Υποστηρικτικό Υλικό για τους Μαθηματικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

                                                 Υποστηρικτικό Υλικό για τα Μαθηματικά του Γυμνασίου και του Λυκείου

Ο δικτυακός αυτός τόπος απευθύνεται στους μαθηματικούς που διδάσκουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και περιέχει υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία των μαθηματικών.

Το υλικό αυτό περιλαμβάνει φυλλάδια με ασκήσεις, φύλλα εργασίας για την εισαγωγή νέων (για τους μαθητές) εννοιών και σενάρια και φύλλα εργασίας για τη διδασκαλία των μαθηματικών με χρήση νέων τεχνολογιών.

Η δομή του δικτυακού τόπου ακολουθεί τα σχολικά βιβλία. Σε κάποιες παραγράφους έχω προσθέσει και συνδέσμους που κατά την γνώμη μου βοηθούν στη διδασκαλία της συγκεκριμένης ενότητας.

Όλα τα φύλλα εργασίας και τα φυλλάδια των ασκήσεων του δικτυακού τόπου διατίθενται ως έχουν και μπορούν να τροποποιηθούν, να εκτυπωθούν και να διανεμηθούν ελεύθερα. Αν ο χρήστης επιθυμεί μπορεί να αναφέρει την πηγή χωρίς όμως αυτό να απαιτείται.

Ο δικτυακός τόπος, στο μεγαλύτερο μέρος του εμπεριέχει παλαιότερη εργασία μου, κάποια από την οποία δεν με ικανοποιεί πλέον. Τα τελευταία τρία χρόνια ασχολούμαι με την διαφοροποιημένη εργασία και τη διδασκαλία σε ομάδες. Μικρό μέρος των ενδιαφερόντων μου παρουσιάζονται εδώ. Επιφυλάσσομαι να αναρτήσω στο μέλλον περισσότερο υλικό που των τελευταίων χρόνων.

Φιλοσοφία του Δικτυακού Τόπου

Όσον αφορά στην ύλη του λυκείου ο δικτυακός τόπος περιέχει φυλλάδια με ασκήσεις, φύλλα εργασίας για τη διδασκαλία των μαθηματικών με  χρήση των νέων τεχνολογιών και συνδέσμους στο διαδίκτυο σχετικούς με την εκάστοτε ενότητα διδασκαλίας. Σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια να περιγραφεί η πορεία της διδασκαλίας. Είναι όσα θα έλεγα σε ένα νέο συνάδελφο που θα ζητούσε τη συμβουλή μου για να διδάξει κάποια μαθηματική ενότητα.

Όσον αφορά στην ύλη του Γυμνασίου ο δικτυακός τόπος περιλαμβάνει φύλλα εργασίας, τα οποία κατασκεύασα τα σχολικά έτη 2009-2011, που δίδασκα στο 4o Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας.

Τα φύλλα εργασίας αυτά τα τροποποιημένα και βελτιωμένα, μαζί με αρκετά άλλα που κατασκεύασα τα επόμενα χρόνια τα έχω συμπεριλάβει σε ένα βιβλίο και σε ένα δεύτερο τις λύσεις τους με τίτλο "Διδασκαλία των Μαθηματικών με Φύλλα Εργασίας για το Γυμνάσιο, Βιβλίο Μαθητή" και "Βιβλίο Εκπαιδευτικού" (περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο εδώ). Το βιβλίο για το μαθητή περιλαμβάνει 80 φύλλα εργασίας για τις 3 τάξεις του Γυμνασίου και το βιβλίο του εκπαιδευτικού περιλαμβάνει τις λύσεις τους καθώς και οδηγίες για τη διδακτική τους αξιοποίηση. Κάποια από τα φύλλα αυτά ανά καιρούς τα είχα ανεβάσει στον ιστότοπο, στο βιβλίο όμως έχουν συμπεριληφθεί σε νέα βελτιωμένη εκδοχή.        

 

https://sites.google.com/site/akoulouris21/home/%CE%B4%CE%B9%CE%B4%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE2.png
          
 

Ένα μέρος του υλικού που αφορά στο γυμνάσιο και παραμένει στον ιστότοπο το κατασκεύασα παλαιότερα και δεν το έχω τροποποιήσει έκτοτε. Κάποια φύλλα εργασίας αποτελούν τις πρώτες μου προσπάθειες να αξιοποιήσω το λογισμικό GeoGebra στη διδασκαλία. Τα επόμενα χρόνια μεσολάβησε η παρακολούθηση του ΠΑΚΕ η εμπειρία που απέκτησα υλοποιώντας την επιμόρφωση του Β΄ επιπέδου για τη διδασκαλία των μαθηματικών με χρήση των νέων τεχνολογιών, με αποτέλεσμα σήμερα να διαφωνώ με κάποια από αυτά ως διδακτικές προτάσεις. Ένας μέρος των τωρινών μου απόψεων για τη διδασκαλία των μαθηματικών με χρήση των νέων τεχνολογιών παρουσιάζεται στο άρθρο Διδασκαλία των Ιδιοτήτων του Ορθικού Τριγώνου με Χρήση Λογισμικού Δυναμικής Γεωμετρίας και στο  Μη Γραμμικά Συστήματα: Μια Διδακτική Πρόταση με Χρήση Εκπαιδευτικού Λογισμικού, που είναι υπό έκδοση, όπως και στα δύο βιβλία μου που επίσης είναι υπό έκδοση.

Παρά τη σχετική διαφωνία μου όμως, αφήνω αναρτημένες τις πρώτες αυτές προσπάθειές μου για συναισθηματικούς λόγους και γιατί ίσως κάποιος επιθυμεί να τις αξιοποιήσει ως έχουν.

'Ο,τι περιέχεται στον ιστότοπο ευελπιστώ ότι είναι άμεσα εφαρμόσιμο, εναρμονισμένο με την καθημερινή πρακτική της διδασκαλίας όπως προκύπτει από το αναλυτικό πρόγραμμα και τις ανάγκες των μαθητών. Όλα τα φυλλάδια και τα φύλλα εργασίας που περιέχονται έχουν υλοποιηθεί στην τάξη και κατά την προσωπική μου άποψη "δουλεύουν", το πόσο αποτελεσματικά βέβαια απομένει να κριθεί από το συνάδελφο που θα τα χρησιμοποιήσει. Η προσπάθειά μου είναι να συγκεράσω τις σύγχρονες απόψεις της διδακτικής των μαθηματικών με την καθημερινή σχολική πρακτική.

Ο ιστότοπος απέχει πολύ από το να είναι πλήρης, δεν είναι άλλωστε αυτός ο σκοπός του. Είναι ακόμη άνισος αφού κάποιες ενότητες είναι αναπτυγμένες σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι άλλες.

Για κάποια φύλλα εργασίας δίδεται και ξεχωριστό αρχείο με πρόχειρες λύσεις. Αυτό γίνεται για να διευκολυνθεί η διδάσκουσα που θα επιχειρήσει να τα χρησιμοποιήσει. Όσον αφορά στο Γυμνάσιο μπορεί και ένας γονιός που θυμάται κάπως τα μαθηματικά και επιθυμεί να βοηθήσει το παιδί του (και με τη βοήθεια του αρχείου με τις λύσεις λύσεων που δίνεται) να τα χρησιμοποιήσει.

Κάποια αρχεία είναι σε μορφή Microsoft word, ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε να τα τροποποιήσει και να τα προσαρμόσει στη δική του φιλοσοφία της διδασκαλίας και στη συγκεκριμένη τάξη. Αν κάποιο φυλλάδιο αναφέρει ως υποσημείωση το όνομά μου ή το σχολείο στο οποίο υπηρετώ, μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα (διπλοπατώντας στο υποσέλιδο). Όσα φυλλάδια με ασκήσεις είναι σε μορφή acrobat reader δεν περιέχουν λογότυπα, είτε δικά μου είτε του σχολείου μου, για να μπορούν να φωτοτυπηθούν και να αξιοποιηθούν κατά τη διδασκαλία άλλων συναδέλφων. Το σύνολο του υλικού προσφέρεται με άδεια creative commons, ώστε να είναι διαθέσιμο και «ανοικτό» σε όλη την εκπαιδευτική μαθηματική κοινότητα.

Επιθυμία μου είναι να συμβάλλω, έστω και ελάχιστα, στην βελτίωση της διδασκαλίας των μαθηματικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ζητώ συγνώμη για τυχόν παραλείψεις, λάθη ή αστοχίες και θα ήμουν ευγνώμων σε οποιονδήποτε μου κοινοποιούσε οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτελέσει βελτίωση του υλικού του ιστοτόπου.

     
 
                                                                                                                                                                        Ανδρέας Κουλούρης

                                                                                                                                                    Επικοινωνία: akoulouris13@gmail.com


 Η γελοιογραφία με την ενθουσιώδη εκπαιδευτικό είναι από την εξαιρετική εργασία του Κωνσταντίνου Μιχαήλ σχετικά με τη διαφοροποιημένη διδασκαλία
Δίδαξα το σκύλο μου να τραγουδάει.
Φοβερό!! Για πες του να μας πει ένα τραγούδι.
Σου είπα ότι τον δίδαξα, δεν σου είπα ότι το έμαθε.


free counters
Comments