Time-out, schorsing en verwijdering

Doel:

Verantwoordelijk:

Aangemaakt:

Geëvalueerd:

Wat moeten we doen met het kind dat zich ernstig misdraagt?

1. Inleiding

Op onze school wordt gestreefd naar een veilig schoolklimaat. Hiertoe bieden wij de kinderen duidelijke structuren en regels en benaderen wij de leerlingen positief, waarbij we vertrouwen uitstralen met betrekking tot de mogelijkheden van de kinderen. Ten aanzien van ongewenst/agressief gedrag hanteren wij een protocol.

Door deze maatregelen lukt het in bijna alle gevallen ongewenst gedrag niet te laten escaleren. In uitzonderlijke situaties is het echter toch noodzakelijk zwaardere maatregelen te treffen als een time out, schorsing of zelfs verwijdering van een leerling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een procedure voor Schorsing en Verwijdering .

Schorsing en zeker verwijdering van leerlingen zijn ingrijpende maatregelen die niet snel toegepast worden. Toch worden indien noodzakelijk deze zware maatregelen getroffen.

Onderstaande procedure geeft de voorschriften voor een eventuele time out, schorsing of verwijdering, zodat een zorgvuldige behandeling van het betrokken kind en de ouders gewaarborgd is.

2. Time-out

  • Een time-out van een leerling houdt in dat het kind tijdelijk wordt afgezonderd van de eigen groep. Een leerling wordt voor een bepaalde periode de toegang tot de eigen groep ontzegd.
  • De leerling zal in de time-out periode in een andere klas geplaatst worden.
  • Een time-out wordt gebruikt als ordemaatregel (en als opvoedkundige strafmaatregel voor de betrokken leerling).
  • Een leerling kan een time-out krijgen als deze door zijn storend, ongewenst of agressief gedrag de gang van zaken in de klas dermate verstoort dat anderen (medewerkers en/of medeleerlingen) daar in ernstige mate hinder van ondervinden.
  • Een time-out duurt minstens 1 dagdeel.
  • Ouder(s)/verzorger(s) worden altijd via een mail ParnasSys bericht.
  • Indien de time-out langer duurt wordt in een time-out gesprek met de ouders een evaluatiemoment afgesproken waarop bepaald kan worden of de time-out kan worden opgeheven en het kind terug in de eigen groep mag.

3. Schorsing

  • Schorsing van een leerling houdt een tijdelijke verwijdering in. Een leerling wordt voor een bepaalde periode de toegang tot de school ontzegd.
  • Schorsing van een leerling wordt gebruikt als ordemaatregel (en als strafmaatregel voor de betrokken leerling) en soms als voorbereiding op een definitieve verwijdering.
  • Een leerling kan geschorst worden als deze door zijn storend, ongewenst of agressief gedrag de gang van zaken in de school dermate verstoort dat anderen (medewerkers en/of medeleerlingen) daar in ernstige mate hinder van ondervinden. Een schorsing kan ook plaatsvinden als de aanwezigheid van de leerling door anderen als lichamelijk of psychisch bedreigend ervaren wordt of als een daad van een leerling als dermate ernstig wordt ervaren (een ontoelaatbaar voorval) dat schorsing gerechtvaardigd wordt geacht. Ook bedreigend of agressief gedrag van de ouder(s)/verzorger(s) van de leerling, waarbij herhaling niet is uitgesloten en waardoor gegronde vrees is ontstaan voor de veiligheid van de medewerkers of voor de ongestoorde voortgang van het onderwijs, kan een reden tot schorsing zijn.
  • Schorsing is altijd een besluit dat genomen wordt door de directie, na overleg met de betrokken leerkracht en de intern begeleider. Indien besloten wordt tot schorsing worden uiteraard de ouder(s)/verzorger(s) ingelicht, zo mogelijk in een persoonlijk gesprek. Het definitieve schorsingsbesluit wordt vervolgens schriftelijk aan de ouder(s)/verzorger(s) medegedeeld. Hierbij wordt de schorsing gemotiveerd en wordt melding gedaan van de bezwaarprocedure. Ook aan het bestuur PRIMO, de leerplichtambtenaar en de inspectie wordt melding gedaan van de schorsing.
  • Kenmerkend voor een schorsingsperiode is dat de inspanningsverplichting tot onderwijs jegens de leerling in stand blijft. Dat zal doorgaans met zich meebrengen dat tijdens de schorsing huiswerk zal worden meegegeven.
  • Een schorsingsperiode zal over het algemeen slechts één of enkele dagen duren. De maximale periode dat een kind geschorst wordt, is één week. Bij recidive is een langere schorsingsperiode mogelijk, tot maximaal acht weken. Deze maximale periode wordt alleen gehanteerd als de schorsingsperiode een voorbereiding is op een definitieve verwijdering.
  • Bij besluit tot schorsing voor een periode langer dan één week worden het bestuur PRIMO op de hoogte gesteld.
  • Tegen het besluit tot schorsing kan door de ouder(s)/verzorger(s) volgens de geldende klachtenregeling bij de school en het bestuur PRIMO bezwaar worden aangetekend. Aansluitend kan het bezwaar in beroep komen bij de administratieve kamer van de rechtbank. Het besluit tot schorsing wordt door het enkele feit van het indienen van een bezwaarschrift niet opgeschort.

4. Verwijdering

  • Definitieve verwijdering van een leerling is de meest ingrijpende maatregel die de school kan treffen. Voordat hiertoe besloten wordt, vindt daarom uitgebreid overleg plaats tussen alle betrokkenen. Een leerling die verwijderd is, wordt definitief de toegang tot de school ontzegd. Gezien het feit dat deze maatregel zeer ingrijpend is, zal een besluit tot verwijdering altijd worden voorafgegaan door een schorsingsperiode.
  • Verwijdering van een leerling wordt toegepast als de betrokken leerling door zijn storend of agressief gedrag de gang van zaken in de school dermate verstoort dat anderen (medewerkers en/of medeleerlingen) daar regelmatig of voortdurend in ernstige mate hinder van ondervinden. Verwijdering kan ook plaatsvinden als de aanwezigheid van de leerling door anderen regelmatig of voortdurend als lichamelijk of psychisch bedreigend ervaren wordt of als een daad van een leerling als dermate ernstig wordt ervaren (een ontoelaatbaar voorval) dat schorsing van de leerling niet als voldoende maatregel kan worden gezien. Ook bedreigend of agressief gedrag van de ouder(s)/verzorger(s) van de leerling, waarbij herhaling niet is uitgesloten en waardoor gegronde vrees is ontstaan voor de veiligheid van de medewerkers of voor de ongestoorde voortgang van het onderwijs, kan een reden tot verwijdering.
  • Verwijdering is altijd een besluit dat genomen wordt door de directie, na overleg met de betrokken leerkracht, de intern begeleider, het bevoegd gezag en eventueel andere betrokkenen. Indien besloten wordt tot verwijdering worden de ouder(s)/verzorger(s) in een persoonlijk gesprek gehoord en ingelicht.
  • Het verwijderingsbesluit wordt vervolgens schriftelijk aan de ouder(s)/verzorger(s) medegedeeld. Hierbij wordt de verwijdering gemotiveerd en wordt melding gemaakt van de inspanningsverplichting van de school gedurende acht weken een andere school of instelling te vinden waar het kind geplaatst kan worden; tevens wordt gerefereerd aan de bezwaarprocedure.
  • De dagtekening van dit besluit markeert het begin van de periode van maximaal acht weken waarin aantoonbaar gezocht zal worden naar een andere school of instelling waar de leerling geplaatst kan worden. Gedurende de periode dat er nog geen andere school of instelling bereid is gevonden de leerling te plaatsen, blijft de leerling ingeschreven en geplaatst op onze school.
  • Indien aantoonbaar gedurende acht weken zonder succes is gezocht naar een school of instelling waarnaar kan worden verwezen of zodra binnen deze periode een andere school of instelling is gevonden die het kind kan opnemen, kan tot definitieve verwijdering worden overgegaan.
  • Bij besluit tot verwijdering wordt het bestuur PRIMO op de hoogte gesteld. Het Bevoegd Gezag zal overleg voeren met de Inspectie.
  • Tegen het besluit tot verwijdering kan door de ouder(s)/verzorger(s) volgens de geldende klachtenregeling bij de school en het bestuur PRIMO bezwaar worden aangetekend. Aansluitend kan het bezwaar in beroep komen bij de administratieve kamer van de rechtbank en kan bij de president van de rechtbank een voorlopige voorziening worden gevraagd. Het besluit tot verwijdering wordt door het enkele feit van het indienen van een bezwaarschrift niet opgeschort.

Ongeacht het bovenstaande kan, indien er zich een acute onveilige situatie voordoet (fysiek geweld of ernstige verbale bedreigingen), de directeur direct, zonder vooraf te waarschuwen, overgaan tot schorsing van de leerling voor maximaal twee werkdagen. Z.s.m. wordt ook het bestuur PRIMO hierover geïnformeerd. Binnen 24 uur na directe schorsing vindt overleg plaats over de nemen vervolgacties conform bovenstaande voorwaarden.

Voorbeeldbrieven

Aan de ouder(s)/verzorger(s) van

(naam)

(adres)

(woonplaats)

Plaats, datum

Betreft: Time-out

Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Zoals wij u op ………….. telefonisch hebben medegedeeld, hebben wij helaas het besluit moeten nemen uw kind ………….. voor een time-out periode in groep ………….. te plaatsen. ………….. laat bij herhaling ………….. (beschrijving motief schorsing, b.v. agressief en dreigend gedrag zien, dat gericht is op andere kinderen). De gebruikelijke ordemaatregelen hebben onvoldoende effect. Dat betekent dat ………….. tot ons evaluatiegesprek op ………….. de toegang tot de eigen klas ontzegd zal worden en wordt opgevangen in groep …………...

We willen deze time out periode gebruiken om uw kind in te laten zien dat het eigen gedrag moet veranderen. We doen ook een beroep op u om uw kind hierbij te helpen.

Vertrouwend u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Hoogachtend,

directeur

--------------------------

Aan de ouder(s)/verzorger(s) van

(naam)

(adres)

(woonplaats)

Plaats, datum

Betreft: schorsing

Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Zoals wij u op ………….. telefonisch hebben medegedeeld, hebben wij helaas het besluit moeten nemen uw kind ………….. te schorsen. ………….. laat bij herhaling ………….. (beschrijving motief schorsing, b.v. agressief en dreigend gedrag zien, dat gericht is op andere kinderen). De gebruikelijke ordemaatregelen als niet buiten spelen of strafwerk hebben onvoldoende effect. Dat betekent dat ………….. voor de duur van ………….. dagen geschorst zal worden en hem de toegang tot de school ontzegd zal worden.

U kunt tegen deze beslissing in beroep gaan bij het bestuur PRIMO van onze school.,

U kunt uw reactie dan richten aan

……………….

……………….

……………….

Vertrouwend u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Hoogachtend,

directeur

cc. bestuur PRIMO, Inspecteur van het onderwijs, Bureau Leerrecht

------------------------

Aan de ouder(s)/verzorger(s) van

(naam)

(adres)

(woonplaats)

Plaats, datum

Betreft: verwijdering

Geachte ouder(s)/verzorger(s),

Zoals wij u op ………….. telefonisch hebben medegedeeld, hebben wij helaas het besluit moeten nemen uw kind ………….. van school te verwijderen. ………….. laat bij herhaling (beschrijving motief schorsing, b.v. agressief en dreigend gedrag zien, dat gericht is op andere kinderen). De schorsingsmaatregelen die de afgeloepn periode getroffen zijn hebben onvoldoende effect. Dat betekent dat wij geen andere mogelijkheid meer hebben dan ………….. vanaf heden de toegang tot de school te ontzeggen en hem/haar van school te verwijderen. Wij nemen de inspanningsverplichting op ons om passend onderwijs voor ………….. te vinden. De wettelijke duur van deze verplichting bedraagt 8 weken. In deze periode zullen wij ………….. voorzien van een huiswerkpakket teneinde de achterstand in het onderwijsproces zo klein mogelijk te houden.

U kunt tegen deze beslissing in beroep gaan bij het bestuur PRIMO van onze school.

U kunt uw reactie dan richten aan:

……………….

……………….

……………….

Vertrouwend u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

Hoogachtend,

directeur.

cc. bestuur PRIMO, Inspecteur van het onderwijs, Bureau Leerplicht