Άλγεβρα Β΄ Λυκείου

Κεφάλαιο 1ο - Συστήματα

Παραθέτω εδώ ένα φύλλο εργασίας για τη διδασκαλία των μη γραμμικών συστημάτων με το λογισμικό GeoGebra

Οδηγίες προσεχώς

Κεφάλαιο 3ο - Τριγωνομετρία

                                             Πηγή facebook

3.1. Τριγωνομετρικοί Αριθμοί Γωνίας  

Εφαπτομένη Οξείας Γωνίας: Φύλλο Εργασίας 

Οι επόμενοι τρεις είναι από το Ψηφιακό Σχολείο

Τριγωνομετρικοί Αριθμοί Γωνίας- Ο Τριγωνομετρικός Κύκλος

Τριγωνομετρικοί Αριθμοί Οποιασδήποτε Γωνίας

Το ακτίνιο ως μονάδα μέτρησης Γωνιών:

Μετρηση γωνιών σε ακτίνια

How angles are measured in radians

How angles are measured in radians <3 <3

Δημοσιεύτηκε από Physics στις Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2015

3.2. Βασικές Τριγωνομετρικές Ταυτότητες    

3.3. Αναγωγή στο Πρώτο Τεταρτημόριο 

Αξιόλογοι Σύνδεσμοι για Διδακτικές Επεμβάσεις

Στόχος του φύλλου εργασίας είναι να κατανοήσει ο μαθητής την έννοια της εφαπτομένης οξείας γωνίας και να τη συνδέσει με την κλίση ενός ανηφορικού δρόμου. Το φύλλο αυτό είναι μπορεί να διδαχθεί αυτούσιο και στη Β΄ Γυμνασίου.

Προτείνεται για διδασκαλία την πρώτη διδακτική ώρα του κεφαλαίου ως εισαγωγή και υπενθύμιση των βασικών τριγωνομετρικών εννοιών.

Ο καθηγητής, για να κινήσει το ενδιαφέρον της τάξης μπορεί να ρωτήσει αν κάποιος μαθητής έχει δίπλωμα! ή καλύτερα αν ξέρει να οδηγεί. Αν κάποιος απαντήσει ότι ξέρει μπορεί να ρωτήσει αν γνωρίζει καλά τα σήματα της τροχαίας, αν γνωρίζει το διπλανό σήμα κλπ.

Σάββατο, 7 Απριλίου 2012 

5.1. Εκθετική Συνάρτηση

Συνήθως η διδασκαλία της παραγράφου αυτής περιορίζεται κυρίως στη θεωρία ως τη σελίδα 129 του σχολικού βιβλίου και στις αντίστοιχες ασκήσεις. Δε δίνεται έμφαση ή μπορεί να παραληφθεί και εντελώς, η θεωρία που περιλαμβάνεται στις σελίδες 129 και 130, δηλαδή ο αριθμός e και ο νόμος της εκθετικής μεταβολής και κατά συνέπεια οι αντίστοιχες ασκήσεις. Στη συνέχεια σκιαγραφώ πως δίδαξα εγώ αυτές τις δύο υποενότητες, δίχως να έχω διδάξει την παράγραφο του ανατοκισμού.

 

1η Διδακτική Ώρα

Μοίρασα στους μαθητές το παρακάτω φύλλο εργασίας, το οποίο διδάσκω και στη γενική παιδεία της Γ΄ Λυκείου, στο κεφάλαιο της Στατιστικής.

Συντελεστής Αύξησης ή Μείωσης (Ποσοστά)

Φύλλο Εργασίας Λύσεις του Φύλλου Εργασίας

Στο φύλλο αυτό οι μαθητές εξασκούνται στον υπολογισμό ποσοστών από μνήμης. Ακόμη μαθαίνουν ότι αν πολλαπλασιάσουμε έναν αριθμό με το 1,2 ο αριθμός αυτός αυξάνει κατά 20% ενώ αν τον πολλαπλασιάσουμε με το 0,85 ο αριθμός μειώνεται κατά 15%. Στο φυλλάδιο ονομάζω το 1,2 συντελεστή αύξησης και το 0,85 συντελεστή μείωσης, δίχως να είμαι σίγουρος ότι είναι δόκιμοι οι όροι. Μετά από αυτή τη διδασκαλία απλοποιείται εξαιρετικά η λύση των προβλημάτων που γίνεται επαναλαμβανόμενη αύξηση ή μείωση κατά ένα ποσοστό, όπως τα προβλήματα 6 και 8 στις σελίδες 132 και 133 του σχολικού βιβλίου. Γίνεται ακόμη ευκολότερα κατανοητός ο ορισμός του αριθμού e, όπως εξηγώ παρακάτω. Θεωρώ τη συγκεκριμένη προσέγγιση προτιμότερη από την εισαγωγή του επιτοκίου τ%, που ακολουθείται στο σχολικό βιβλίο.

2η Διδακτική Ώρα

Πρόβλημα 6 του σχολικού βιβλίου:

Αν αφήσουμε το καπάκι ενός πεντάλιτρου δοχείου με βενζίνη ανοικτό, η βενζίνη εξατμίζεται με ρυθμό 20% ανά εβδομάδα.

α) Να βρείτε τη συνάρτηση που δίνει την ποσότητα της βενζίνης στο δοχείο μετά από t εβδομάδες.  β) Να κάνετε τη γραφική της παράσταση.

γ) Με τη χρήση υπολογιστή τσέπης να διαπιστώσετε ότι μετά από 40 εβδομάδες μόνο η μυρωδιά της βενζίνης θα υπάρχει στο δοχείο.

Η λύση τους είναι απλούστατη διότι οι μαθητές γνωρίζουν ότι όταν πολλαπλασιάζουμε έναν αριθμό με το 0,8, τότε αυτός ελαττώνεται κατά 20%.

Λέμε λοιπόν: αρχικά (t=0) η βενζίνη στο δοχείο ήταν 20 λίτρα

Μετά από 1 εβδομάδα ήταν 20 επί 0,8

Μετά από 2 εβδομάδες ήταν 20 επί 0,8 επί 0,8 = 20 επί (0,8)2

Μετά από 3 εβδομάδες ήταν 20 επί (0,8)3 κλπ.

Χρειάζεται κανείς να εξηγήσει το κουμπί xy σε επιστημονικό κομπιουτεράκι για τον υπολογισμό της δύναμης αριθμού. Η απάντηση στο γ υποερώτημα στο λυσάρι είναι λάθος, δίνουμε τη σωστή, 0,000664 λίτρα και ζητάμε από τους μαθητές να το διαβάσουν (664 εκατομμυριοστά του λίτρου).

Για το σπίτι τους έβαλα το πρόβλημα 8 στη σελίδα 133 καθώς και άλλες δύο παρόμοιες. Τις έλυσαν σχεδόν όλοι.

 

Κατόπιν έγινε διαπραγμάτευση του παρακάτω προβλήματος (από το βιβλίο: Άλγεβρα Β΄ Λύκείου του Α. Μπάρλα, Ελληνοεκδοτική):

Έστω Q(t)=αβt, α,β>0   η συνάρτηση που δίνει το πλήθος των βακτηριδίων μιας κοινωνίας μετά από t ημέρες από τη στιγμή που άρχισε η μελέτη ανάπτυξης βακτηριδίων. Αν μετά από 72 ώρες το πλήθος των βακτηριδίων είναι 1024 και μετά από 13 ημέρες είναι 1 βακτηρίδιο, τότε:

α) Να βρείτε τον αρχικό πληθυσμό των βακτηριδίων    (Απ: 213

β) Να βρείτε μετά από πόσες ημέρες το πλήθος των βακτηριδίων θα είναι το μισό του αρχικού πληθυσμού των βακτηριδίων.    (Απ: 1 ημέρα)

γ) Να βρείτε τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται, ώστε να έχει μείνει το πολύ το 1/8 του αρχικού πλήθους βακτηριδίων.   (Απ: 3 ημέρες)

3η Διδακτική Ώρα

Συζητήθηκε το παρακάτω πρόβλημα για να οριστεί ο αριθμός e (σελίδα 129 του σχολικού βιβλίου) όπως σκιαγραφείται παρακάτω.

 

Ο αριθμός e

Έχουμε 1 εκατομμύριο ευρώ και το τοκίζουμε με τόκο 100% , τι ποσό θα πάρουμε μετά από ένα έτος;     Θα πάρουμε 2 εκατομμύρια ευρώ.

1 φορά αύξηση 100%                        1∙2=2

Αν κατά τη διάρκεια του έτους το τοκίσουμε 2 φορές και στο τέλος κάθε εξαμήνου το ποσό θα έχει αυξηθεί κατά 50% κάθε φορά (δηλαδή στο τέλος του κάθε εξαμήνου θα παίρνουμε τόκο 50%),  τότε τι ποσό θα πάρουμε στο τέλος του έτους;

2 φορές αύξηση, 50% κάθε φορά      1∙1,5∙1,5=(1,5)2=2,25                                                                                                               (1+1/2)2  

(50% αύξηση σημαίνει ότι πολλαπλασιάζουμε με 1,5)  Συνεχίζουμε τις ερωτήσεις με τον ίδιο τρόπο.

4 φορές αύξηση, 25% κάθε φορά                 1∙1,25∙1,25∙1,25∙1,25=(1,25)4=2,4414  

(1+1/4)4

10 φορές αύξηση, 10% κάθε φορά    (1,1)10=2,59 

(1+1/10)10                      

100 φορές αύξηση, 1% κάθε φορά    (1,01)100=2,7048                                                                                                                  (1+1/100)100            

1000 φορές αύξηση, 1‰ κάθε φορά            (1,001)1000=2,7169                                                                                                     (1+1/1000)1000                  

10000 φορές αύξηση, 0,1‰ κάθε φορά       (1,0001)10000=2,7181                                                                                                       κλπ

Την τελευταία στήλη με την ακολουθία τη συμπληρώνουμε στο τέλος, αφού ολοκληρώσουμε την αριστερή στήλη.

To όριο της ακολουθίας  (1+1/ν)ν όταν το ν τείνει στο άπειρο είναι ίσο με τον αριθμό e=2.7 1828 1828 45 90 45

Δίνουμε ιστορικά στοιχεία για τον αριθμό αυτό, ποιος τον ανακάλυψε, πότε, γιατί δε συμβολίζεται με ελληνικό γράμμα όπως ο π (γιατί δεν τον είχαν βρει οι αρχαίοι έλληνες αφού δεν είχαν αναπτύξει τον αλγεβρικό συμβολισμό, δεν ανακάλυψαν την άλγεβρα, όπως και η λέξη άλγεβρα έχει αραβική προέλευση και όχι ελληνική (π.χ. μαθηματικά, φυσική, βιολογία, ιστορία, φιλοσοφία κλπ.)

Δυστυχώς δε μπορούμε εύκολα να εξηγήσουμε γιατί αυτός ο αριθμός είναι τόσο σημαντικός, δηλαδή ότι ο ρυθμός αύξησης της εκθετικής συνάρτησης ex είναι ίσος με την ίδια τη συνάρτηση, τους λέμε ότι θα ασχοληθούν ξανά με το θέμα στην τρίτη λυκείου.

Βλέπε και τη σελίδα του συναδέλφου Αιμίλιου Βλαστού.

Νόμος της Εκθετικής Μεταβολής, ημιζωή, αρχαιολογία κλπ, λύση άσκησης 7, σελίδα 133 στο σχολικό βιβλίο (της χρονιάς 2011-2012).

  

Παιγνίδι Ραδιοχρονολόγησης από τις εξαιρετικές προσομοιώσεις του πανεπιστημίου του Colorado      

Τυπολόγιο Τριγωνομετρίας (ύλη 2015) για να το συμπληρώσουν οι μαθητές. Προτείνεται να το συμπληρώσουν οι μαθητές στο τέλος του κεφαλαίου και μετά να τους δώσουμε το συμπληρωμένο και να διορθώσει ο καθένας του διπλανού του (και να βαθμολογήσει ίσως, ή να κερδίσει όποιος το συμπληρώσει με τα λιγότερα λάθη).

Φυλλάδιο με ασκήσεις.

3.4 – Οι Τριγωνομετρικές Συναρτήσεις 

Φύλλο Εργασίας στις Τριγωνομετρικές Συναρτήσεις και Λύσεις του Φύλλου Εργασίας

Αρχείο GeoGebra

Αρχειο GeoGebra 2

Σύνδεσμος εικόνας

Φυλλάδιο με Ασκήσεις στο Κεφάλαιο της Τριγωνομετρίας σε αρχείο Αcrobat

 

Κεφάλαιο 4ο - Πολυώνυμα - Πολυωνυμικές Εξισώσεις

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Αντίστροφες Εξισώσεις

Ως γνωστόν, σύμφωνα με τις οδηγίες για τον εκπαιδευτικό, οι αντίστροφες πολυωνυμικές εξισώσεις είναι εκτός ύλης. Έχοντας όμως φέτος το καλύτερο τμήμα του σχολείου και ένα από τα καλύτερα που έχουν περάσει, όπου ακόμα και οι μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης είναι οι περισσότεροι άριστοι στα μαθηματικά, αποφάσισα να τους διδάξω κάποια πράγματα επιπλέον, αφού τα του σχολικού βιβλίου τα γνώριζαν ήδη από το φροντιστήριο.

Φύλλο Εργασίας

Λύσεις του Φύλου Εργασίας

Για τον ίδιο λόγο τους δίδαξα πολλά από τα θέματα των πανελλαδικών και κάποια επιπλέον, τα οποία περιλαμβάνονται στο φυλλάδιο με ασκήσεις του κεφαλαίου των πολυωνύμων.

 

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Όγκος Ορθογωνίου Παραλληλεπιπέδου:    Φύλλο Εργασίας      Λύσεις του Φύλλου Εργασίας

Φύλλο Εργασίας για να κατανοήσουν οι μαθητές τον υπολογισμό του Όγκου του Ορθογωνίου Παραλληλεπιπέδου. Η ύλη ανήκει στη Στερεομετρία της Β΄ Γυμνασίου, αλλά σπανίως διδάσκεται. Θεωρώ ότι μια διδακτική ώρα αφιερωμένη σε κάτι που δεν είναι ακριβώς στα πλαίσια της ύλης δεν είναι λανθασμένη επιλογή. Μετά από αυτό προτείνεται να λυθούν από τους μαθητές κάποια από τα προβλήματα  του σχολικού βιβλίου στις σελίδες , για την επίλυση των οποίων χρειάζεται ο όγκος του ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου (και του κυλίνδρου).

 

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Φυλλάδιο με Ασκήσεις στο κεφάλαιο των πολυωνύμων και αρχείο που περιέχει απαντήσεις σε κάποιες ασκήσεις, για διευκόλυνση του διδάσκοντα.

Κεφάλαιο 5ο - Εκθετική και Λογαριθμική Συνάρτηση