Close Reading

Verantwoordelijke

Betty van Dam

Betrokkenen bij opstellen

DB

Interpretatievrijheid

Vastgesteld

Geëvalueerd

n.t.b.

==============================================================================

Doel

Aanpak Close Reading

Aanpak

Close Reading is het nauwkeurig en analytisch lezen van gevarieerde complexe informatieve en verhalende teksten waardoor deze begrepen worden en op waarde geschat.

Niet het maken van vragen maar het begrijpen van de tekst staat centraal!

Kenmerken - Voorbeelden of beschrijving - Taak/rol leerkracht

Complexe teksten en de eisen van Close Reading vragen van de leerlingen dat ze lezen op manieren die niet altijd bij hen passen en die ze niet gewend zijn. Ze zijn gewend om snel te lezen en de tekst te scannen waardoor ze belangrijke informatie kunnen missen.

“ Complexe teksten vereisen langzamer werken. Lezers kunnen niet doorgaan naar de volgende paragraaf zonder de vorige mee te nemen. Ze kunnen onbekende woorden en zinnen die ze niet begrijpen niet overslaan en ze moeten niet vergeten wat ze 4 alinea’s of bladzijden eerder hebben gelezen. Ze moeten de lijn vasthouden en teruglezen (double back), dubbelzinnigheden onderscheiden en lastige overgangen volgen en de vaardigheid verwerven van het langzaam lezen. Het ontwikkelen van deze routines vereist tijd, ervaringen effectieve ondersteuning van de leerkracht.” (Baudeline 2011, To dumb for complex texts?)

Je bent een succesvolle lezer wanneer je de diepere laag van een (complexere) tekst wilt en kunt ontrafelen, er informatie uit kan halen die adequaat voor je is en je ervan kan leren (schema dat in je langetermijngeheugen kan veranderen, aanpassen of aanvullen).

Dit doe je door de tekst voortdurend te analyseren. Bij CR ga je zo met een tekst om zodat je de informatie en ideeen erin ontdekt, doorgrondt en begrijpt. Deze manier van omgaan met een tekst sluit goed aan bij de kenmerken van de taakuitvoering zoals deze in de referentieniveaus taal zijn omschreven

.