Arkiv 2019


Omtale af: "Opera-dukketeater Evgenij Onegin". Fredag 22/11  kl.19.00 

se flere billeder klik 

her     (har du selv taget billeder, som du gerne vil vise andre, så send dem til dkrus.aalborg@gmail.com)


Fiona Teatret opførte den 22. november sin Dukketeater- Opera forestilling ”Evgenij Onegin”.  Vores russiske publikum nynnede glade med på flere af Pushkins fine tekster og Tjajkovskijs smukke musik. Kulisserne var af en høj kunstnerisk kvalitet som præsenterede sig flot i 3 D.

Det blev med en god festforestilling, hvormed vi afsluttede dette års kulturudvekslingsprogram.

Vejgaard Kirke havde velvilligt stillet deres dejlige sognehus til rådighed for vores teaterforestilling, som dermed fik de flotteste rammer som man kan tænke sig. Vejgård Kirke og Nordjyske Medier ”Aalborg Nu” havde annonceret vores arrangement og vi samlede 15 publikummer.

I pausen hyggede vi os sammen med dukkeførerne Hanne Slumstrup og Knud Erik Forsberg med kaffe, the, juice og Masjas hjemmebagte cup-cakes.

Efter forestillingen var der mulighed for ”at bese staldene”.  Og hvilke stalde det var – med  dusinvis af de smukkeste dukker i de fineste dragter og eventyrligt pelsværk. 

Belysningsmesterens apparatur gjorde også stort indtryk på flere af os. Meget flot kunstnerisk håndarbejde, som det må have taget Hanne Knud Erik og sikkert mange flere ildsjæle mange vinterhalvår at frembringe på så flot et niveau.

Rundvisningen i staldene fik sat et flot punktum for en dejlig aften som sluttede ved 21 tiden.



Omtale af:  ”Karsten Fledelius: ”Hvad er russisk patriotisme i dag? Et filmforedrag”  - Torsdag 7/11 kl.15.00-17.00

Sted:  Aalborg Stadsarkiv, Arkivstræde 1, 9000 Aalborg.

I læsesalen på Aalborg Stadsarkiv var vi den 07.11 mødt 29 tilhørere op for at høre Karsten Fledelius øse af sin kæmpe store viden om russisk og sovjetisk filmkunst gennem de seneste firs år.

   

Karsten fortalte at Stalin faktisk havde været en meget stor filmentusiast, og også meget kvalitetsbevidst på vegne af filmindustrien som i Sovjetunionen havde haft næsten uendelige budgetrammer, til brug i ”Det Sovjetiske Hollywood” . Filmtemaerne var meget ofte historiske, men kunne da også være almenmenneskelige og ofte med en rigtig god humor. Russerne har altid gået meget i teatre og biografer, og de fleste russere holder umådelig meget af deres ”gode gamle film”

Karsten formidlede på levende og interessant vis fortællinger om temaerne og tilblivelsen af syv forskellige særligt interessante russiske film fra perioden 1925 til 2002 og han supplerede fortællingerne med klip fra 3 af filmene. 

Det første filmklip var fra filmen Aleksander Nevskij (1938). Derefter holdt vi en kort pause hvor der blev serveret kaffe, the og småkager. Efter pausen blev der vist klip fra filmen Den Yderste Dom (1966)

Karsten Fledelius sluttede af med at beskrive og vise klip fra en moderne russisk film fra 2002 ”Russkij Kovcheg” der skildrer en drømmeagtig og eventyrlig vandring gennem 300 års russisk historie som på eventyrlig vis, og med baller og middagsselskaber, udspiller sig fra sale og korridorer i Eremitagepaladset i Sct. Petersborg. 

Efter godt et par timers samvær gik vi hver til sit, og de fleste vist nok efter at være blevet beriget ganske meget om russisk og sovjettisk filmkultur.

Omtale af: Svampetur Søndag den 29. september kl. 13 til 16.

 Se billeder fra svampeturen        -  

    klik her    Har du selv billeder fra turen, som du gerne vil vise andre, så send dem til os på dkrus.aalborg@gmail.com    

 Mødested: Hammer Bakker, den primitive lejrplads (Møgelmosevej 61) med indkørsel fra Vodskov nordpå ad vejen ”Gennem Bakkerne” og til højre lige før Brødlandshus (se kort).Følgende er godt at have med – men absolut ikke krævet: En kurv, en lille kniv og evt. en bålpande(bålgryde).

Søndag d. 29. september havde Dansk Russisk Forening Nordjylland arrangeret svampetur i Hammer Bakker med udgangspunkt i den primitive lejrplads. 22 voksne og 4 børn deltog, og vi havde været så heldige at få Esben Buch, som er naturvejleder ved Aalborg Kommune og har svampediplom, til at være vores svampefører - og det gjorde han super flot!

Vi fik en masse historier om myter og tidligere tiders forhold til svampe, og også malende beskrivelser af brug af svampe i andre dele af verden (f.eks. hvordan russiske kvinder måtte tygge giftige euforiserende svampe, ind til de var tilpas til mændene).

Vi kom forbi mange forskellige naturtyper med hver deres forskellige svampe - inde i bøgeskoven fandt vi f.eks. en masse tragtkantareller camouflerede imellem alle bladene. På et tidspunkt måtte vi kante os langs en skovsø, hvor stien var fyldt med vand, men fortroppen gjorde jævnligt holdt, så alle kunne nå op og høre Esben Buchs guldkorn.

Efter rundturen var alle vist på det rene med hvordan man genkendte rørhatte, pigsvampe og lamelsvampe - og ikke mindst hvad man skulle være særligt opmærksom på ift. giftige svampe.Da vi kom tilbage til den primitive lejrplads, fik vi Esben til at hjælpe med at godkende (eller kassere) svampene, så vi var sikre på, at vi ikke blev forgiftede. Herefter fik vi gang i bålet og fire pander fyldt med de indsamlede svampe (med et tilskud af købte champignon, portobellosvampe, bacon og fløde), og efter ret kort tid var der svampesandwich til alle.Resten af eftermiddagen nød vi med kaffe, kage og vodka til at rense halsen :-) Referat Thue Ørberg                                                             

Omtale af : Besøget på STS (Sail Training Ship) Shtandart. Den 03. juli 2019

Kaptajn Vladimir Martus var optaget af en briefing af alle Tall Ships Racing Kaptajnerne hos Aalborg by. Da han så ikke selv kunne være til stede, havde han bedt sin førstestyrmand Misja (Michael) om at være vært for os under vort private besøg. Misja guidede os på perfekt engelsk rundt på det stolte skib, og Misja fortalte meget levende om skibet at: Shtandart er en 1:1 kopi af Peter den Stores oprindelige fregat der blev bygget efter hollandsk mønster i Sct. Petersborg i 1703. Shtandart var på den tid et meget avanceret krigsskib, som med en besætning på 120 sømænd og 30 officerer, og med sine 24 kanoner, skulle bruges til forsvaret af Ruslands nye hovedstad. 

Skibet blev oplagt sidst i syttenhundred årene, men i 1997 gik Vladimir Martus sammen med gode venner og støttet af fonde i gang med at bygge en tro kopi. Skibet blev igen bygget i Sct. Petersborg på bare to år og stod så færdigt i 1999. Det har siden tjent som træningsskib med plads til 30 elever og en fast besætning på 10 mænd og kvinder. Vladimir Martus er stadig kaptajn og formand for fonden som ejer skibet. Skibet har endnu aldrig været oversøisk, men når der bliver vinter plejer de at sejle til Sydeuropa for at holde varmen fortalte Misja.

Efter den meget levende og interessante rundvisning bød skibet på the og kager i skibets messe. Vi havde selv medbragt lidt godt og sødt til besætningen, og på foreningens vegne overbragte Kai en sovenier fra Aalborg. Med ordene om, at vi gerne kommer og ser når Kaptajn Vladimir på sin hest stiger til toppen af byens højeste tårn ”Aalborg Tårnet” lige som skibets første ejer Zar Peter besteg Runde Tårn under sit besøg i København for godt 300 år siden, så fik skibet en indrammet plakat af Aalborg Tårnet.

Efter besøget på Shtandart spredte vi os lidt i flere retninger for at gå rundt og se på nogle af de mange andre flotte skibe som gæstede Aalborg under Tall Ships Races der fandt sted fra den 03. til 06. juli.  

Kl. 13 samledes de fleste af os så igen til en hyggelig fælles frokost på Restaurant Sanya lige bag havnefronten og nær Musikkens Hus. Ved 15 tiden brød selskabet op, men mange af os blev nok hængende på den spændende havnefront et par timer endnu.

 

Omtale af : Sommerfrokosten søndag den 16. Juni 2019 i Pumpehuset kl 13

                                                                

På en herlig varm sommerdag samlede vi hele 38 voksne og 16 børn til årets sommerfrokost.                     

Vores grillmestre, Jesper og Thue, havde sørget for at tre varme grill stod klare til Kl. 13 uden for Pumpehuset, hvor vi i timen forinden havde afholdt årets generalforsamling. 

Vi startede med at synge Katjusja og gik så hver i sær i gang med at grille de koteletter, pølser, flutes og andet godt som vi selv havde medbragt. Foreningen solgte kolde øl, vand og vin.      Stemningen var rigtig god og sommerlig. Det forekom os at der blev skabt nye gode bekendtskaber og alle så ud til at hygge sig med godt samvær.

Marsha og Thue havde arrangeret boldspil og leg for børnene. 

Efter maden lavede Luba kaffe, Masha og Zinaida serverede dejlige hjemmebagte kager og Dianna overraskede os med en meget flot hjemmelavet appelsinfromage.

Da vi alle var godt mætte og satte- efter et par timers siddende taffel, blev vi inviteret på en dejlig tur rundt om Nordens Kridtgrav af vores personlige naturvejleder Ulrik Eskildsen. Nogle få farede vist nok vildt, men det var god motion og alle nåede hjem til Pumpehuset i god behold. Med højt humør hjalp alle til med oprydningen, og efter en dejlig eftermiddag drog vi hver til sit ved 17 tiden.

       

Omtale af : Generalforsamling 2019 den 16. Juni 2019 i Pumpehuset kl 12

Efter nogle års pause vender vi  tilbage til vores traditionelle favoritplads i Pumpehuset ved Rugby-banen på Johannesmindevej 45, 9000 Aalborg. 

Pumpehuset ligger tæt på Aalborgs Centrum, og centralt på grænsen mellem Mølholm og Hasseris. 

Efter generalforsamlingen kan du fortsætte med at have en dejlig eftermiddag med deltagelse i foreningens traditionsrige og  børnevenlige sommerfrokost der afholdes samme sted med start kl. 13.00.   

Kontingentbetalende medlemmer af Dansk-Russisk Forening i Aalborg, Nordjylland vil pr. mail, og senest med 2 ugers varsel, blive indkaldt til årets generalforsamling.

Dagsorden iflg. vedtægter:

 

  

Referat af Generalforsamling 2019                                                                         

 Søndag den 16. juni 2016 

i Pumpehuset, Johannesmindevej 45, 9000 i Aalborg

Til stede: Jesper Ellekilde, Kai Hjorth, Jens Topholm, Bo Olsen, Oluf Nielsen, Mogens Brix, Nina Anker Hviid og Thue Ørberg

 

1)         Valg af dirigent og referent

Bo blev valgt til dirigent, Thue valgt til referent.

Bo konstaterede, at generalforsamlingen var rettidigt indkaldt via hjemmesiden og ruslandskalender-mail.

2)         Bestyrelsens beretning

Kai gennemgik årets aktiviteter.

- Generalforsamling og sommerfrokost på Egholm

- Deltagelse i Landsforeningens landskonference på Christiansborg med temaet ”Konfrontation eller diplomati”

- Nytårsfrokost i Frivillighuset.

Der er 15 betalende medlemmer for øjeblikket (inklusiv et firmamedlemsskab og plus to æresmedlemmer).

Beretningen blev enstemmigt godkendt.

3)         Planer om fremtidig virksomhed

- 20. juni deltagelse i Russiske Film i Biffen.

- 3. juli besøg på det russiske skib Shtandart ved Tall Ships Race

- 15. november deltagelse i Landsforeningens landskonference på Christiansborg med temaet ”Vestens og Ruslands værdigrundlag”

- Foredrag med landsformand Karsten Fledelius omkring russiske film

- Dukketeater-opera med forestillingen ”Eugen Onegin” af Pushkin

- Svampetur med naturvejleder

- Nytårsfrokost (forhåbentlig igen i Frivillighuset)

- Debatarrangement med aktuel dansk-russisk debattør

4)         Godkendelse af revideret regnskab.

Jesper fremlagde regnskabet, hvor det fremgik, at beholdningen var skrumpet lidt.

Regnskabet var revideret af vores revisor, Ulrik, og blev enstemmigt godkendt.

5)         Behandling af indkomne forslag.

Der var ikke kommet nogen forslag.

6)         Valg af bestyrelse og suppleanter.

Jesper, Kai og Thue blev genvalgt.

7)         Valg af revisor og revisorsuppleant.

Ulrik blev genvalgt som revisor og Bo blev genvalgt som revisorsuppleant.

8)         Eventuelt.

Nina nævnte, at der er planer om at få Marina Kvist til at afholde nogle aftener i Fjordgade hvor hun vil kunne fortælle om russiske sprogforhold

 Referat Thue Ørberg

Omtale af: Nytårsfrokost 2019. Lørdag den 26. januar kl 13.00

Så længe som nogen i Dansk-Russisk Forening i Aalborg kan erindre, så har vi hvert eneste år, med en enkelt undtagelse i 2018, afholdt foreningens nytårs frokost den sidste weekend i januar. Nytårsfrokosten har for Russisk-Aalborgenserne været den hyggeligste og mest traditionelle årlige begivenhed. Og her i året 2019 havde vi den store glæde, at hele 24 voksne og 4 børn deltog i festlighederne som fandt sted i de hyggelige lokaler på første sal i De Frivilliges Hus på Mølholmsvej 2 i Aalborg. Tidligere mødtes vi altid om aftenen, men i år startede vi allerede kl. 13. Så kunne vi jo tage børnene med, og også nå hjem til alle verdenshjørner med bus eller bil eller cykel, fra Frivillighusets store og frie parkeringsplads, efter festen som sluttede mellem 17 og 18. 

Bordene stod dækkede og Jesper åbnede straks sin bar med salg af øl og vand, så ingen skulle tørste under Kais velkomst og præsentation af foreningens egen musikstjerne, Leonora samt af dagens program. Så sang vi foreningens slagsang Katjuscha med musik fra en lydoptagelse med Den Røde Hærs Kor.

Zinaida havde fremtryllet årets Bortsj og hvidløgs-flutes som hun og Mogens serverede for gæsterne. Foreningen gav hertil et par glas Russkij Standart Vodka, og hermed var grunden rigtig godt lagt. Vi fortsatte et par gode timer med en Russisk-Dansk buffet med rigtig mange gode kulinariske lækkerier som hver enkelt deltager havde medbragt eller fremtryllet i Frivillighusets store køkken nedenunder. 

Efter frokosten sang vi Svantes lykkelige dag, tekstet på både russisk og dansk, og dygtigt akkompagneret af Leonora på sit Keyboard.

En hyggelig pensioneret officer fra Vodskov fortalte os herefter sin fine historie om hvordan et flot sjældent tjeneste-emblem båret af en russisk sogne-dommer i midten af 1800 årene, var blevet fundet på første verdenskrigs slagmarker, bragt til Danmark og endt i en 10 årig knægts (hans) lommer engang i 1946. Han havde henvendt sig til Dansk-Russisk Forening, og Luba havde så hjulpet ham med at få løst den 73 år gamle gåde om hvad der kunne fortælles om hans fine klenodie. En interessant og fin historie og Henning var meget glad for at komme og møde os.  

     

Efter Hennings historie gav foreningen kaffe, the og småkager, som dog blev lang overgået af de kager som Masja og Diana havde fremtryllet og medbragt.

Masja og Thue havde lavet en konkurrence for børnene. Luba og Kai havde Quiz-konkurrencer med spørgsmål om både Rusland og Danmark (russiske spørgsmål til danskerne, og danske spørgsmål til russerne) og så var der også en konkurrence om den bedste Dansk-Russiske vits som blev vundet af Thue. Nina var ”lykkens-gudinde” der havde købt præmierne og delte dem ud.

Leonora gav den hele armen med Mocow Nights og andre dejlige russiske og danske sange og viser og hele selskabet sang ivrigt med.

Jespers Bar var naturligvis åben lige til det sidste. Alle hjalp flittigt med til afrydning og opvask, og ved syttentiden gik vi hver til sit efter en rigtig god nytårsfrokost. Hvis vi skal bedømme det ud fra den aktuelle stemning og de umiddelbare udsagn, så starter vi nytårsfrokosten næste år igen allerede kl. 13, og meget gerne  igen i Frivillighusets hyggelige lokaler