Het Oude Gemaal
Openingstijden en Tarieven
OPENINGSTIJDEN Poldermuseum Heerhugowaard
Openingstijden gelijk als Café De Pomp
(meer info op hun Facebook pagina)Rondleidingen voor groepen: elke dag mogelijk op afspraak
(Email naar: info@poldermuseumheerhugowaard.nl t.a.v. Jan Bootsma)
TARIEVEN
Volwassenen: € 5,00
Kinderen vanaf 13 jaar: € 2,00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis
Trouwlocatie
Het Oude Gemaal/Poldermuseum kan voor trouwerijen rechtstreeks worden geboekt bij onze Stichting. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met mw. Ria van der Starre.
Email: riavdstarre@poldermuseumheerhugowaard.nl
De grote zaal in Het Oude Gemaal wordt ook verhuurd voor vergaderingen, optredens, lezingen e.d. Voor meer informatie zie de de pagina "Zaalverhuur".
Uitgelicht📌
Sari is een 24 jarige zangeres en songwriter uit Amsterdam, die al van kinds af aan zingend door het leven gaat. Met haar heldere stem is zij een genot om naar te luisteren. Artiesten als London Grammar, Lennon Stella maar ook John Mayer en Ben Howard inspireren haar tot het schrijven en zingen van liedjes.
Alex Croce voelt, behalve voor John Mayer en Ben Howard, ook een passie voor heel veel oude legendes, want ondanks zijn 29 lentes jong staat zijn platenkast vol met Americana, blues en popmuziek uit de jaren 60, 70 en 80. De diepgang in die muziek gebruikt hij om zelf ook waardevolle songs te creëren die ergens over gaan, waarbij zijn gitaarspel het verhaal verder vertelt, als woorden dat niet meer kunnen.
De puurheid die in de muziek van Sari & Alex Croce klinkt is waarin zij elkaar vinden. Vanaf het eerste moment voelt de muzikale verbinding tussen de twee erg vertrouwd en deze wordt ook vaak geprezen door het publiek.
Agenda 2024
8 DECEMBER: 14:00-16:00: SARI & ALEX CROCE
15 DECEMBER: 13:00-16:00: ELSA BIRGITTA BEKMAN (Victorie on Tour)
Agenda 2025
12 JANUARI: 14:00-16:00: COEURSIEF
26 JANUARI: 14:00-16:00 FADOPELOS2
9 FEBRUARI: 14:00-16:00: BRENDAN MONAGHAN & NIALL MCCLEAN
23 FEBRUARI: 14:00-16:00: UNICORN
16 MAART: 14:00-16:00: GEEN IDEE!!
23 MAART: 14:00-16:00: THE WHEELBARROW BAND
13 APRIL: 14:00-16:00: CAMADOU - Carole Marie Doucet
Klik op de naam van de artiest(en) om je kaartjes te bestellen
Vrijwilligerswerk
Poldermuseum Heerhugowaard zoekt vrijwilligers
Het Poldermuseum aan de Huygendijk, gevestigd in het Oude Gemaal, bestaat sinds 1979 en wordt geheel gedragen door het werk van enthousiaste vrijwilligers. Zo wordt de geschiedenis van de ‘miserabele’ polder bewaard en doorgegeven aan ons nageslacht. Als vrijwilliger speel je bij ons een belangrijke, zeer gewaardeerde rol. Op dit moment staan de volgende vacatures open.
Tentoonstellingscommissie
De tentoonstellingscommissie heeft hard gewerkt om de presentatie van het verhaal van de polder goed en aantrekkelijk neer te zetten. Momenteel is er dringend behoefte aan nieuwe vrijwilligers die mee willen denken, schrijven, uitvoeren, netwerken, etc. Er is nog veel leuk werk te doen, dat deels thuis kan worden gedaan; ook is er de mogelijkheid je aan te melden op projectbasis. Emiel, Henk en Dorien heten je van harte welkom!
Klusploeg
Wil je graag je handen uit de mouwen steken en ons helpen bij onderhoud van gebouw, terrein en inrichting? Elke maandagmorgen staan de mensen van ons klusteam paraat. Rond de klok van 10 wordt er gezellig koffie gedronken en bijgepraat.
Overige vacatures
Ook voor andere activiteiten zijn wij regelmatig op zoek naar vrijwilligers. Je kunt daarbij denken aan:
* het ontvangen en begeleiden van bezoekers
* het ontvangen en begeleiden van schoolgroepen
* ondersteunen bij publieksactiviteiten, evenementen en concerten
* beheer van de museuminventaris
* ondersteunen bij huwelijks voltrekkingen
Je wordt deskundig opgeleid en begeleid zodat je plezierig je activiteiten in kunt vullen. Spreekt het je aan ons gezellige team van vrijwilligers te komen versterken? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan het Poldermuseum. Samen maken we het verschil!
Om je aan te melden, om eerst eens kennis te maken of voor informatie kun je mailen naar info@poldermuseumheerhugowaard.nl t.a.v. Jan Bootsma.
Wordt jij onze nieuwe secretaris?
Wil jij een zeer betekenisvolle functie vervullen in een maatschappelijke organisatie? Mooi! Omdat onze huidige secretaris gaat stoppen is deze functie vacant. Ben jij de persoon die zich wil gaan aansluiten bij het bestuur van de Stichting den Huygen Dijck?
Functieomschrijving
Als secretaris heb je een belangrijke rol in het ondersteunen van de organisatie en het bevorderen van communicatie en administratieve processen. Je beheert communicatie en documentatie.
Taken en verantwoordelijkheden
Voorbereiden en notuleren van vergaderingen van het bestuur en andere relevante bijeenkomsten, inclusief het opstellen van de agenda, het vastleggen van besluiten en actiepunten, en het opstellen en verspreiden van de notulen.
Beheren en bijwerken van interne documentatie, zoals statuten, reglementen, beleidsstukken, vrijwilligersgegevens en andere belangrijke documenten.
Beheren van de mailbox en de centrale agenda
Tijdsindicatie
Het bestuur komt gemiddeld 1 keer per 2 maanden in vergadering bijeen.
Functie-eisen
Goede communicatieve vaardigheden.
Organisatorisch vermogen.
Sollicitatieprocedure
Heb je interesse in de functie van secretaris bij Stichting den Huygen Dijck? Stuur dan een mail naar info@poldermuseumheerhugowaard.nl en wij nemen contact met je op!
Donateurs gezocht
Wordt u onze donateur?
Wij bieden u, als donateur, gratis bezoek aan ons museum en 50% korting op een toegangskaartje voor optredens. U ontvangt eenmaal per kwartaal onze nieuwsbrief waarin wij u op de hoogte houden van de wetenswaardigheden in en rond Het Oude Gemaal. Tevens krijgt u het (financiële) jaarverslag waarin wij laten zien wat we met het geld van de donaties hebben gedaan.
Wij hopen op uw steun en danken u bij voorbaat!
Stichting den Huygen Dijck - info@hetoudegemaalheerhugowaard.nl
IBAN- rekeningnummer: NL08 ABNA 0405 6426 79
Polder 3D Experience
Weet je nog weinig over de historie van Heerhugowaard en wil je op een leuke wijze en in korte tijd daar toch meer over weten? En ook nog nooit pratende schilderijen gezien? Kom dan vooral langs om onze Polder 3D Experience te bekijken!
Als Poldermuseum vertellen we primair het verhaal over het ontstaan van de polder
Om het ontstaan van de polder Heerhugowaard in een goed historisch perspectief te zetten, moeten wij ver teruggaan in de tijd. Het “Hollands Noorderkwartier” heeft een zeer jonge geschiedenis en is gevormd na de laatste ijstijd, 10.000 jaar geleden. Door de stijging van de zeespiegel vormden zich strandwallen, waarachter de binnenzee verzoette door aanvoer van rivierwater; er vormde zich hoogveen.
Door het “Gat van Bergen” bouwde de Noordzee de kleigronden van West-Friesland op, later door veenmos overwoekerd. Rond het jaar 2000 v. Chr. zwom dan ook, in het huidige Heerhugowaard, een dwergvinvis rond.
De mens vestigde zich op de veengronden en ging het ontginnen (brandstof en goede bouwgrond) met als gevolg inklinking en dus bodemdaling; het land kwam onder de zeespiegel te liggen! Het water is een probleem; het Noorderkwartier dreigt verloren te gaan. Terpen en dijken zijn een voorwaarde voor bewoning. Het is een drassig gebied met vele meren en plassen.
Vanuit Alkmaar wordt op een doorwaadbare plaats een “dijk” aangelegd naar het hoger gelegen vissersdorpje Oterleek, de Huygendijk! Gelukkig, want bij de stormvloed van 1248 ontstaat de “Grote- of Zuider Waert”. De Huygendijk behoedt het Noorderkwartier voor tweedeling.
De West-Friese Omringdijk wordt voltooid en beschermt het binnenliggende land tegen de Noordzee. Echter dit blijkt later een nadeel; de zee brengt geen vruchtbaar slib en dus is de grond van de polder zeer onvruchtbaar. Maar dat weet men dan nog niet.
Zo’n 400 jaar is het meer De Waert een belangrijk vaargebied voor de boeren om hun waren naar de markten van Hoorn en Alkmaar te brengen. In 1620 wordt het idee geboren de Waert droog te leggen en in 1625 op 4 april wordt het Octrooi verleend door de Staten van Holland.
Het grote werk kon beginnen: een ringdijk aanleggen, een ringvaart graven, molens bouwen. 47 molens stonden er in 1634 bij de drooglegging! Het uitgeven van de kavels vond plaats in Alkmaar. Het waterpeil van de polder varieert tussen – 2,5 m NAP in de Noord tot –3,9 m NAP bij het gemaal/museum.
De elektrische bemaling van nu krijgt toch weer een deel van de energie bij een windmolen vandaan, de moderne windturbine. Een moderne windturbine kan zoveel vermogen leveren dat die in staat is om vier gemalen van energie te voorzien zoals die nu achter het Poldermuseum aan de Huigendijk staat....
Reacties bezoekers:
"Erg leuk klein museum over het ontstaan van Heerhugowaard en een bezoekje meer dan waard"
"Het oude gemaal van Heerhugowaard is een museum met aantrekkelijke en bijzondere bezienswaardigheden. Er is voor de bezoekers een informatie video waar de geschiedenis van de streek en de noodzaak van het gemaal wordt aangegeven. Het oude gemaal biedt ook ruimte voor expositie en andere functies. bv bruiloften en partijen. Een leuke bijkomstigheid is er voor behoeftige recreanten een stukje van het gebouw als café restaurant is ingericht. Al met al. Het oude gemaal is een bezoekje waard als bezienswaardigheid en als rust moment voor fietser of wandelaar en recreanten die de omgeving van Heerhugowaard willen ontdekken."
"Leuk gelegen. Knap gerestaureerd. Erg klein. Wel leerzaam en vriendelijke ontvangst. Cafetaria met binnen en buiten zitplaatsen. Goed bereikbaar met fiets"
"Dit oude gemaal is als museum mooi verbouwd en aangepast; de mogelijkheid die het horecagedeelte biedt, is een welkome aanvulling."
"Gewoon een keer gaan kijken de moeite waard"
"Borden aan de weg vermelden Café de Pomp, maar er wordt ook een goede lunch geserveerd. Leuke plek om even op te steken."
"Goed onderhouden. "
"Heerlijke plek voor een fiets stop"
"Het is een super leuk museum. Veel te bekijken en er wordt veel uitgelegd. Ook kan je er met je school heen en staan ze daar achter. Gewoon super vriendelijk."
"Lekkere koffie mooie plek!"
"Erg leuk klein museum over het ontstaan van Heerhugowaard een bezoekje meer dan waard"
"Enorm leuke film/presentatie over de geschiedenis van Heerhugowaard."
"Voor kinderen echt een spectaculaire 3D presentatie, over het ontstaan van Heerhugowaard."
In de krant gelezen
Het Poldermuseum is er klaar voor: 'We staan te trappelen om open te gaan'
Rodi Media, 26 mei 2020Het Oude Gemaal, van stoomgemaal naar culturele pleisterplaats aan het water. (Update, uitgave van Xyto Media oktober 2019)
Het Oude Gemaal biedt ook een podium voor jong regionaal talent!
Heerhugowaards Nieuwsblad, 16 september 2019Meer dan alleen een museum (NHD, 14 juni 2019)
Oude Gemaal in het zonnetje (De Koerier, 13 juni 2019)
Theo is Henk Aandewiel.