ARKIV 20231

Omtale af: 

Mer'  Pavlovski. Søndag den 12. Marts. Mellerup

Bjarke Houmann, der selv er af slægten Pavlovski,  spillede balalajka til vores  nytårsfrokost og indbød os samtidig til den helt store balalajka-koncert med hele det store Pavlovski-orkester, som skulle finde sted søndag den 12. marts. Det skete i Fri- og Efterskolens store og flotte musiksal i Mellerup.

 Vi var en lille håndfuld fra foreningen, som tog mod invitationen, og kom til koncert med et 20-mands orkester og 250 tilhørere.

Det var et par fornøjelige timer med russisk sang og folkemusik, hvor især de store kontrabas-balalajkaer, der nærmest fungerer som rytmeinstrumenter,  gav en munter stemning med mange takstfaste klapsalver. Og så også orkestrets røde støvler,  og så at man viste alsidigheden ved også at spille  Khachaturians Sabeldans for fuld balalajka. 

Overskuddet fra koncerten gik til Ukrainske flygtninge.

Læs mere om Pavlovskis Balalajkaorkester på https://balalajka.dk/

Nytårsfrokost.  Lørdag den 21. januar kl. 13.00 .   De Frivilliges Hus, Hadsundvej 35, 9000 Aalborg

Nytårsfrokosten 2023

Efter hele to års aflysninger, forårsaget af Corona sygdommens hærgen, kunne vi endelig genoptage vores traditionsrige Nytårsfrokost lørdag den 21. januar 2023. Men begivenheden måtte så finde sted med bevidstheden om en frygtelig og meningsløs krig i Ukraine. Derfor startede vi med at holde et minuts stilhed for krigens ulykkelige ofre og med ønsket om en snarlig fred i Europa. For første gang fandt Nytårsfrokosten sted i den meget flotte tidligere Byrådssal i Vejgård Kommune i De Frivilliges Hus på Hadsundvej 35 i Aalborg.  

Her bød Kai velkommen til vores nye Landsformand, Anne Hedeager Krag, til musikerne Bjarke Houmann og Anders Kappel Øvre samt alle de 23 voksne og 3 børn som var mødt frem. Bjarke har studeret på musikkonservatoriet i Skt. Petersburg og spiller med i Pavlovskis Balalajkaorkester grundlagt i København af den russiske emigrant, Evgeni Pavlovski i 1936. Bjarkes faster blev gift ind i Pavlovski familien og Bjarke voksede op med en far der spillede med i balalajka orkestret. Anders er klassisk guitarist og har siden barndommen været musik-kammerat med Bjarke. Med dem var vi i det bedst tænkelige selskab ikke bare musikalsk men også venskabeligt med to skønne mennesker.

Efter en kort introduktion til programmet og omdelingen af et lille sanghæfte startede vi med dagens største udfordring. Sammen skulle vi synge Kalinka. Det var første gang Bjarke og Anders spillede Kalinka sammen med et kor, og vi blev da både glade og stolte over at høre fra dem ”at det gik da rigtig godt ”.

Efter sangen bød foreningen på et glas Vodka eller sodavand sammen med en anretning med røde russiske kaviar, saltagurker og Khleb (rugbrød). Zinaida og Mogens bød på årets velsmagende suppe og Jespers Bar åbnede med udsalg af øl og sodavand.

Så blev der tid til at nyde symfonien af sammenbragte retter med salater og andre specialiteter fra buffeten./Midt under frokosten tog Anne ordet for at fortælle lidt om sig selv, sin tilknytning til – og sine tanker om Dansk-Russisk Forening. Anne bragte også en hilsen med fra Irina Bjørnø som grundet en virus desværre havde måtte melde afbud.


Da børnene havde spist sig mætte lidt før vi andre gik de med Masha og Thue ind i et tilstødende lokale for at lege og konkurrere. Det forlyder at de alle tre vandt konkurrencen med dertil hørende præmier.

 Så skulle vi synge lidt igen med musik leveret af Bjarke og Anders og endnu engang havde koret stor succes med ”Langt fra hjemmet uden øl”, eller ”Однозвучно гремит колокольчик”

Nu fulgte så en hel time hvor Bjarke og Anders havde frit slag til at spille en koncert for os. Det blev en dejlig oplevelse med virtuos, poetisk og drømmende russisk folkemusik blandet med noget Brams og anden dejlig musik og skønne romancer hvortil russerne iblandt os så gladelig stemmede i med sang. Alt i alt en flot musikalske oplevelse helt på højde med det russiske otte mands/kvindes folkeensemble som optrådte med musik og dans hos vores forening i Aalborg for 25 år siden. En kæmpe ros skal lyde til Bjarke og Anders som sluttede koncerten af med ”Svantes lykkelige dag” sunget på to sprog af Dansk-Russisk Nordjyllands Koret som hermed afsluttede sin debutkoncert med bravur.Vi sluttede en festlig dag med the- og kaffebord med kager, sodavand og flødeboller. Vinderne af Quitzkonkurrencen som Thue havde igangsat under en lille pause under koncerten blev fundet og fik en dejlig bogpræmie ”Storfyrstinde Olga i eksil” doneret og signeret af den ene af de tre forfattere, Anne Hedeager Krag.

Efter to års pause blev Nytårsfrokosten således genoptaget med maner og alle gav udtryk for at vi havde haft en dejlig dag sammen.

Kai Hjorth

Se video med musik:  klik her