Αστρονομία

Το μάθημα της Αστρονομίας ως μάθημα επιλογής για τους μαθητές της Β΄ Λυκείου δυστυχώς καταργήθηκε. Ευτυχώς πρόλαβα να το διδάξω μια και μοναδική φορά, τη σχολική χρονιά 2013-2014. Δεν ανέβασα τότε το υλικό που παρήγηγα για τη διδασκαλία του μαθήματος και τώρα μου φαίνεται δίχως νόημα να το κάνω. Κάποια φύλλα εργασίας που είχα φτιάξει τότε για εργασία των μαθητών σε ομάδες στο εργαστήριο των υπολογιστών βασίζονταν στις εξερευνήσεις ενός ιστοτόπου που δεν λειτουργεί πλέον.

Παρόλα αυτά κάθε σχολικό έτος αφιερώνω 2 ή 3 διδακτικές ώρες στο εργαστήριο τις οποίες ξεκλέβω από τα άλλα μαθήματα για να φέρω τους μαθητές της Β΄ Λυκείου σε επαφή με την επιστήμη της αστρονομίας, έστω και τόσο σύντομη.

Εκπαιδευτικές Προσομοιώσεις

Δύο εξαιρετικές προσομοιώσεις (εδώ και εδώ) σχετικά με την επιδραση της βαρύτητας στην κίνηση των πλανητών γύρω από τον ήλιο, των δορυφόρων γύρω από τους πλανήτες και των συστημάτων με δύο ή περισσότερα άστρα, από το πανεπιστήμιο του Colorado.

Προσφέρεται για μάθημα στο εργαστήριο των υπολογιστών του σχολείου.

Ο Αστερισμός του Ωρίωνα

Βίντεο σχετικό με την ταχύτητα του φωτός!

Βίντεο του National Geographic για τα κοντινά μας Άστρα

Προσομοίωση του Ηλιακού μας Συστήματος

Βίντεο : Ο "χορός" της Γης και της Αφροδίτης γύρω από τον Ήλιο

Συνέντευξη του Διονύσιου Σιμόπουλου, αστρονόμου και διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου.

Στη συνέντευξη αυτή αναφέρεται στα διαστημόπλοια Voyager I και ΙΙ, στη διαστολή του σύμπαντος και στην κυρίαρχη άποψη των επιστημόνων σήμερα, όσον αφορά στην ύπαρξη της εξωγήινης ζωής σύμφωνα με την οποία υπάρχουν δισσεκατομμύρια πολιτισμοί στο σύμπαν αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους.

Παρουσιάσεις Αστρονομίας με το GeoGebra και ασκήσεις γεωμετρίας από τον μαθηματικό Γιώργο Λαγουδάκο εδώ και εδώ

Πώς η σελήνη μας έσωσε από μια μεγάλη σύγκρουση αστεροειδή...!!! (βίντεο)