Sponsoring

Doel:

Verheldering hoe PRIMO/scholen omgaan met sponsoring

Verantwoordelijk:

Directeur-bestuurder

Aangemaakt:

Juli 2019

Geëvalueerd:

n.t.b.

----

Algemeen sponsorbeleid: Is er sprake van aanvaarding van materiële en/of geldelijke bijdragen anders dan de vrijwillige ouderbijdrage en, zo ja, hoe wordt daar mee omgegaan?

-----

Het sponsorbeleid van PRIMO is gebaseerd op het Convenant “Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring (2019)".

In het Convenant zijn onder andere de volgende afspraken opgenomen:

  • Sponsoring moet verenigbaar zijn met de pedagogische en onderwijskundige taak en doelstelling van de school.
  • Sponsoring mag de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van de school niet in gevaar brengen.
  • Sponsoring mag geen invloed hebben op het onderwijsaanbod, dan wel in strijd zijn met het onderwijsinhoud en de door de school en door PRIMO gestelde kwalitatieve eisen.
  • Het uitvoeren van de aan de school wettelijk opgedragen kernactiviteiten mag niet afhankelijk worden van sponsormiddelen.
  • Bedrijven mogen alleen met scholen samenwerken vanuit een maatschappelijke betrokkenheid.
  • De samenwerking tussen scholen en bedrijven mag geen nadelige invloed hebben op de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van leerlingen.

In geval van klachten over sponsoring kunnen ouders, leerlingen en personeelsleden van de school een beroep doen op de klachtenregeling. Klachten over de concrete inhoud van reclame-uitingen kunnen worden ingediend bij de Reclame Code Commissie.

De medezeggenschapsraad heeft vanaf 500 euro instemmingsrecht waar het gaat om het beleid voor sponsoring en reclame-uitingen binnen de school. De school legt de afspraken met sponsoren vast in een overeenkomst. Als daaruit voor de school verplichtingen voortvloeien waarmee kinderen worden geconfronteerd dan moet de medezeggenschapraad instemmen met de sponsoring.