מערכים ללמידה מרחוק

הצעה לפעילויות להעשרת הסילבוס ללמידה היברידית

מערכים שפותחו על ידי נאוה שעיה:


היישום קלאסרום Classroom הוא מרחב למידה דיגיטלי של גוגל שבו המורה והתלמידים מקיימים תקשורת, מטלות ממגוון סוגים, הערכה ומשוב.

להלן מערך קלאסרום של הקשר הרב-דורי להוראה היברידית, בשילוב תכנים ומטלות ללמידה פנים אל פנים ולמידה מקוונת סינכרונית וא-סינכרונית.

המערך כולל הנחיות למורה, פעילויות למשתתפי התכנית, הנחיות לתיעוד הסיפור ועוד.

תודה לנאוה שעיה על הובלת הרעיון ובניית המרחב.


פעילויות שפותחו על ידי מיכל זאבי וינטר:

שימו ❤️: הטפסים שלהלן הם לדוגמה בלבד. אם תפנו את התלמידים ישירות לקישורים הבאים, תשובותיהם יגיעו אל האחסון של תוכנית הקשר הרב דורי. כדי להשתמש בהם עליכם להעתיק אותם אל חשבון הגוגל שלכם.


https://drive.google.com/file/d/12SkKnZfRSnU0ri4N6UpuRD2oiqJ_AXtI/view?usp=sharing

דוגמה לאלבום תיעוד שהכינו מורות בית ספר חב"ד בנות ברחובות - "סיפורים שסיפרה לי סבתא"

אלבום תיעוד - ביוזמת נחמה כהן, רכזת רשות חב"ד

במקרים בהם ישנם אתגרים הן מבחינת אוריינות דיגיטלית, והן מבחינת הקושי להיפגש פיזית או בזום - ניתן לקיים פורמט בו התלמידים משוחחים ומתחקרים את האזרחים המבוגרים על חייהם, בעזרת כלי תיעוד נלווה לסיפור האישי שיעלה למאגר הסיפורים - אלבום תיעוד.

התלמידים ממלאים באלבום את החקר שהם מבצעים, וכך אוספים חומרים שמשקפים את האזרח הוותיק ואת התהליך.

זוהי צורת תיעוד שעונה על המטרות החינוכיות של התוכנית, ומהווה חומר מעניין מאין כמותו, מקורי ועשיר המייצג נאמנה את התקופה (תקופת הקורונה) ואת התהליך המקרב והמעמיק שנוצר בין התלמיד והמבוגר.


הלכה למעשה תכנית "היומן" של נחמה עובדת כך:

מטלת התלמידים היא לתעד ביומן קשר עם האזרח הוותיק פעם בשבוע, כולל משימה בנושאים מגוונים כדוגמת: "תרופות סבתא", "מתכון מיוחד", וכדומה. כך, כל שבוע התלמידים יוצרים קשר עם האזרח המבוגר, לשיחה בעלת משמעות ומטרה מונחית מראש. לאחר איסוף החומר, נעשים עריכה ושכתוב סביב נושא נבחר מתוך האלבום לכדי סיפור שיעלה למאגר סיפורי המורשת.

לפני תחילת התוכנית נערך זום עם ההורים - מניסיוננו התגובות היו נלהבות, משום שהפגישה הביאה הקלה וכיף להורים. המטלות אינן עבור ההורים, אלא לילדים. הידיעה כי הילדים הם אלו שאחראים לקשר רציף עם הסבא והסבתא הורידה מההורים דאגה.

באופן כללי, תקופת הקורונה הנה תקופה שניתן ורצוי לאלתר בה - לתעל את מה שיש בשטח, לעשות שימוש חכם בקיים.

תוכנית הקשר הרב-דורי היא הזדמנות ופתרון, לייצר מיסוד קשר עם אזרח ותיק - מה שחשוב הוא שתלמיד יהיה בקשר עם אזרח ותיק שיושב לבד בבית, בלי יכולת לארח.

>> להלן  קישור לאלבום תיעוד חב"ד לשנת תשפ"ב בשפה העברית

הזכויות לחוברת ועיצובה שמורות לבתי הספר אשר הפיקו אותן. לשימוש, יש ליצור קשר עם הגורמים הרלוונטיים.


**חוברת היומן חצתה גבולות והגיעה עד למכללה לבנות "בית חנה" בדנייפרופטרובסק, אוקראינה. שם תורגמה לרוסית, ע"י אסתי סטמבלר המורה השליחה מטעם חפציב"ה אשר מובילה את תוכנית הקשר הרב-דורי במכללה. החוברת משמשת את משתתפות התוכנית בהפעלת התוכנית ובמלאכת תיעוד הסיפורים! **

>> להלן קישור לחוברת תיעוד בשפה הרוסית

>> להלן קישור לקובץ אלבום תיעוד קשר רב-דורי פתוח, אותו ניתן להוריד ולערוך בהתאם לרצונות וצורכי הקבוצה.

>> להלן קישור לאלבום תיעוד באנגלית

**האלבום מנוסח בלשון נקבה, אך ניתן לשנותו ללשון זכר עבור סיפורים שסיפר לי סבא.

G2G-Documentary Album.pptx
אלבום תיעוד הקשר הרב-דורי.pptx
https://sites.google.com/a/ravdori.tzafonet.org.il/madrich/corona-tspa/%D7%9B%D7%99%D7%AA%D7%94%20%D7%95%D7%99%D7%A8%D7%98%D7%95%D7%90%D7%9C%D7%99%D7%AA.JPG?attredirects=0

כיתה וירטואלית - בית ספר "כוכב הצפון", אשקלון

אלה וורונצ'וק מובילה את התוכנית מזה 5 שנים בבית הספר. השנה הצטרפו לפעילות 4 מחנכות כיתות ה' ששילבו את התוכנית בשיעורי שפה ומורשת.

אלה, שמרכזת את התוכנית בבית הספר, בנתה כיתת קשר רב דורי וירטואלית לכל כיתה.

להלן דוגמה למבנה של אחת הכיתות (ליחצו על התמונה על מנת להגדילה).


בכיתה הווירטואלית מופיעים הנושאים שעליהם ידברו התלמידים עם האזרחים הוותיקים במהלך המפגשים - כל נושא מוביל למצגת שיתופית, שבה המשתתפים כותבים בשקפים נפרדים את התייחסותם לנושא (תשובות לשאלות בנושא, סיפור בנושא וכדומה) בשילוב תמונות רלוונטיות. התלמידים מקבלים הכנה נפרדת לקראת העבודה על כך נושא.

דוגמאות מהשנת תש"ף

בעמוד המיוחד - קשר רב דורי בימי קורונה (תש"ף) ריכזנו שלל פעילויות, סרטונים, מפגשי זום, תמונות ומצגות מהפעילות הענפה שהתקיימה בשלהי שנת הלימודים תש"ף, בימי הקורונה. מהפעילויות השונות ניתן ללקט רעיונות נוספים להפעלה, כמו גם להתרשם מהפעילות המרגשת והמגוונת שהתקיימה.

אדנים, חדרה (תש"ף)

בית הספר "נופי מולדת" בגן יבנה

לימור, מחנכת הכיתה ומובילת התוכנית, הזמינה את מאיר ויזל למפגש עם כיתתה בזום. מאיר סיפר את סיפורו שעלה לאתר. הילדים ישנו מוקסמים - אלמוג, מעלה אדומים תש"ף