Valentí Julià

Neix el 1929, la seva vida ha transcorregut sempre a l’Hospitalet, i ja de més gran, també ha passat felices estances a Collbató. Cursa estudis de ceràmica a l’Escola Massana amb el ceramista Josep Llorens Artigas. Treballa amb els germans Serra i es dedica a la ceràmica i a l’escultura fins l’any 1970. Ha obtingut diferents premis d’escultura.

Com a dibuixant ha col·laborat i col·labora en diversos diaris, entre d’altres, El Periòdico, El Baix Llobregat, Xipreret, L’Hospitalet informatiu. Ha publicat alguns llibres i n’ha il·lustrat molts d’altres, destaquem: Francesc Marcé. Més vell que l'olivera: històries de la història d'un poble mil·lenari L'Hospitalet de Llobregat. L'Hospitalet de Llobregat: Ateneu de Cultura Popular, 1995.

Ha exposat els seus dibuixos, i fins i tot, a participat en la confecció del gegant Mansuet i modelat la geganta Marta de Collbató.

L'any 2010 el Centre Cultural Barrades va acollir una exposició: "Escultura, Pintura i Dibuix de Valentí Julià" en què va recollir molts anys de la trajectòria vital de l'artista.

En Ferran Soriano ens diu d’ell: “És un artista polifacètic d’aquells d’ofici, coneixedor de tècniques molt variades, fruit d’estudis i treball des de ben jove. Amb gran dosi de curiositat i imaginació que es reflecteix en les diferents tecles que ha tocat en el seu quefer”.

"A finals de l’any 1990 el meu net primer, estava tan afeccionat amb una joguina que em sembla que es deia “Lego” unes peces que anaven acoblant-se unes amb les altres. I va construir una “nau espacial” així ho deia ell, hi va agafar gran afició, fou quan la vaig veure que de seguida s’hem va encendre la “llum”, vaig pensar li faré un conte".

"I així, fins que n’he fet quinze o setze perquè els nets han anat augmentant fins a vuit. I els últims els he dedicat ja com per a més grans, de personatges destacats pel seu mèrit als quals es van homenatjant durant tot un any. Són Gaudi, Dalí, Cervantes, Mozart, Rusiñol i Rodoreda".

2008. Valentí Julià.

http://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=a&searcharg=Juli%C3%A0+i+Sadurn%C3%AD%2C+Valent%C3%AD+&searchscope=23

Any internacional dels boscos. Naciones Unides Assemblea General 2011. [L'Hospitalet de Llobregat: l'autor] 2011.

Tots els anys en Valentí escriu un conte pels seus nets l'Aïna, l'Adrià, l'Óscar, en Marc i l'Ariadna. Sempre mira de relacionar-ho amb un fet destacable, l'Any Internacional com enguany o la celebració d'un aniversari.

Darwin. L'home que canvià la història de la ciència. [L'Hospitalet de Llobregat: l'autor] 2010.

Astronomia. Galileo Galilei un dels millors astronoms de la seva época. [L'Hospitalet de Llobregat; l'autor] 2009.

[et. al.]. Església de Santa Maria o Ermita de la Salut de Collbató. Collbató : Associació de Fidels de la Mare de Déu de la Salut de la Parròquia de Sant Corneli de Collbató, 2009

L’Ermita de la Salut és una construcció humil i senzilla, però de gran valor històric, sentimental i religiós per a tots els collbatonins. Esmentada per primera vegada l’any 1376, ha estat reformada i reconstruïda en diverses ocasions. És doncs, un edifici que forma part del nostre passat i del nostre present. Aquest llibre, amb abundant material gràfic, tant fotografies com reproduccions d’opuscles, pretén difondre la seva història.

Mercè Rodoreda. Principal escriptora catalana de l’època de la postguerra. [L’Hospitalet de Llobregat: l’autor], 2008.

Santiago Rusiñol. Capdavanter del Modernisme. [L’Hospitalet de Llobregat: l’autor], 2007.

Any Mozart. Adaptació de la flauta màgica. [L'Hospitalet de Llobregat: l'autor], 2006.

Cervantes a Barcelona. [L'Hospitalet de Llobregat: l'autor], 2005.

Recordant Dalí. [L'Hospitalet de Llobregat: l'autor], 2004.

Visita a l'obra Gaudí. [L'Hospitalet de Llobregat: l'autor], 2002.

Als meus nets Manel, Núria, Artal i Ariadna per les seves afeccions. [L'Hospitalet de Llobregat: l'autor], 2001.

La Núria va a l'escola. [L'Hospitalet de Llobregat: l'autor], 2000.