ARKIV 2021
Omtale af: Russisk Fægtning : Søndag den 14. 11.2021 kl 14.00-16.00
Da vi lørdag den 14.11 gæstede Aalborg Fægteklub, blev vi modtaget af klubbens Mikkel Fuglsang der er på top fire listen af fleuretfægtere i Danmark.
Mikkel indviede os på levende vis i fægtekunstens årtusind gamle historie og i fægtningens udvikling helt tilbage fra faraoernes Ægypten, op gennem Mellemøstens riger, og videre til Europa hvor blandt mange andre de tre musketerer tog hjerteligt imod fægtekunsten. Hemmelige dueller med våben ebbede først helt ud hen mod slutningen af Den Første Verdenskrig. Tabet af alt for mange mænd under denne krig, har formodentligt været en væsentlig årsag til at duellerne helt ophørte i Europa.
Siden dengang har fægtekunsten udelukkende været en sportsgren, og allerede ved de første olympiske lege i 1896 var fægtesporten med på programmet. I de første mange årtier var fægtesporten domineret af Sovjetunionen, Ungarn og de Østeuropæiske lande.
I sportens udøvelse findes der stadig nogle der bruger ”den russiske fægtestil” der stammer fra denne periode. Den karakteriserer sig blandt andet med at fægterne går meget langt ned i knæ og samtidig bevarer en ekstremt rank holdning i ryggen. Fægtning består faktisk mest af benarbejde, og det lave tyngdepunkt belaster lårmuskulaturen voldsomt, men det giver fægterne en meget stabil balance, og stilen har da også historisk ført til mange store sejre.
Mikkel fortalte os også om Damaskusstålets fortræffeligheder, om metallegeringer og andre interessante konstruktionsforhold, i de tre våben som nu anvendes ved fægtesporten i Danmark. Her anvender vi enten sabel, fleuret, eller kårde. Det var med kårde at vi herefter selv skulle afprøve fægtesporten.
Mikkel stod for opvarmningsprogrammet og indlæringen, og herefter blev vi sluppet løs for at prøve kræfter med fægtesporten. Vi blev iklædt fægtedragter og fik udleveret fægtemasker og kårder. Herefter kastede vi os ivrigt ud i en fægtekonkurrence som blev vundet af Nasha Vej.
Efter fægtestævnet på Vesterkærets Skole tog vi ned til Skudehavnen hvor foreningen var vært ved et hyggeligt kage the/kaffe arrangement på Café Desserten i Aalborg Steetfood. Alle vi ”nye fægtere” var enige om at det havde været en meget stor oplevelse, blot en skam at vi ikke havde været flere til at dele den. Vi var nemlig kun syv tilmeldte til besøget i fægteklubben. Men alligevel blev det en rigtig fornøjelig og lærerig eftermiddag i selskab med Aalborg Fægteklub.
Omtale:
FU-foredrag 27.10.21 kl 17: Historiens betydning for russisk politik
Foredrag i samarbejde med Folkeuniversitetet. 50% rabat til medlemmer (rabatkode meddelt i mail). Foredragsholdere kommer fra Dansk-Russisk Forening. Foredragsholder: Kim Frederiksen, ph.d. Titel: Historiens betydning for russisk politik Tid: 27.10.21 kl 17 Sted: Aalborg Universitet
Omtale af Generalforsamling 2021
Ordinær generalforsamling med dagsorden iflg vedtægterne. Generalforsamling skulle have været afholdt i 2. kvartal, men blev udsat på grund af corona-restriktioner.
Tid: Søndag den 19.9. kl 12-13
Sted: Hammer Bakker, den primitive lejrplads (Møgelmosevej 61) med indkørsel fra Vodskov nordpå ad vejen ”Gennem Bakkerne” og til højre lige før Brødlandshus.
Dagsorden iflg. vedtægterne.
Læs videre: Referat af GF 2021
Omtale af Svampetur d. 19.9 2021
Da vi skulle starte svampeturen fra den primitive lejrplads i Hammer Bakker efter generalforsamlingen, var vi kommet op på 23 deltagere, og endnu en gang havde vi været heldige af få Esben Buch med som svampefører. Esben Buch er naturvejleder ved Aalborg kommune og så er han en af danmarks mest vidende svampeeksperter. Uanset hvilken lille svamp han fik overrakt på turen, så tog det kun ganske kort tid, før Esben havde identificeret svampen og dens egenskaber.
Desværre havde der ind til en uges tid før svampeturen været en lang tørkeperiode. Det betød, at der ikke var så stor mængde svampe i området, men heldigvis nok til at vi kunne lære alle de forskellige typer at kende - og nok til at vi til sidst fik en god svamperet ud af det (kombineret med et tilskud af medbragte champignon).
Undervejs fik vi også masser at vide om naturplejen i Hammer Bakker - og hvorfor de mange skilte er opsat for øjeblikket (i høj grad for at forklare, hvad fordelene af ændringerne er på længere sigt).
Som turen skred frem fik vi masser af historier og små anekdoter om svampene og deres historie op gennem tiderne. Også mange myter blev aflivet - f.eks. at man altid kan smage på en svamp, om den er giftig.
Også god svampepleje fik vi viden om - også her blev aflivet en myte, som gik på at man skal lade noget af svampen sidde, så den kan formere sig næste år. Det betyder faktisk, at den tilbageblivende del af svampen let bliver angrebet af skadedyr, som risikerer at ødelægge mycelierne, som er de underjordiske dele af svampens forgreningsnet der skal sikre næste års svampevækst.
Tilbage på den primivite lejrplads hjalp Esben med at sortere skidt fra kanel (især de giftige svampe blev sorteret fra), og så blev der ellers renset, skåret og stegt svampe (med bacon og fløde) i stort omfang.
Der var nok til at alle kunne få en portion på et stykke brød, og som det hører sig til, var der også et glas vodka til at krydre smagsoplevelsen.
Omtale af: Zoom foredrag. April-maj 2021.
Som kompensation for andre aflyste arrangementer tilbød Dansk-Russisk forening 4 online foredrag til medlemmerne (med Zoom)
Mandag d, 26. april kl. 19.00: Uffe Østergård (Dr.phil., Professor emeritus): ”Kunne Skandinavien være blevet kristnet fra Byzans?”
Torsdag den 6. maj, klokken 19:00: Kim Frederichsen (Ph.d., Landsnæstformand, ”Peter den Store – Ruslands reformator”
Tirsdag den 11. maj klokken 19:00: Karsten Fledelius (lektor emeritus, Landsformand): ”1991 – Verdenskommunismens fald og dannelsen af en ny verdens(u)orden”
Onsdag den 19. maj, klokken 19:00: Jakob Seerup (Ph.d., museumsinspektør): ”Den Røde Hær på Bornholm, 1945-46”
Omtale af: Nytårsfrokost
Den sædvanelige nytårsfrokost blev - så vidt vides for første gang i foreningens historie - aflyst. Det skyldtes de særlige corona-restriktioner.