יום הזיכרון לשואה ולגבורה

פולימורפיזם - המסע בזמן של ד"ר דנה אשכנזי

מצווים אנו לזכור ולא לשכוח! 

בכ"ז בניסן מצוין בישראל יום הזיכרון לשואה ולגבורה, המוקדש לזכרם ולהנצחתם של שישה מיליון היהודים שנרצחו באופן שיטתי על ידי הנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה. למעשה, החלה השואה כבר בשנת 1933, כאשר המפלגה הנאצית בראשותו של היטלר עלתה לשלטון בגרמניה, והגדירה לעצמה כמטרה מתוכננת בקפידה וכמפעל את השמדתו הכוללת של העם היהודי. התכנון המפורט והשימוש של הנאצים בטכנולוגיות מתקדמות, תוך שהם סוחפים אחריהם בצייתנות אומה שלמה, לשם השמדת עם בשם אידיאולוגיות גזעניות, הם משהו מפלצתי וחסר תקדים בתולדות המין האנושי.

יום הזיכרון לשואה ולגבורה חל שמונה ימים לפני יום העצמאות של מדינה ישראל, בכדי לציין את המעבר של העם היהודי משואה לתקומה. רשות הזיכרון לשואה ולגבורה "יד ושם" נוסדה בחקיקה בכנסת בשנת 1953, כשמטרת הקמתה הינה תיעוד תולדות העם היהודי בתקופת השואה, תוך הנצחת הסיפורים האישיים של כל אחד מהנספים והנחלת זיכרון השואה לדורות הבאים. אתר "יד ושם" ממוקם בהר הזיכרון בירושלים לא הרחק מהר הרצל, והוא מכיל אוסף מוזיאונים (היכל השמות אוהל יזכור, יד לילד, בקעת הקהילות, ומוזיאון היסטורי), ארכיון וספרייה לתיעוד השואה, בית ספר להוראת השואה, מכון בינלאומי לחקר השואה, אנדרטאות, מצבות זיכרון ופסלי הנצחה, וכן את שדרת חסידי אומות העולם. בשנת 1959 חוקקה הכנסת לשם הנצחת השואה את חוק יום הזיכרון לשואה ולגבורה.

השואה – סרט תעודה (יש ושם, הופק על ידי שירות הסרטים הישראלי, כאן ארכיון – אוצרות השידור הישראלי). סרט (27:13 דק') המתעד את השואה תוך כדי סיור במוזיאון יד ושם. בימוי ותסריט: בן קרנר, צילום: יכין הירש.

התקווה בברגן בלזן (1:18 דק') – בסרטון שצולם ב-15 באפריל 1945 שחררו כוחות בריטים את מחנה הריכוז ברגן בלזן. בשבת שאחרי השחרור הניצולים היהודים נפגשו במחנה הריכוז לקידוש ושרו יחדיו בשארית כוחותיהם את המנון 'התקווה'.

מדמואזל בביצוע קרן הדר (אנגלית, 5:59 דק'). השיר נכתב והולחן לכבוד יום הולדתה ה-90 של אנדרה גלן שהשתתפה בהצלת ילדים יהודים רבים בבלגיה בימי השואה. מלים: דליה ושאול הראל, דן אלמגור. לחן: רפי קדישזון.

השירות היהודי נשמע מסביב לעולם: בשידור חי מגרמניה (5:55 דק'). קטעים מהשידור היהודי הראשון שהתקיים מגרמניה הכבושה באאכן בשנת 1944. באדיבות הוועד היהודי האמריקאי.

חסידי אומות העולם 

התואר "חסיד אומות העולם" ניתן למעטים שפעלו למען הצלת יהודי אירופה ממוות בתקופת השואה, תוך כדי שהם מסכנים בכך את חייהם ואת חיי משפחותיהם. מקור הביטוי "חסיד אומות העולם" בהלכה, שם הכוונה היא לגוי המקיים את שבע מצוות בני נח, שהן מצוות אוניברסאליות  מוסריות החלות על  כל בני האדם. 

"וַיְבָרֶךְ אֱלֹהִים, אֶת נֹחַ וְאֶת בָּנָיו; וַיֹּאמֶר לָהֶם פְּרוּ וּרְבוּ, וּמִלְאוּ אֶת הָאָרֶץ. וּמוֹרַאֲכֶם וְחִתְּכֶם, יִהְיֶה,

עַל כָּל חַיַּת הָאָרֶץ, וְעַל כָּל עוֹף הַשָּׁמָיִם; בְּכֹל אֲשֶׁר תִּרְמֹשׂ הָאֲדָמָה וּבְכָל דְּגֵי הַיָּם, בְּיֶדְכֶם נִתָּנוּ.

כָּל-רֶמֶשׂ אֲשֶׁר הוּא חַי, לָכֶם יִהְיֶה לְאָכְלָה: כְּיֶרֶק עֵשֶׂב, נָתַתִּי לָכֶם אֶת כֹּל.

אַךְ בָּשָׂר, בְּנַפְשׁוֹ דָמוֹ לֹא תֹאכֵלוּ. וְאַךְ אֶת דִּמְכֶם לְנַפְשֹׁתֵיכֶם אֶדְרֹשׁ, מִיַּד כָּל חַיָּה אֶדְרְשֶׁנּוּ;

וּמִיַּד הָאָדָם, מִיַּד אִישׁ אָחִיו אֶדְרֹשׁ, אֶת נֶפֶשׁ הָאָדָם. שֹׁפֵךְ דַּם הָאָדָם, בָּאָדָם דָּמוֹ יִשָּׁפֵךְ:

כִּי בְּצֶלֶם אֱלֹהִים, עָשָׂה אֶת הָאָדָם. וְאַתֶּם, פְּרוּ וּרְבוּ; שִׁרְצוּ בָאָרֶץ, וּרְבוּ בָהּ."

(בראשית, פרק ט', פסוק א').

 

ב"יד ושם" מונצחים על קיר של כבוד שמותיהם של חסידי אומות העולם לשם הנצחת מעשיהם, ולאות הכרת תודה מצד העם היהודי על המוסר הגבוה שהפגינו אנשים נדירים אילו במהלך השואה - זיכרון "לחסידי אומות העולם ששמו נפשם בכפם להצלת יהודים."

מחשכה לפוטו-אלסטיות – סיפורו המרגש של המדען, הממציא והתעשיין פליקס זנדמן

פליקס זנדמן נולד למשפחה יהודית אמידה בעיירה קטנה בפוין. לאחר שהשואה החריבה את עולמו, הצליח זנדמן לבנות את חייו מחדש, תוך השגת הצלחות מדעיות ועסקיות יוצאות דופן. סיפורו שזור בסיפורי גבורתם של האנשים שבזכותם ניצל, והוא סיפור ניצחונה של הרוח האנושית.

מאמר זה פורסם לראשונה בכתב העת גליליאו: דנה אשכנזי, "מחשכה לפוטו-אלסטיות", גליליאו – כתב עת למדע ולמחשבה, גיליון 105,  מאי 2007, עמודים 50 - 59. 

החברים של אנה פראנק מגן הילדים באמסטרדם נפגשים לראשונה בישראל (2:21 דק') – שלושת חבריה הטובים של אנה פראנק נפגשים 70 שנה אחרי פרסום המהדורה הראשונה של "יומנה של אנה פרנק" (שודר במהדורת החדשות של "כאן").

הניצחון הסופי של פליקס זנדמן (שעה) – סרטו של חיים הכט על חייו של ניצול השואה, המדען והתעשיין ד"ר פליקס זנדמן.

הייתם צריכים להיות שם – כיצד ההומור סייע ליהודים בזמן השואה להתמודד עם הזוועות? (כאן דוקו, 53:52 דק') טל פרידמן יוצא למסע דוקומנטרי על מנת לבחון מתוך שיחות עם ניצולים כיצד ההומור סייע ליהודים להתמודד עם זוועות השואה.

יהודה פוליקר – אפר ואבק (4:34 דק'). אלבומו השלישי של הזמר יהודה פוליקר, שנוצר בשיתוף עם יעקב גלעד, שהפיק וכתב את מרבית השירים. האלבום יצא לאור בינואר 1988 והוא עוסק בבני הדור השני לניצולי השואה.