federatie zolder

Welkom !

Fijn dat u onze website bezoekt

Een viering online volgen? Dat kan via de link hieronder:

https://www.youtube.com/channel/UCjto1TkyDY62WPIyADHsySA

Hier kunt u info vinden...

over Draaiboek en richtlijnen van het bisdom Hasselt ter inperking van coronavirus vanaf 2/11.. Lees meer

over parochies...

Nieuwsbrief Federatie Zolder

diensten...

en alles wat hierbij hoort...
COVID-19: vanaf 1 oktober 2021 is een bezoek aan de kerk of een viering weer mogelijk. We mogen met zijn allen weer aanwezig zijn.

Jozef Schops samen met pastoor Ghislain © RC.

De parochie Bolderberg wil u graag in de kijker zetten. Op 6 mei viert u immers 70 jaar priester. Dit is toch wel heel bijzonder en er zullen er niet veel zijn die u dat al voorgedaan hebben.

Op 2 april 1923 werd u geboren in Zolder. Diezelfde dag werd u gedoopt, zoals dat toen de gewoonte was, door pastoor Henri Sak in de kerk van Zolder-centrum.

Tot uw 12de jaar liep u school in Zolder. U ontving daar dan ook de 1ste communie en de plechtige communie. In die tijd werd plechtige communie en vormsel van elkaar gescheiden. De plechtige communie ontving u in het jaar 1935, het vormsel ook maar in Beringen. De vormheer was de bisschop van Luik. Limburg behoorde toen immers tot het bisdom Luik. Om de 3 jaar kwam de bisschop af om te komen vormen.

Daarna verliet u Zolder op weg naar het secundair onderwijs. U ging op internaat bij Don Bosco Hechtel. Voor minstens 3 maanden was u weg van thuis. Dit is zeker niet te onderschatten voor een kind van 12 jaar. De volgende tegenslag in uw leven was het feit dat uw moeder ziek werd. Na 6 maanden van lijden is ze gestorven in 1938. U was nog geen 15 jaar en had geen moeder meer. In het boekje dat Jozef schreef over zijn jeugd kon ik lezen ‘ik geloof dat ik haar gemis nooit verwerkt heb. Die behoefte aan de nabijheid van mijn moeder zal later op het internaat mijn grootste pijn zijn ‘. Het laatste jaar van het middelbaar, de rhetorica genoemd, diende u te doen in Don Bosco St. Denijs-Westrem in Gent. U studeerde af in het jaar 1941.

Daarna begon u aan uw noviciaat bij de Salesianen van Don Bosco. U maakte daar een soort proeftijd door van minimaal 1 jaar waarbij u begeleid werd door een novice meester om u in te leiden in het religieuze leven. In 1942 legde u uw 1ste tijdelijke geloften af voor 3 jaar. De 2de tijdelijke geloften legde u af in 1945 ook voor 3 jaar.

Uw eeuwige geloften legde u af in 1947 bij de Salesianen in Oud-Heverlee. Vervolgens studeerde u nog 4 jaar theologie in Oud-Heverlee tot 1951.

En dan op 6 maart 1951, 2 maanden voor uw wijding, stierf vader.

Dan wil ik ook graag uw zendingen als priester in een notendop aanhalen.

Het begon in Hechtel als leraar-assistent. Vervolgens verhuisde u naar Kortrijk om daar ook leraar-assistent te zijn en zette u zich in voor de chiro en dit gedurende 9 jaar. Dan kwam u voor 4 jaar terug naar Hechtel als catechist- leraar. Dan verhuisde u weer naar Kortrijk en was u studieleider bij de ‘roepingen latere leeftijd’. Vervolgens werd u econoom in Hechtel, Vremde en Heverlee.

Vervolgens zorgde u 17 jaar voor de pastoraal in Vremde.

En toen kwam u naar …Don Bosco in Hechtel. U koos om terug te keren in de nabijheid van de roots. U wou zich nog inzetten … vandaar dat u in Bocasa kwam wonen om u nog ten dienste te stellen van de bewoners en van de parochie.

Nu nog is er inzet. Wij zijn daar allen getuigen van en zijn daar uiteraard erg dankbaar voor.

We zijn dan ook erg blij dat we uw platina jubileum als priester mogen vieren.

Brigitte Vandenbosch parochieassistente
pastorale ploeg

PastoorGhislain Agognon't Kuipke 6, 3550 Heusden-Zolder011 53 39 15 - 0470987002 agognong@yahoo.fr
DiakenFrank Dumontfrank.dumont@telenet.be
ParochieassistenteBrigitte VandenboschSint-Jobstraat 149, 3550 Heusden-Zolder011 87 12 18 - bvandenbosch@fulladsl.be

Pastoor Ghislain Agognon is de nieuwe herder van Federatie Zolder

Agenda Federatie Zolder

Een mis in je buurt...?

Zoekoptie "Viering" of klik op de markers...

In de kijker

Blijf op de hoogte...


Federatie Zolder-Kees de Kort-Zacheus-In de kijker

van belangrijke evenementen in onze federatie.


Misschien is er een kans voor een speciale ontmoeting...NieuwsbriefKerstmis

Moge het mysterie van God die mens wordt het geloof van ouders en volwassenen ondersteunen, de hoop van kinderen doen herleven en in onze gezinnen en samenleving de liefde doen toenemen.

volg Federatie Zolder

Tijd voor God

...niet van brood alleen leeft de mens...

Lezingen van de dag
Bezinning van de dag

Elke dag een nieuwe bezinning van ongeveer twaalf minuten. Een combinatie van muziek, de lezing van de dag en vraagjes om de link te maken met je gewone leven

De Bijbel online ... en op maat van kinderen


Liturgische kalender


© Kerknet

Volg de Kerk op...

Jaarrapport katholieke Kerk in België 2020: 'Kerk, gedragen door vrijwilligers'

Het 3de Jaarrapport van de katholieke Kerk in België is uit; het laat zien waar de Kerk daadwerkelijk aanwezig en dienstbaar is in de samenleving.