen til Sverige.

Bornholm, som også blev overdrag et til Sverige ved den første fredsslutning i 1658 (Freden i Roskilde), kom tilbage til Danmark ved den anden fredsslutning i 1660 (Freden i København).

Konsekvens i Frederikshavn: Søtrafikken til og fra Norge måtte nu foregå langs Jyllands kyst, hvilket krævede beskyttelse af flåden. 1686-90 Citadellet og Krudttårnet med hornværk bygges

1700-21

Den Store Nordiske Krig var en krig i Nordeuropa, der startede som en reaktion mod Sveriges stormagtsdrømme, ved at Rusland og Danmark indgik en alliance for at reducere svenskernes magt omkring Østersøen. I begyndelsen havde svenskerne store fremgange, men krigen trak ud og endte med at betyde enden på den svenske stormagtstid.

Frederikshavn: Den dansk/norske søhelt Peder Jansen Wessel, adlet Tordenskjold anvender Fladstrand som base og eskorterer konvojer til Norge og angriber svenske skibe. (Tordenskjold blev kun 30 år og blev dræbt i en duel)

1801-1814

Englandskrigene er den almindelige betegnelse for Danmark-Norges deltagelse i Napoleonskrigene. Danmark valgte fransk side, og England indledet et bombardement af København i 1801 (Lord Nelson). I 1807 tabte vi endnu et slag og England tager hele den danske flåde. Som følge af den manglende flåde, begyndte Danmark en kanonbådskrig mod englænderne (kanonbåde og kaperbåde). Som følge at stor inflation gik Danmark i 1813 statsbankerot.

Statsbankerot. Ved krigens afslutning i 1814 må vi afstå Norge

Betydning for Frederikshavn: Fladstrand var base for de danske kanonbåde og de private kaperbåde. Den Nørrejyske Roflotille.

1864

2. Slesvigske Krig blev udkæmpet mellem på den ene side Preussen og Østrig og på den anden Danmark i tiden 1. februar – 20. juli 1864. Krigen førte til, at Danmark måtte afstå hertugdømmerne Holsten, Lauenborg og Slesvig (≈ Sønderjylland). Det nordlige Sønderjylland blev efter en folkeafstemning genforenet med Danmark i 1920

Frederikshavn: Efter denne krig var der ikke længere behov for befæstningerne i Frederikshavn og disse blev delvist nedtaget.

1914-18

Første Verdenskrig (the Great War)

1. verdenskrig (oprindeligt Den store krig) var en global militær konflikt, der varede fra 1914-1918 og fandt sted på slagmarker hovedsageligt i Europa, men også i Mellemøsten og Afrika. Krigen kostede over ni millioner menneskeliv og blev dermed en af de blodigste konflikter i verdenshistorien dengang.

Danmark var neutralt, men danske gullaschbaronen tjente godt på krigen ved salg af tvivlsom gullasch.

1939-45

2. verdenskrig var en militær konflikt i Europa fra 1939 til 1945 og i Asien fra 1937 til 1945.

Krigen i Asien begyndte i 1937 med den japanske invasion af Kina og sluttede den 2. september 1945 med Japans overgivelse.

Krigen i Europa begyndte, da Nazi-Tyskland invaderede Polen den 1. september 1939, og endte med Nazi-Tysklands betingelsesløse overgivelse den 8. maj 1945.

Danmark var besat af Tyskland fra 9. april 1940 til 5. maj 1945, undtagen Bornholm, (10. april 1940 til tyskerne overgav sig til Sovjetunionen 9. maj 1945). Sovjetunionen forlod Bornholm 11 måneder senere.

I Frederikshavn bygger tyskerne som en del af Atlantvolden Bangsbo Fort beliggende i den sydlige del af Frederikshavn. Fortet ligger i 82 m's højde med Kattegat. Fortet består af 80 betonanlæg, hvoraf de 70 blev bygget under 2. verdenskrig. De sidste 10 bunkere blev bygget i 1950 af søværnet, som stadigvæk ejer og anvender en mindre del af fortet.

1945-1991

Den kolde krig er betegnelsen for de konflikter i international politik, der opstod mellem landene i NATO og Warszawapagten (særligt USA og Sovjetunionen) i perioden fra 2. verdenskrigs afslutning til Sovjetunionens opløsning i 1991.

Den kolde krig sluttede delvist med Berlinmurens fald 9. november 1989 og endeligt med Sovjetunionens sammenbrud i 1991.

Frederikshavn: Efter krigen overtog Søværnet området. I begyndelsen anvendte man hovedsagelig de efterladte tyske installationer. Derudover blev området udvidet med en flåderadiostation samt en kystradarstation. Efter en udbygning og modernisering blev fortet i 1952 taget i brug under det nye navn Bangsbo Fort. Nu som et Kold Krigs fort. Set ud fra de store investeringer på stedet i begyndelsen af 1950'erne fik fortet dog en kort levetid. Allerede i 1962 blev det nedlagt som følge af et stort forsvarsforlig. Samtidig blev dog Flådestation Frederikshavn taget i brug. Tilbage på området forblev flåderadiostationen og kystradarstationen samt Kattegat Marinedistrikt.

I dag råder Søværnet stadigvæk over det 35 hektar store område. I det sydlige er Kattegat Marinedistrikt - som overvåger de nordlige danske farvande - beliggende på et lukket område. Det øvrige område, som er på 27 hektar, har siden 1960'erne ligget øde hen og er kun blevet brugt til øvelsesområde i et begrænset omfang.